Je vám vedro, příšerné vedro

Z mého pohledu je to spíše citát, ale to není podstatné. Jaká vedra jste zažili nejvyšší? Priznám se, že jsem jich užil! Na Flordě, v Malajsii, v Egyptě nebo Zanzibaru. Tak to zkrátka je, když člověk cestuje.

Vzpomínám si, že na Floridě mi byla skoro zima. Tamějších 26.C bylo skoro oddychovkou. Také mi bylo řečeno, že tady je vlastně vrchol turistické sezóny. Nejsou tu úmormá vedra. Abych nezapomněl, psal se nějaký 18. prosinec1992.

A i když veřejné pláže zely prázdnotou, tak soukromé prostory luxusních hotelů, vyhrazené slunění, byly přeplněné.

Stejně tak si pár mládenců organizovalo příjemné slunění na terase, uprostřed floridských haciend. Docela jsem jim záviděl.

 

O poznání parádnější vedra jsem zažil v r. 2004 v Malajsii. Od úmornosti mne zachraňovala vysoká vlhkost vzduchu. A pak také, pokud mi při procházení městem docházela energie, to byly různé colové nápoje. Nakonec mi nejlépe bylo na tzv. motýlí farmě. Motýli zde také doplňovali energii, z medového postřiku ibišků.

V Kuala Lumpur jsem si ovšem užil koupání v moři. /O GDPR se tentokrát nestarejte, ti všichni jsou totiž moje druhá rodina./

Dokonce jsem se dostal na tzv. malajskou chatu. Ano, také oni - ne nepodobni Čechům - mají své chaty. A tak jsem zažil koupání v říčce, kde si dovedně vyhloubili menší tůňku. Na foto si povšimněte zručně spíchnuté chaty z bambusu. Jinak by se foto mohlo jmenovat "Autor řádí se synovcem" - tedy opět "synovcem z druhé ruky". Synovce zde ovšem představuje onen mohutný šplíchanec poté, co se odrazil z mých rukou a udělal salto do vody.

 

Nesmím zapomenout na návštěvy na mém milovaném řeckém ostrově Korfu. Má tu výhodu, že je antických památek téměř prostý. Nenajdete zde turistické davy pídící po Olympu a jiných božských ruinách. Tady se dá, kromě procházek, prakticky jen odpočívat u vody.

 

Největší horka jsou samozřejmě v afrických destinacích, ať už jsme v resortu v Zanzibaru nebo v Egyptě... Hlavní je, nezapomínat se před horkem chránit.

Protože sebekrásnější moře, příroda i památky vás potěší jedině tehdy, pokud nemáte úpal nebo úžeh, pokud jste si nepřivodili zánět spojivek... a tak bych mohl pokračovat.

 

V takových vedrech se pak člověku připomenou i situace, jako když na mne spolubydlící, na koleji v Moskvě, jedné prosincové noci r. 1979, vybafli:

"Člověče, kde jsi tak dlouho? Byl vyhlášen zákaz vycházení. Venku je -30.C!"

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | středa 20.7.2022 8:08 | karma článku: 15,59 | přečteno: 500x