Co vám z Tour de France neukáží

Upřímně řečeno, ani nemohou. Je potřeba se umět dívat na to střízlivě. Jedna věc je mediální přenos a záznam závodu, druhá věc je - a to je pochopitelně nejzajímavější - být při tom!

Ne, nečekejte žádné tajné sportovní výkony nebo dokonce prohřešky proti fair play apod. Také neexistují žádné tajné předávky obálek hráčům, rozhodčím atd.  - jak by si mohl někdo myslet.

Už předminule jsem se tu svěřoval s mými vlastními zážitky podobných cyklistických závodů - jaksi zevnitř. Jestli vás zajímá reakce ČT, bylo mi oddělením pro styk s diváky sděleno, že mám kontaktovat redakční tým na Twitteru. Jako by jim to nemohli přeposlat sami.

Nicméně, tehdy jsem zažil něco, co oceňuji až s odstupem let. A sice být uvnitř toho závodu jako divák. Nemyslím televizní, ale přímo si stoupnout na kraj silnice a zažít oněch několik málo desítek vteřin, kdy kolem vás prosviští peloton. A celý ten  doprovodný "cirkus", jak by se mi chtělo říct.

Co jsem ale nevěděl a co netušíte ani vy, pokud jste tam přímo nebyli, je cirkus, který se odehrává prý zhruba hodinu před příjezdem pelotonu. Jak mi sdělila Jana, s jejímž svolením /na vyžádání zašlu/ vám tady publikuji její materiály.

Bohužel: videa byla zařazena do kategorie shorts a zdejší editor neakceptuje adresu odkazu. Proto zde bude pouze název a na kliknutí.

 

Napřed ale začnu od konce: příjezdem pelotonu. Takto to vnímá přímý divák, zejména pokud si to natáčí na video.

Samozřejmě, závod zprostředkovává televize mnohem přívětivěji než mobil z ruky. Ale o tom přeci média jsou.

A pak jsou tu tedy ještě diváci na okraji silnice a jejich zážitky.

Dobrou hodinu předem totiž projíždějí kolem diváků nejrůznější týmová vozidla, autobusy - omlouvám se, nejsem na to expert, abych dokázal popsat všechny druhy vozidel.

Divácky mnohem přitažlivější jsou - ALEGORICKÉ VOZY!

Ano, hodinu a půl před pelotonem kolem přihlížejících projíždějí nejrůzněji vyvedené alegorické vozy. JE to samozřejmě reklama, jak jinak. Ale je to nemenší zážitek, než vlastní závod a tady máte odkazy na pár ukázek.

 

Možná jste si ještě povšimli jedné maličkosti. Pokud ne, doporučuji si pustit videa znovu (například č. 2). Občas z jedoucího vozu někdo máchne rukou a... vhodí do řad diváků suvenýr. A kdo má štěstí a dobrý postřeh uloví tak nějaký ten reklamní propagační předmět. Samozřejmě se házejí (a opatrně) jen maličkosti. Prakticky cetky. Ale rozhodně je to milejší a příjemnější než dostat do hlavy třeba reklamní lahví hořčice nebo ovocné limonády. Musí stačit reklamní přívěšek, kartička, apod.

A ti energetičtější pak "urvou" třeba i nějakou ti láhev na pití, kterou kolem nich odhodil nějaký závodník.

Poprosil jsem Janu, aby mi pro vás ty drobnosti vyfotila.

No a protože jsem prý byl hodný, poslala mi poštou ještě jednu maličkost, které se jí dostalo - zábavný sešitek s pravítkem, vše dle oblíbených komiksových, a dnes už i filmových, postaviček.

Koho by to nepotěšilo!

 

A tak, ať žije sport, ať žije Tour de France 2022 a ať žijí nevšední zážitky a dobří lidé.

A kdo že ti dobří lidé jsou? Netroufám si to -  na rozdíl od mnohých jiných - posoudit. Koneckonců, Pán Bůh už si to sám nějak přebere.

.

Autor obrazových materiálů: Jana Honců, s lask. svolením autorovi blogu.

.

P.S.: Závěrem jedna malá kontrolní otázka: kolik z vás si na videích 1-4 všimlo té nádherné přírody, kterou všichni projíždějí?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 22.7.2022 8:08 | karma článku: 16,62 | přečteno: 851x