Host do domu

 …Bůh do domu – praví známé přísloví. Bohužel už nepraví, co s hostem, který se chová ne jak doma, ale jako neomalený hulvát.

Ne vždycky odhadneme své přátele a známé. I když si myslíte, že se dobře znáte. Zejména s těmi na dálku nebo s těmi, se kterými jsme se dlouho neviděli. Ale nikdy nevíte. Dokud se nesejdete "tet-a-tet", jak se říká. 

Je to stejně podivný technický svět, ten náš. Technika má tu velkou výhodu nás sbližovat i na velké vzdálenosti. Dnes už nestačí jen zavřít hranice. Musíte zavřít i etér, telefonní a internetovou síť. Druhou výhodou, ale i nevýhodou je, že se vytváří jistý iluzorní komunikační svět – česky řečeno: virtuální. 

Zatím se nevytvářejí mnohavrstevné virtuality, jako to např. popisoval Stanislav Lem ve svém Futurologickém kongresu nebo předváděl Arnold Schwarzenegger v Total Recall - kdy se hrdinovi zamlžuje vědomí a realita několikanásobnými pokrytími vytvářené pseudoreality. Ale věřte, že i ta doba jednou přijde. Ovšem: prohlédnou ji pouze jedinci, kteří budou dříve či později stejně umlčeni a veřejnost se stejně nic nedozví – realita není film a reální mocní reálného světa nejsou tak hloupí, jak nám předvádějí autoři sci-fi.
A jen na "okraj" nemusíme chodit daleko. O první kontrolu reality – zákaz médiím zveřejňovat policejní odposlechy – se pokouší už i česká vláda, která zpravidla není mezi prvními, kdo by přijímal nějaká nestandardní opatření. 

Nicméně, komunikační virtualita je jedním z fenoménů 21. století. Asi tak jako Neruda nazval 19. století stoletím páry, 20. století možná lze nazvat stoletím atomu, 21. století bude zřejmě patřit virtuální realitě. 

Proto bude i více virtuálních setkání a překvapení. Překvapení, která mohou či nemusejí být jen příjemná. Protože nikdy netušíte, kdo je ve skutečnosti na druhém konci. Ale nestěžujme si. Podobná překvapení nejsou vyhrazena jen virtuální komunikaci. Vždyť i u nás, když si vezmeme Prodanou nevěstu, ještě v předminulém století byly dojednávány sňatky, kdy ženich svou nevěstu často viděl až na svatbě – a nejinak je tomu dodnes v řadě zemí.
A, věru, tady je pak těžko něco měnit.  

Zatímco v případě s nevydařenou návštěvou se můžete spolu se mnou utěšovat slovy: 

Každý, i ten nežádoucí host po čase odjede.

Autor: Martin Faltýn | neděle 7.12.2008 12:22 | karma článku: 12,44 | přečteno: 1265x