Český vládní Pantheon

aneb, když vítěz bere vše. Jiřího Sováka se ptali, v jaké sportovní disciplíně vyniká. Odpověděl: "Skok na špek. Kdyby se v tom soutěžilo na Olympiádě, tak máme pravidelně zlatou."

Tentokrát by to spolehlivě vyhrál celý český národ. Překvapivě rychle nastal čas povolebního zúčtování a lidé si marně snaží vzpomenout, co že jim to vlastně strany parlamenní koalice v tvrdém předvolebním boji, na hranici antické korektnosti, všechno naslibovaly, že jim dali svůj hlas. Pomyslný i skutečný seznam v podstatě nikdo nesestavil, takže není kde odškrtávat.

Rázné škrtání ovšem slibuje vládní koalice a to ještě doopravdy nezačala! Prozatím se pouští úspěšně do mediální masírky typu "Česko má jedny z nejnižších daní v EU" nebo "Češi loni kupovali páté nejlevnější nealko a potraviny v EU" a nechybějí ani populistická gesta "Policejní ochranku nepotřebuji, odmítl službu nový premiér Nečas". Po sobě pak koaliční strany vypouštěly různá "bu-bu-bu"na téma kdo-s kým-o čem-pro koho, aby se nakonec vysmály všem mediálních štvancům, pisálkům a redaktůrkům "ANALÝZA: Menší strany získaly ve vládě vše, o co si řekly".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Celé to vlastně bylo pouze divadýlko na voliče a média. Nic víc, nic míň. Osoby tahající za nitky koalice příliš dobře vědí, že dílčí strategické ústupy je možno dělat v zájmu celkového vítězství, jelikož pouze vítěz bere vše. A nepochybuji, že bude možné určité posty dobře pohlídat koaličními smlouvami, dohodami a náměstky - čili nenápadným okleštěním pravomocí.

 

Zatímco volebně vítězná ČSSD se po svém totálním parlamentním výbuchu utěšuje, že jim to v komunálních volbách ukáže, zapomíná, že za daného stavu přehlasovat lze cokoli, kdykoli a kdekoli.

 

Příznivci levice si zatím mohou třeba říkat "S Nečasem - nečasy na věčné časy". Ale nebojte se. Další šanci jak to "napravit" máte při některých dalších volbách. Že i ty však mohou dopadnout všelijak, ukazují právě ty parlamentní. Špeku bylo v Čechách vždycky dost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilustrační fotografie:
http://www.nationmaster.com/encyclopedia/Wrestlinghttp://www.talariaenterprises.com/product_lists/greek_marble_bust.htmlhttp://www.statuaryplace.com/store/images/Nude%20Greek%20Olympic%20Wrestlers.jpg

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Martin Faltýn | středa 30.6.2010 9:40 | karma článku: 12,70 | přečteno: 1107x