Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dáte - Nemáte

aneb "Má dáti - Dal".

Strom na penize v internetove virtualite.vsechna foto © Linden Research, Inc.

Obrátil se na mne u nás žijící zahraniční známý s prosbou o nalezení adekvátního pojmu pro jeden bankovní výraz. A uvedl to slovy: "Víš, je to nějak jako Dáte-Nemáte."
Zhroutil jsem se smíchy.
"Má dáti - Dal, to je," vysvětlil jsem mu posléze.

A pak jsem se smutně pousmál. Ono je to, bohužel, většinou spíš o tom "Dáte-Nemáte!" Všechny ty úřední, poštovní, poplatky, platby za odeslání a samozřejmě úroky... jako vždy jsme v aroganci ekonomické moci a sloužíme dojnou krávou.  A bohužel, peníze na stromě nerostou.

Tedy "rostou"...

Existuje něco jako... - ne, hra to není. Je to sice hra na život, ale není to hra jak si myslíte. Není zde herní postup a ani konečný cíl vytyčený pravidly. Také se on nic nehraje. Není to tedy hra v pravém slova smyslu. [Mimochodem, uspokojivou definici slova HRA jsem nenalezl.] Je to spíše jistém smyslu simulace... nazývejme to dejme tomu "VIRTUALITA".

A v této virtualitě, kde si stvoříte svou virtuální osobu - avatara, pro nové účastníky mladší 30-60 dní rostou peníze na stromech. Stačí natáhnou ruku. Je to příjemná ukolébavka k nic nedělání. (Vím to, prošel jsem si tím sám rovněž.)

Je to stejně pohodlné, lákavé a rychlé, jako reálná finanční půjčka. Naštěstí, na rozdíl od reality se v oné virtualitě nemusí za tuto "půjčku" platit ani poplatky, ani platby tím méně úroky.
Pro úplnost, ale ne k našemu tématu: Co tam lze - tyto virtuální peníze (směnitelné za "zboží" v onom virtuálním světě) tam lze zakoupit za peníze reálné. Platbou přes náš skutečný bankovní účet, i s jeho skutečnými poplatky a úroky ve stanoveném kursu. Něco jako když si ve směnárně kupujete valutu.

Co je ale hlavní rozdíl reality - není to půjčka za oplátku. Je to virtuální svět. A ty peníze se stromu jsou to něco jako dar. Záleží už je na vaší šikovnosti "umět si natrhat". Protože po 60 dnech ta legrace skončí.

A co pak?

To je otázka nasnadě. V onom virtuálním světě se zas tak moc neděje. 1/ Můžete prostě existovat jako bludná duše bez peněz; 2/ můžete si peníze koupit, 3/ můžete si ale i peníze vydělat. To pokud ovládnete některou z dovedností propagovanou autory a majiteli onoho internetového virtuálního on-line světa. Ovšem neodpustím si popíchnutí. Onen způsob vydělávání je

    • buď zprostředkovatelství pronájmu či prodeje pozemků,
    • nebo můžete pracovat jako DJ,
    • nebo jako gogo tanečník či tanečnice,
    • nebo jako seuxální escort.

Inu, jedna počestnější profese lepší než druhá...

    • A pak také můžete, pokud máte na to speciální talent, programátorsky s utilitami vytvářet objekty ve virtualitě - což je ovšem již zčásti zpoplatňovaná záležitost, pokud chcete použít pro povrch těchto objektů cizí či dokonce vámi vložené obrázky, coby povrch objektů. (Pro lepší porozumění - vymodelujete konstrukci objeku, např. tvar stanu, tu plachtu na něm už ale tvoří extra obrázek.)
      A tyto své objekty můžete dále prodávat... Ovšem konkurence je pochopitelně veliká a není snadné si vydělat peníze mnohdy byť jen na pronájem plochy prodejny, kde své výtvory (tedy už jako zboží) nabízíte.

Naštěstí to je "jen" virtualita. Sice vás nevede k zrovna vzornému morálnímu způsobu života (ale ono se tam toho o moc víc dělat nedá: kromě poflakování, chatování, tance na diskotékách, tzv. turistického cestování, prodávání se a pak tedy oné programátorské kreativity, jež není dána každému), ovšem alespoň - když už vás naláká na pohodlný život - vás nenutí do lákavých finančních půjček a pak následných splátek naší reality. O to je ovšem nebezpečnější, že se snaží svou virtualitou nutit vás zapomenout, že jde vlastně o něco na způsob neherní hry, a nutí vám do podvědomí spíše zjednodušené, velmi povrchní a zavádějící spodobnění s realitou života.
Poznámka na okraj: Pochopitelně to má vlastnická společnost vhodně právně ošetřeno drobným písmem u souhlasu registrace. Tím se šikovně zbavuje přinejmenším právní odpovědnosti za podobný "přenos". Pak už ale jen vám běda, když zapomenete. Pak přijde realita, která na vás tvrdě dopadne.

