Drobty od stolu
Josef Capek
Mezi mé spousty oblíbených drobností patří fantazií dohromady spojené spojitelné. A nejlépe to člověk pozná na jídle.
Nemám teď na mysli všechny ty významné kuchařky – knížky, Rettigovou a Santnerkou počínaje, přes Brabce a Fialovou a já nevím kým – třeba všemi kuchařskými herci Bohdalovou a Troškou, a konečně a speciálně Jamie Olivierem konče.
Rafinovanost ingrediencí v těchto kuchařkách je dána jednak tím, co kde vyrostlo na dvoře, na tržnici apod., jednak smyslnou představivostí kuchařského jazyka (nechme teď stranou marketing). Kuchař prostě zapojí svoji představivost a vymýšlí, kombinuje, experimentuje – má na to čas, chuť i zkušenosti. Výsledkem je něco ef ef a v mé mysli teď vytanula vzpomínka na nejúžasnější kuchařku, kterou jsem kdysi listoval coby student: „Gala jídla Salvadora Daliho“. Klikněte si na ten odkaz: avokádový toast s jehněčím mozečkem na tequile je recept, který mluví za všechny ostatní. Prostě, mistrovská kombinace kuchařského umění, rafinovanost sama.
Jídla, která já mám ovšem na mysli, neutvářely promyšlené a promýšlené kombinace, ale svým způsobem „z nouze ctnost“.
Takže nikdy nezapomenu na babiččino „vepřo, knedlo, zelo“ – ovšem už zbytkové. Zpravidla zbylo trochu víc knedlíků než všeho ostatního. Babička to vše umně nakrájela na malé kousky, přidala lžíci sádla a hezky ty zbytky ohřála a mírně připekla dohromady. Neuvěřitelná bašta! Lepší než ta klasika, ladně servírovaná na talíři.
Toto ovšem bylo zbytkové jídlo jednodruhové. Nejiným způsobem vznikají jídla z více – vesměs neočekávaných zbytků:prostě proto, že už se to musí sníst a tak se to spojí dohromady. Jednou jsem takto vyvedl tábornickou polévku, v autokempu, kam jsme si vyjeli se synovcem za mlada za holkama. (Mezi mnou s jím je menší věkový rozdíl než mezi mnou a mým bratrem.) Už jsme se měli balit domů a tak jsem začal spotřebovávat jídlo hlava ne hlava...
Snad nejmistrnější a nejznámější je v tomto směru epizoda z literárního dílka Jerome Klapky Jerome „Tři muži ve člunu, o psu nemluvě“. V kapitole XIV celá parta včetně psa vaří irský guláš:
»A tak řekl George, že když na to máme čas, měli bychom té skvělé příležitosti využít a udělat si nějakou prvotřídní bohatýrskou večeři. Prý nám předvede, že i na řece se v oboru kuchaření dají dělat divy, a že nám z té zeleniny a zbytku studeného hovězího a ze všeho toho dalšího, co ještě máme, připraví „irský guláš“.«
...
»Říkal, to že je ta výhoda u irského guláše: že se totiž tolika věcí zbavíte. Já jsem vyškrábal z koše dvě vajíčka, která se rozmačkala, a ta jsme do toho přidali taky. George řekl, že pěkně zahustí šťávu.»
Ty další ingredience si už ani nepamatuji, vím jenom, že vůbec nic nepřišlo nazmar; a vzpomínám si, že Montmorency, který o celou tu proceduru projevoval ohromný zájem, ke konci s vážným a zamyšleným výrazem poodběhl a za několik minut se vrátil a držel v tlamě zakousnutou vodní myš, kterou nám zjevně předkládal jako svůj příspěvek k večeři; jestli to myslel sarkasticky nebo jako ochotu posloužit, to říci nemohu.«
U nás od raného dětství nejznámější míchaninou je jak "„Jak si pejsek s kočičkou dělali dort.“
Ale ten dort, to nebylo jaksi ono. Tady to bylo totiž promyšlené míchání, ovšem sebestředně egoického typu, podle hesla „Co má každý nejraději“. Když se nad tím zamyslíte, je vám jasné, že tohle nemohlo dobře dopadnout.
