Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Interview MF Dnes s premiérem Topolánkem

A co jsem z něho vyčetl já jako prostý občan? Co mi vzkazuje mezi řádky pan premiér?

Na to abych "pochopil" slova pana Topolánka, jeho názory a představy (vize???) nemusím být ekonomem. Ostatně v rozhovoru pro MF Dnes se neobrací ani k vládě, ani k parlamentu či senátu, ale vyjadřuje tím určité poselství občanům tohoto státu; zejména však firmám, podnikatelům a zaměstnaným. Z celého interview s premiérem Topolánkem mne zaujalo několik momentů, které bych rád okomentoval svými poznámkami.  

Citát 1.
"Bylo jasné, že u naší exportně orientované ekonomiky, takto malé, takto otevřené a při takovém poklesu zahraniční poptávky, se nás to musí dotknout."

Poznámka 1.
Jaká opatření hodlá Topolánkova vláda přijmout, aby toto "dotknutí" bylo do nejmenší?
Komentář k Poznámce 1. (Všimněte si, jak se tímto slovem snaží vše bagatelizovat.)

Citát 2.
"Poptávku po českém zboží v cizině asi nezařídíte. Může s tím vůbec vláda malé země závislé na vývozu něco dělat?
Já se obávám, že nemůže. ...pokládám ty velké balíky americké, francouzské nebo německé vlády pumpující miliardy do ekonomik spíše za chybné..."

Poznámka 2.
Může. Existuje řada ekonomických nástrojů bez přímého nalití peněz do ekonomiky. Na příklad: dočasně expotrérům umožnit zlevnit zboží vyhlášením pro ně daňových prázdnin, tak jako je mají u nás investující zahraniční společnosti na 10 let, přičemž pak většinou odejdou.

Citát 3.
"Máte NERV, Národní ekonomickou radu vlády, poradce. Tak co jiného budete dělat?
Děláme to dlouhodobě. Ozdravením veřejných financí se nám alespoň vytvořil jakýs takýs prostor, abychom mohli nějaké řešení dělat. Především jsme nechali lidem více peněz, a to snížením daní i sociálního pojištění. To znamená, že se pokoušíme zvýšit domácí spotřebu, když nám pokulhává ta zahraniční."

Poznámka 3.
Dlouhodobě je v jakém horizontu? Co mají občané z veřejných financí? Kolik peněz bylo ponecháno lidem? Co tyto peníze pokryjí? Zdražené nájemné, energii a druhotně potraviny? A to je zvýšení té domácí potřeby nebo za co si pan Topolánek představuje, že lidé budou vydávat těch pár stovek navíc? Za česko-německá auta? Co je tu ještě českého, Topolánkovým jazykem řečeno "domácího"?  

Citát 4.
"Teď je cílem minimalizovat nebo snižovat vliv krize na životní úroveň lidí. To znamená snaha udržet pracovní místa, snaha nechat lidem více peněz, aby mohli udržovat svou spotřebu, snaha podpořit export."

Poznámka 4.
Odkáži váš na citát 2. Pečlivě si jej znovu přečtěte - jak otázku redaktora tak Topolánkovu odpověď. Pan premiér si asi nepamatuje, co řekl před 5 minutami, jinak by musel v citátu 4 tvrdit něco jiného.

Citát 5.
"Kolik chcete do ekonomiky nalít peněz, pokud něco?
Slovo nalití nesnáším. To není nalití. Chci říct, že čím ty předpovědi ekonomického vývoje budou horší, tím ten prostor pro vládu bude menší. ... Na příjmové straně pak snížení sociálního pojištění, aby firmy nepropouštěly zaměstnance kvůli vysoké ceně práce. Nebo zrychlení odpisů, aby firmy investovaly. Vše ostatní je otázka, kde na to vzít. Celkově do toho balíku, plánu, míníme vložit dvě procenta HDP (zhruba 75 miliard korun - pozn. red.). A zároveň se snažíme vybudit bankovní sektor a privátní investice, aby ten zásah byl větší."