V reálném světě ovšem musíte za své půjčky platit reálnými penězi. A musíte někde mít na to, kde reálně vzít ony peníze. U nás - v realitě - na stromech nerostou. Musíte tedy peníze vydělat... promiňte, musíte mít možnost ty peníze vydělat. A pokud vás dusí platby, poplatky a úroky... pokud si půjčíte pod virtuálními přísliby reálných finančních institucí víc než můžete si můžete dovolit utratit a splatit, je zle. A protože banky, pojišťovny, leasingové a jiné finanční ústavy půjčují lehko a rády, snadno vás vlákají do tenat dlužnicko-poplatnické reality odkud není úniku,než platit, platit, platit.
Že si za to můžete sami? Inu, ano i ne. Protože jste se stali cílenou obětí virtualistického lákání finančních institucí. A ony se nezabývají zas až tak moc vašimi reálnými platebními možnostmi. Ony se hlavně snaží vás různými triky přinutit si půjčit peníze a zapomenout na možná rizika - a kdyby něco, měli to přeci napsáno drobným písmem ve Smlouvě. Ale hlavně, lákají a lákají - výhodnými, snadnými, mimořádnými a já nevím jakými dalšími výhodami.

Až pak se prostě zadrhne ono kolečko v koloběhů půjček a splátek. Protože došlo k životu na dluh. Protože vám popřeli v podvědomí ono varování: "Kupujte jen to, na co reálně máte." (Ne to, na co si virtuálně myslíte, že byste mohli mít.) Půjčky od finančních institucí jsou totiž právě jen takovou ekonomickou virtualitou. Jenže potencionálně s mnohem horšími a tragičtějšími následky v reálu.

Pak vám totiž mnohdy nemusejí zbýt peníze nejen na tu internetovou hru nebo virtualitu, kde rostou peníze na stromech, ale ani mnohdy na reálné samotné základní životní potřeby.

 

P.S.: Protože zde v žádném případě nehodlám dělat oné "herní" internetové virtualitě reklamu a protože znám "asertivitu" s jakou se např. čeští příznivci a spolubyznysmeni českých stránek této virtuality, ji snaží propagovat (o mnoho si v této propagační horlivosti nezadají s jehovisty), nepovoluji diskusi. Protože by se zde okamžitě jméno té virtuality objevilo. A nejen jméno, ale pochopitelně by to přešlo v diskusi o této virtualitě. A povolením propagace této bych popřel vlastně smysl celého svého článku. Dosti na © vlastnické společnosti celé virtuality (t. j. virtuálního světa) v záhlaví u hlavní fotografie.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 26.2.2009 8:08 | karma článku: 16,16 | přečteno: 1825x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,49 | Přečteno: 330x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Může za odmítnutí jednání o důchodech rozchod Andreje a Moniky?

Médii probíhá informace, že hnutí ANO odmítlo se zúčastnitní jednání od důchodové reformě. Prý je vláda rozhodnuta prosadit své tak jako tak. Není za tím ale něco víc?

20.4.2024 v 9:59 | Karma: 24,31 | Přečteno: 811x | Ostatní

Martin Faltýn

Než kočička vejce snese...

Cože? Vy neznáte jak je to dál? A vy nevíte, že kočka snáší vajíčka? Vážně jste o tom nikdy neslyšeli? Tak to čtěte dál...

17.4.2024 v 12:05 | Karma: 15,57 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Kniha jako zjevení

Občas daruji i knihu. Jen tak. Buď chci udělat někomu radost nebo přinést užitek. A nemám ani problém darovat někomu knihu ze své stávající knihovny. Včerejší „darovací akt“ mne ale dost překvapil.

11.4.2024 v 9:49 | Karma: 15,55 | Přečteno: 475x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Fica stále operují. Padlo pět výstřelů, ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  20:54

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica, který byl terčem atentátu, je mimořádně vážný....

Na Děčínsku narazil vlak do spadlého stromu, trať do Německa stála

15. května 2024  18:10,  aktualizováno  20:44

Vlak jedoucí z Drážďan do Prahy narazil v Dolním Žlebu na Děčínsku do stromu. Cestující se museli...

Do mostu v Texasu narazilo plavidlo a poškodilo ho. Do vody uniká palivo

15. května 2024  20:07

Do mostu v Galvestonu v americkém státě Texas ve středu narazilo plavidlo a do okolních vod uniká...

Na Slovensku není mír a smír, polarizace pokračuje, říká novinářka

15. května 2024  20:03

Premium Slovenské vládní strany po atentátu na premiéra Roberta Fica slovně útočí na novináře. Přidávají se...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.