Kam jste chodili do kina? A kam ode dneška chodíte?

Narodil jsem se snad 10-15m od kina. Jmenovalo se Cíl a bylo doslova přes ulici. Až do pozdního věku 9 let to bylo mé domovské kino. Ba co víc, přímo rodné. Chodil jsem do něj totiž ještě dřív, než jsem se narodil. A dnes?

Proč jsem do kina Cíl ještě dřív než jsem se narodil? Maminka dělala řadu let v tom kině uvaděčku a pochopitelně tam dělala i v době, kdy už byla v jiném stavu a já se měl v červnu roku 1957 narodit.

Kino Cíl prošlo několika přestavbami. Vnějšími i vnitřními.

Z těch vnitřních...

Maminka ještě vzpomínala, jak na místě pozdějšího balkonu byly lóže. To pak jí i ostatní uvaděčkám dávala pokladní echo, když si někdo koupil celou loži (3-4 místa) jen pro sebe. Uvaděčky se pak nenápadně sešikovaly kolem kamínek u páté řady. A zatímco diváci lačně hltali film, uvaděčky pak sledovaly jiné "představení" - ne tak film, který stejně už bezpočtukrát shlédly.

Já už pamatuji jen ten balkón a kamínka. Pamatuji ale také jinou dispozici kina. Tehdy byl vchod z ulice Pod turnovskou tratí (později z ulice Poděbradská). Do té přestavby bylo pro mne coby 6 letého rozhodující to, že tam byl malý bufet a v něm se prodávalo - no samozřejmě eskymo! 

A pak se tam hrály filmy. Ale jaké filmy!

Dobrodružství na Zlaté zátoce, Cesta do pravěku i Vynález zkázy, Bílý pudl, samozřejmě Pyšná princezna i barevná Princezna se zlatou hvězdou na čele, Byl jednou jeden král... Honzíkova cesta, Táto sežeň štěně... skoro všechny díly Vinnetou! ... poslední film, který jsem tam tuším viděl, byl Káťa a krokodýl, na který jsem dokoce o rok před tím dělal herecký konkurz. No a pak už jsme se stěhovali.

Filmy pro dospělé z té doby, prosím po mně nechtějte. Pamatuji si snad jediný: s Raquel Welchovou. Tedy pokud to byla ona... šlo tam tuším o nějaký cenný snad šperk... ve tvaru draka s diamanty. Vešlo se to akorát do dlaně. Možná, že si  - na rozdíl ode mne  - vzpomenete.

 

No pak kino se přestavovalo i vnějškem.

Napřed se ubourala celá řada starých domů. Rozšířila se tak silnice. A kino samotné pak získalo vchod z boční strany. Po r. 1989 kino zaniklo a dnes zde na místě foyaeru sídlí kancelář; v prostorách kina pak upravují pneumatiky. Z projekční místnosti přilepené po přestavbě kina ze zadu k budově, je pak sklad.

 

Dnes mi přišel email, že se v jednom OC otevírá kino. Možná ve více, protože majitelem je multiplex.

Ať tak nebo tak, filmová dobrodružství i romance opět ožívají. Godzilla vs Kong nebo Cruela... Bábovky nebo Smečka... co já vím, co ještě. Každopándně si to užijte a nezapomeňte chodit do kina.

Tomu zážitku se totiž žádné domácí kino nevyrovná. Zejména, pokud se sejde dostatečný počet diváků a tím je umocněn společný vjem z filmu.

Tak si to užijte!

 

P.S.:

Nápad na tento blog mi původně vnukl článek, který vám tu uvádím.

Pražské kino Alfa dlouhá léta vedl Řek - Novinky.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 10.6.2021 12:12 | karma článku: 12,99 | přečteno: 294x