Jak se daří? (Comment ça va)

To není otázka ani naší vládě, ani novému prezidentovi... To je populární hit počátku let 80. a já jsem na něj náhodou narazil v rámci jedné show a tak mne napadlo zapátrat po osudech jeho aktérů.

Na začátku byla holandská skupina The Shorts. Klukovská parta muzikantů - dnešním jazykem, typická teenagerovská disco-pop skupina: Hans van Vondelen (zpěv, kytara), Erik de Wildt (klávesy), Hans Stokkermans (bass kytara) a Peter Wezenbeek (bicí)

Písničku (správně tedy psáno s ocáskem pod "c"- tedy Comment ça va) jsem ovšem objevil v zábavné show Patricka Sébastiena - show na způsob Televarieté; to je ovšem po letech zkousnutelné jedině díky konferanciérské dvojici Bohdalová-Dořák. Sébastienova show je přeci jen trochu odvázanější. Inu, doba pokročila, ale i takový ne špatný Hron, i kdyby se uhronil, tak na to stejně nemá.

Sébastienovu verzi naleznete na Youtube. A ani jí nemusel příliš přidávat nový sound nebo tempo - ta písnička je prostě hit i po těch skoro 30 letech.

Skupinu The Shorts založil v r. 1976 skladatel Eddy de Heer. Vezla se na tehdejší vlně disco-popu jako běžná místní skupina. Ovšem v roce 1983 se jí podařil hit Comment ça va, který okamžitě zaujal i nejen velkou hudební společnost EMI, ale především zahraniční posluchače.

Ovšem už tehdy nadnárodní společnost měla své marketingové principy. A tak paradoxně, přestože písnička byla rovnou psána s anglickým textem, EMI trvala na tom, že musí vzniknout nejprve národní  - holandská verze, se kterou se vyjede do světa a teprve pak se bude smět použít původní anglický text. Holandská verze však neměla úspěch, rádia jí odmítala hrát a písnička se šířila paradoxně pirátským způsobem. I tak se prodalo 10,000 singlů. EMI svým způsobem pohořela. Posléze vsak po pirátském šíření ji začla hrát i oficiální rádia a písnička se okamžitě vyšvihla do čela Dutch Top 40. Nakonec se prodalo na 4 miliony singlů této písně v anglické, francouzské, německé a španělské verzi.

Text písničky je, jak tomu u hitů bývá,

poměrně jednoduchý.

Stejně jako námět:

 

Anglický chlapec potká francouzskou dívku,

ale bohužel si nerozumějí,

protože každý mluví jiným jazykem.

 

 

 

Mnohem zajímavější v tomto směru budou asi osobní zkušenosti členů kapely The Shorts, kteří díky popularitě jistě o holky nouzi neměli. Všimněte si v živé nahrávce výměny pohledů mezi Hansem a Erikem v 25. vteřině. Pamětníci pak mohou zavzpomínat na módu disco-pop mládeže.

 

A konečně, tady je video s ukázkami z původního videoklipu. O proti živým nahrávkám z koncertů je pochopitelně učesanější a nese "umeleckou ruku" své doby. Dneska by takový klip nikdo nebral.

Raketový start vzhůru - ale také raketový konec. Zcela nepochopitelně skupina The Shorts rok po tomto hitu skončila. Poslední vystoupení The Shorts bylo v Polsku, kde hráli na hudebním festivalu Sopoty.

Diskografie skupiny čítá jedno LP a 11 singlů -  v tehdejší době byl singl nejbezpečnější, nejlevnější investicí a rychle návratným zbožím pop hudby (viz třeba nepřeberné monožství singlů i samotných Beatles).

Mne však zaujala ještě jedna věc.

CO DĚLALI POTOM NEBO DĚLAJÍ DNES?

A tak jsem začal pátrat na internetu a také jsem v tomto směru doplnil článek na anglické Wikipedii.

Takže pěkně zleva do prava:

 

 

 

 

Klávesista Erik de Wildt se stal váženým profesorem ekonomicko-obchodních oborů na Universitě v Tilburgu.

 

 

 

 

 
Zpěvák a kytarista Hans van Vondelen pracoval jako zvukový mistr v Rádio538. A je stále aktivním hudebníkem. Podílel se hudbou na televizním projektu, a působí v přední holandské firmě Fendal Sound Studios.

 

 

 

 

 

Bubeník Peter Wezenbeek se stal specialistou na zvuk a působí v několika audio firmách. V Droomtent Recording se velmi rozsáhle věnuje hudební produkci, ve firmě v J.P.Audio Visueel se specializuje na pořádání koncertů a jiných živých vystoupení.

 

 

 

 

 

Basový kytarista Hans Stokkermans se nadále velmi aktivně věnuje hraní. Blues, pop a rock jsou dnes jeho hlavními žánry. S mnohým se můžete seznámit na jeho webové stránce.

 

Inu, jak to tak bývá... mnohdy hvězdy zazáří jen na jednu, dvě či několik málo písní... a pohasnou. Ale písnička tady zůstává.

 

 

Foto: Internetové zdroje Wikipedie a interpretů.

Autor: Martin Faltýn | neděle 10.3.2013 12:30 | karma článku: 14,95 | přečteno: 2840x