Poznámka 5.
Ocituji redaktora, který napsal úvodník k interview:
"Dvě procenta z HDP, tedy veškerého výkonu české ekonomiky, letos představují přibližně 75 miliard korun. To však neznamená, že takovou sumu vláda do ekonomiky přímo pošle. Oněch 75 miliard představuje podle Topolánka celkovou částku, o niž státní rozpočet kvůli boji s krizí přijde."
Jinými slovy: vláda nevloží ani korunu, jen seškrtá "odvody".
Moje otázka zní: A z čeho, pane premiére? Vem chlup na dlani, když tam není. Kde nic není, ani smrt nebere. Analyticky řečeno: tato opatření budou podporovat pouze ty subjekty, které jsou natolik kapitálově silné, že přežijí. Jinými slovy, další úlevy pro bohaté. A co máte pro ty, kteří se zadluží u bank pokud možno ještě více? Nebyla ale právě cesta nesplatitelných úvěrů onou "startovní pobídkou" celé ekonomické krize??? A kde jsou jiná opatření?

  • jaká je pobídka pro exportéry
  • jak je podporováno vytváření pracovních míst
  • jaká je pomoc začínajícím subjektům
  • jaká je záchrana krachujících, u kterých to ještě lze?
  • jaká je aktivní podpora nezaměstnaným, aby sehnali práci

Jinými slovy, pan Topolánek nabízí "balíček", který ho nebude stát ani korunu a on si je pro změnu pro jednou sám utáhne onen pomyslný "opasek", na který má stejně vytvořenou rezervu.  

Citát 6.
"Vláda zaprvé dělá, to co může. A snažíme se vyvarovat, i když je to velmi složité, určité míře populismu"... a "Ve středu 18. února předložím Poslanecké sněmovně národní protikrizový plán, předtím ho schválí vláda."

Poznámka 6.
Je vidět, že pana Topolánka krachující podniky a stovky propouštěných nezaměstnaných hluboce nevzrušují. Jinak by uvažoval v poněkud jiném časovém horizontu a jiných kategoriích než je (zadarmo?) zakládání nějakého "NERVu" a čekání "na slávu"...  

Citát 7.
"Jiří Paroubek tak vehementně prosazoval zrušení poplatků, že teď v krajích dochází k takovému chaosu. A za chvíli se nepochybně ukáže, že je méně peněz na drahé operace a že léky budou v konečném důsledku dražší než před zavedením poplatků. Nechci mluvit o božích mlýnech, ale o určité politické trpělivosti. Když něco dělám a je to správné, tak dříve nebo později se to musí prosadit. Jsem trpělivý. Já si nemyslím, že vždy platí, že kdo slibuje více, tak vyhraje."

Poznámka 7.
Mýlí se pan premiér nebo já? Poplatky byly určeny komu a na co? Kdo kontroloval jak jsou vykazovány jejich příjmy, na co jsou pak použity? To si myslí, že díky těmto nekontrolovatelným nezdaněným příjmům, byly najednou levnější operace a léky?

Závěrem.
JEDNOZNAČNĚ vám doporučuji si interview přečíst. Jen si k tomu udělejte nějakého pomyslného "pavouka", síť či něco jako "direkcí" zvěrokruhu v horoskopu. Jedině tak pochopíte, co vlastně pan Topolánek sděluje mezi řádky. A to zcela pomíjím "morální" aspekt věci, jak reaguje na otázku týkající se fandění. I to mluví samo za sebe a tady už nejsou nutné ani komentáře ani poznámky.

Stručně řečeno bych tedy to, co jsem vyčetl ze slov vrcholného představitele tohoto státu, za sebe vyjádřil asi takto:
"Budoucnost je jednoznačně ve hvězdách. A my, co máme dalekohledy, na tom nejsme koneckonců tak špatně. Vás ostatní nevidíme; pro naše dalekohledy jste příliš blízko."

P.S.: Vzhledem k tomu, že se jedná skutečně o můj pohled na toto interview, ponechám si vlastní názor neovlivněný diskutujícími. Rád si vaše názory přečtu prostřednictvím vašich vlastních blogů.

Foto v perexu: © MF Dnes

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 7.2.2009 15:15 | karma článku: 22,70 | přečteno: 1310x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,75 | Přečteno: 256x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Přímý přenos Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl ve čtvrtek terčem atentátu, je...

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.