Pravé jídlo ze zbytků, musí být promyšleně nepromyšlené... A ze zbytků již uvařených jídel! Tím je předem vyloučeno, že do výsledného „irského guláše“ přijdou chuťově nevhodné ingeredience:
»Diskutovali jseme, má-li se tam ta myš přidat nebo ne. Harris byl toho názoru, že jako přísada ke všemu tomu ostatnímu by se znamenitě hodila a že každá troška je dobrá; avšak George hájil klasický předpis. To prý nikdy neslyšel, že by se do irského guláše měla dávat vodní myš, a tak se prý radši přidrží toho, co je vyzkoušeno, a nebude provozovat žádné experimenty.«
Poučme se tedy z klasiky a psa Montgomeryho ironickou myš z toho vynechejme. Na druhou stranu, když se takový rozumem řízený „irský guláš“ povede, opravdu není nad něj a doporučuji někdy vyzkoušet.
Takže bych to babiččino úsloví „Dojídat, nemáme psa!“ raději změnil na:
Nedojídat, bude irský guláš!
Martin Faltýn
Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 8
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/04/5108/w230/Bf825770.jpeg)
Tři týdny dovolené. Z Thajska a do Malajsie. A k tomu na krku 3 lidi. Z nich je jeden nevidomý a dva neznalí. Co víc si v tu chvíli člověk může přát než malý oddych i sám pro sebe? To když se dotyční vydají na cestu.
Martin Faltýn
Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 7
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/04/5108/w230/Bf825770.jpeg)
Tři týdny dovolené. Byl jsem ale něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. Začali jsme v v Thajsku a následně jsme se přesunuli do Malajsie. Tady mne čekal jeden z mých letošních vrcholových „sportovních“ výkonů.
Martin Faltýn
Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 6
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/04/5108/w230/Bf825770.jpeg)
Třítýdenní dovolená nebyla pro mne. Věděl jsem do čeho jdu, že budu spíše něco jako delegát, tlumočník, opatrovník atd. A realita, jako vždy, předčila moje očekávání. Měl jsem co dělat, abych si té exotiky taky trochu užil.
Martin Faltýn
Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 5
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/04/5108/w230/Bf825770.jpeg)
Pobyt v Thajsku, na Krabi byl v ani ne polovině, když jsme se vydali na „šílený výlet“. Po jízdě na kajaku (ze které jsem se vyvlekl) a ananasové farmě, nás čekala jízda na slonu. V mém případě ovšem... posuďte sami!
Martin Faltýn
Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4
![](https://1gr.cz/fotky/blogy/24/04/5108/w230/Bf825770.jpeg)
Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.
Další články autora |
Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů
Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....
Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát
Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...
Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia
„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...
Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození
Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...
Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka
Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...
Přijíždí nový slovenský prezident Pellegrini a začíná usmiřování špiček
Nový slovenský prezident Petr Pellegrini přijíždí do Prahy na první zahraniční návštěvu v nové...
Ministři obrany USA a Ruska si zvedli telefon, poprvé od loňského března
Americký ministr obrany Lloyd Austin po telefonu hovořil se svým ruským protějškem Andrejem...
Česko má nejvíce malých varen pervitinu v Evropě, říká zpráva centrály
Česko vede v počtu malých laboratoří na výrobu metamfetaminu v Evropě. Tento způsob produkce je...
Assange je volný. U amerického soudu přiznal vinu a míří do Austrálie
Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...
- Počet článků 1316
- Celková karma 15,96
- Průměrná čtenost 1151x
Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.
P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.
Seznam rubrik
- Když doma vaří muž
- Tokyo
- Kočičiny
- Osobní
- Zařazené
- Stojí za to
- Zoon Politikon
- Nezařazené
- Cestovatelské nálady
- Drobné postřehy,ne celý článek