Blahoslavený "byznys" už nám proniká i do vesmíru.

Je kosmická loď Dragon úspěch? Možná ano. Ale především je to od nynějška další zdroj pro kšeftaření a v souvislosti s tím i v podstatě velký risk, protože když se z něčeho dělá ryze komernční byznys...

Že nemůže být ještě hůř?

 

Ale ano!

 

Může.

 

O tom mne dokonale přesvědčil dnešní host studia ČT24, Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Z celého jeho chvalozpěvu na začátek soukromého podníkání v kosmonautice mne zaujalo především to, že se holedbal, jak je to dobře. A že vlastně soukromý sektor létá výhodněji, protože levněji. Má nižší náklady než státní sektor, kterému se tím uvolní víc peněz naopak na rozvoj jiných jeho kosmickcýh aktivit, na tkeré soukromý sektor nemá peníze. Je to tedy pro všechny strany výhodné.

Následovala logická otázka moderátorky a o kolik, že tedy v porovnání se státními lety takovýto soukromý let přijde levněji.

Následovala odpověď, kdy jsem nevěřil vlastním uším: "Zatím ještě žádné není.... Ale, no to je přeci známo, že soukromý sektor je levnější..." a že státní je prostě předražený díky korupci apod. Ani se u toho nezačervenal, chlapec. Tomu říkám filozofie komerčního byznysu!

Shodou okolností jsem si předpár dny pouštel DVD o NASA a jeho cestách do vesmíru. Jaká mravenčí klopotná práce to byla, jak se muselo pečlivě zkoumat, několikrát testovat a v případě chyby i kompletně přepracovat... nehledělo se na čas, na lidské úsilí ani na peníze, jen aby byla zajištěna maximální bezpečnost.

Jak kontrastně s tím vyznívají slova Michala Václavíka! Všemohoucí soukromý byznys s jeho snahami "ušetři, kde můžeš", aby se srazily náklady (a získání zakázky taky není zadarmo), bude mít v rukou lety do vesmíru...

Že se příliš nemýlím, tak tu správnou korunu tomu nasadilo následující interview s českým představitelem IBM... viz titulek.

 

K tomu není mnoho co dodat. Bohužel. Série nedávných chyb ruské kosmonautiky jen dokazuje, jak to vypadá, když se šetří na nesprávném místě. A že by soukromý sektor hodlal nešetřit, jen aby vše bylo na jistotu? Tomu přeci sami nevěříte!

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | pátek 25.5.2012 11:30 | karma článku: 10,73 | přečteno: 954x