Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

I v Evropě se točí dobré rodinné filmy

Čeští distributoři mají talent přehlížet kvalitní evropské snímky. Rád bych vám proto představil německou rodinnou dobrodružnou komedii "Wickie und die starken Männer", která podle mého stojí za to.

Samotná literární předloha je u nás dostatečně známá jako dětská knížka. Vyšla v několika vydáních v průběhu posledních 50 let; jen já mám ve své knihovně dvě vydání - první díl a pak znovu spolu s dalšími třemi díly. Naposledy vyšly tyto příběhy pod názvem "První (Druhá, Třetí) kniha vikinga Vika" a tady máte k tomu příslušný popis:

"Malý Vike, syn neohroženého náčelníka Halvara z Flaku, je sice maličký a často má nahnáno, je však chytřejší než všichni neohrožení válečníci dohromady. Dokáže proto otce i jeho spolubojovníky vytáhnout z každé bryndy, do které se vlastním přičiněním dostanou. Knížka švédského spisovatele Runera Jonssona přináší radost už několikáté generaci čtenářů."

 

Motivy této knížky, ale i dalších Vikeho příběhů, včetně stejnojmenného seriálu, se inspiroval známý německý komik a režisér Michael Bully Herbig. Samotný tvůrce není u nás zcela neznámý. Na DVD dodnes najdete jeho tituly: komediální parodii na filmy Vinnetoua s Old Shatterhandem Manitouova bota a kreslenou komedii využívající populární rakouské "císařské filmy" Sissi a Yeti. Oba dva u nás uvedené filmy jsou však poněkud ve stínu dvou Herbigových filmů, které se k nám do distribuce vůbec nedostaly.

Prvním z nich je parodie na filmovou sci-fi tvorbu nazvaná 
(T)Raumschiff Surprise - Periode 1 z roku 2004.

Star Trek, Hvězdné války, Pátý Element a další klasická díla toho žánru jsou tady terčem parodie jak se patří.

Možná ale právě toto přílišné fandovské zaujetí notoricky známými filmy a tím pádem méně kosmpolitní charakter filmu, Herbigův občas velmi osobitý humor včetně (homo)sexuálních narážek, možná také požadavky majitelů práv a pochopitelně nezbytné náklady na kvalitní dabing nepřesvědčily české distributory, že se vyplatí nasadit tento titul do našich kin.

Film tak zůstal jen v povědomí českých filmových fandů, kteří si našli způsoby, jak si tuto jinak vynikající parodii zpřístupnit.

 

 

O něco nepochopitelnější je však, proč se do našich kin nedostal film z roku 2009 "Wickie und die starken Männer". Česky volně přeloženo: "Viking Vicke a siláci". Jestli něco odpovídá kvalitám dětských rodinných dobrodružných filmů, pak je to právě tento film. A že se jedná o opravdu kvalitní snímek svědčí i to, že ačkoliv výroba filmu stála nějakých 8 milionů €uro, pak podle tohoto zdroje celosvětové tržby přesáhly již 54 milionů $ dolarů.

O čem je tento film?

Vickovu rodnou vesničku Flake přepadne banda loupeživých siláků a unese všechny děti, které zde jsou v okamžiku přepadení přítomny, což se netýká právě Vickeho. Malý Vicke, který se snaží dokázat, že je již dospělý Viking, se pustí se svým otcem a dalším Vikingy do pronásledování únosců, aby děti osvobodili.

Víc dodávat netřeba. Toto je zápletka sama o sobě dostatečně přitažlivá, aby přilákala děti s rodiči do kin. 

A co víc. Režisér Herbig tentokrát nepustil herce a komika Herbiga z řetězů, naopak mu řádně přitáhl uzdu a nechal mu jen vedlejší, byť poněkud implantovanou roli. Díky tomu se režiséru Herbigovi podařilo dokonale se oprostit od jakýchkoli osobních tendencí a vznikl po všech stránkách vynikající rodinný film. Přesvědčivé herecké výkony, skvěle napsaný příběh, který vás nenechá vydechnout, mimo jiné díky skvělé kameře a úchvatným trikům, které ale z filmu neční samovolně, naopak jsou jeho dokonalou součástí; nezbytné napětí odlehčené humorem i překvapujícími gagy...

A tady máte oficiální trailer filmu.

 

Myslím, že i tato upoutávka, či jak se dnes říká trailer, vás dostatečně přesvědčí, že se jedná o docela zábavný film a to nejsou zdaleka všechny povedené scény, gagy a triky, kterými film oplývá. Na rozdíl od trailerů mnoha jiných filmů si tento všechen prach nevystřílel na upoutávku, aby dostal diváky do kin a nenabídl jim víc než viděli v traileru. Tohle je podívaná se vším všudy.

Oficiální stránky filmu Wickie und die starken Männer nabízejí mnohem více než jen upoutávku. A stojí za navštívení, stejně tak jako si najít materiály na youtube apod. Michael Bully Herbig totiž propagaci tohoto filmu rozjel ve velkém hollywoodském stylu a v evropských měřítcích se jedná opravdu o unikátní kampaň. Mimo jiné, pro herní konzole vznikla už podle kresleného seriálu i arkádová hra.

Já osobně jsem si objednal přes internet rovnou dvoudiskovou Blue Ray edici. A ačkoliv moje němčina je tak na úrovni "pražáka", který pošle německy mluvícího turistu doprava či do... tak tento snímek pochopitelně nemohl ujít pozornosti české filmové undergroundové scény a české titulky bez problému na internetu seženete.

Možná se některý z českých distributorů vzpamatuje letos na podzim. Tvůrci a producenti připravují premiéru 3D verze tohoto filmu. A protože datum premiéry filmu bylo 9. 9. 2009, premiéra jeho 3D verze je stanovena na 9. 9. 2011. I to je mimochodem geniální marketingový tah. Děti se již dostatečně usadily za těch osm dní ve školách a začínají se lehce nudit.

Co lepšího v tom případě může být než jít do kina?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTOGRAFIE
Perex: http://www.filmreporter.de/kino/26141;Wickie-und-die-starken-Maenner/cncHlavní foto: http://www.amazon.de/gp/product/3473347809/ref=s9_simh_gw_p14_d0_i1?pf_rd_m=A3JWKAKR8XB7XF&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=0EVC29HAE6BJK9AJFKRH&pf_rd_t=101&pf_rd_p=463375173&pf_rd_i=301128V textu: http://www.cbdb.cz/kniha-8456-prvni-kniha-vikinga-vika-vicke-viking---vicke-viking-lurar-de-rodogda

Homepage filmu: http://wicki.derfilm.de/wicki_und_die_starken_maenner/IMDB: http://www.imdb.com/title/tt1167599/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | sobota 8.1.2011 11:40 | karma článku: 12,60 | přečteno: 2316x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,07 | Přečteno: 277x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,50 | Přečteno: 336x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 812x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 358x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 16,16
  • Průměrná čtenost 1154x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.