Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Alias

aneb Jak vám kdy kde říkali?

...nekde na inernetu...

Tohle téma mne napadlo, když jsem se probíral fotografiemi a objevil jsem fotografii postavičky u nás prakticky neznámého seriálového hrdiny Doraemon... ale po pořádku.

Jmenuji se Martin. Takže pominu-li klasické zdrobněliny, které se u nás v rodině nikdy moc nepěstovaly, přezdívkami mne častovali zejména kamarádi.

Asi první, kterou si pamatuji, byl "Mates". Nikoli ovšem podle oblíbeného pohádkového čerta Trepifajksla od Jana Drdy, ale podle neméně populárního televizního losování: MATElevizní Sázení. Bohužel to bylo spojeno s tím, že čísla se tahala prostřednictvím míčků - hlaviček, kdy číslo se zobrazilo vytažením za uši. Jistě výborný nápad pro losování, ale ne pro pubetrální kamarády. Dovedete si představit, jak jsem tím trpěl? Dodnes se divím, že jsem neměl uši vytahané jak Václav Neckář, tedy za mlada.

Pozdější školní ba ani studentské přezdívky si nepamatuji. Možná jsem žádné neměl. Pokud vím, tak ani "šprte" či "špekbuřte" (nikdy jsem nebyl příliš štíhlý) nikdo na mne nepokřikoval.

Díky vystudované profesi mi někteří říkali a dodnes říkají "rejžo". Ani nevím, jestli tato zkratka pochází od slova "režisér" nebo "rejžovat". :-)

Získal jsem ale také dvě přezdívky, na které jsem více méně "hrdý."

K té první jsem přišel na pohádce O zatoulané princezně, kde jsem dělal pomocného, ale ve skutečnosti druhého režiséra. Práce to byla úmorná a není divu, že v druhé třetině nastoupil na výpomoc ještě jeden kolega. Produkce zkrátka poněkud podcenila to, že se ve filmu vyskytovaly děti, zvířata, cirkusáci, vojenské a komparsově náročné scény a navíc i spousta triků.
Jednou z mých hlavní prací byla příprava hlavního představitele-neherce, ale i všech  (asi 15) filmujících dětí na natáčení na druhý den. V praxi to znamenalo, projít plánované scény, vysvětlilt situaci a vztahy, pokud jim někdo z představitelů nerozuměl, zkotrolovat zda všichni umějí text... a velmi často také zklidnit rozdováděnou mládež a zahnat včas do postelí. Zejména tato poslední činnost mi pak vynesla přezdívku "Strýček Fido" ze seriálu Tip a Tap.  Kdo už jste pozapomněli, tak takhle vypadal...

 

No řekněte mi, může být nějaká krásnější přezdívka?

 

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=UT02UpPVI98 - tento odkaz vás hudebně odkazuje ovšem na to, že někdy i může. Ale záleží to pochopitelně na prioritách, které máte v životě nebo během života (tak jak se mění životní priority, naděje a sny).

Nastoupil jsem vloni na jaře na nové místo. Byl jsem něco jako produkční a personalista v jedné osobě. Podstatné není, že jsem tu práci z řady ryze osobních důvodů ukončil (m.j. dojíždění a bratrova rodina). Byla to jinak práce úžasná a svým způsobem mne velmi bavila.

Byla to ale i zde organizačně docela náročná práce: vytvářet potřebné zázemí zahraničním specialistům, kteří přijeli rozjet a přímo i fyzicky vybudovat nový výrobní provoz. To byly desítky drobností i velkých věcí, které bylo třeba zařídit. Vyzvednout na letiši, ubytovat, zařídit odvoz do zaměstnání. A celý proces v opačném směru, dle potřeby. K tomu třeba umět zajistit extra stravu na víkendovou směnu, ale i zorganizovat výlet nebo třeba "jen" obyčejný adaptér do českých zásuvek - ale i s nestandardním zahraničním vstupem (jak jsem např. zjistil, u nás z prodávaných adaptérů vyhovuje jen jeden typ)... jinými slovy šlo o účinnou pomoc lidem, kteří přijeli ze zcela neznámé země doslova jen na několik týdnů a neměli čas na řešení drobných každodenních problémů, které vyvstávaly.

Když pak takhle odjížděla jedna skupinka pracovníků- konstrukčních specialistů, přitočil se ke mně náš zahraniční koordinátor a povídá:
"Víš jak ti říkali?"
"Ne."
"Doreaemon."
Z jeho výrazu jsem pochopil, že jde o poctu, takže jsem se zeptal s patřičným dychtivě-pozitivním očekáváním:
"A co nebo kdo to je?"
"Ty nevíš?!" otevřel úžasem oči. "Toje nejpopulárnější japonský kreslený dětský seriál."
"Tak to je škoda, že u nás nešel - nebo šel? - ale v době kdy jsem byl v zahraničí."
"No, tak Doraemon," pokračoval koordinátor, "je úžasný kybernetický kocour z budoucnosti, který když je něco potřeba tak začne kouzlit a vytahuje ze své kapsy vše potřebné..."
"Fakt?" zaujalo mne to.
"No... a tahle parta co odjíždí, tak ti tak začala říkat. Jednak jsi tomu kocourovi trochu podobný tělem," zasmál se, "ale havně jsi jako on - cokoli je potřeba, nic není probém, prostě vytáhneš odněkud řešení a je to hotovo!"

Přiznám se, že to byla druhá přezdívka v mém životě, která mne takto nesmírně potěšila. A když jsem si pak našel příběhy "Doremóna" jak se Doraemon vyslovuje - potěšilo mne to o to víc. Obrázek s ním jsem měl pak po zbytek mého tamějšího působení na desktopu počítače a melodii ze seriálu jako zvonění ve svém mobilu.

 

http://www.youtube.com/watch?v=BuGerZTOggk  Zde je hlavní melodie a možná i najdete na Youtube prvních pár dílů i s anglickými titulky. Ale protože filmové společnosti se dnes pochopitelně brání podobnému porušování autorských práv, není vyloučeno, že jednotlivé díly seriálu zde již nebudou.

O Doraemonovi napsalo dokonce i iHned.cz v článku "Animovaným velvyslancem Japonska se stal Doraemon".  

Takže i toto byla velmi milá přezdívka, v mém životě pak druhá, na kterou jsem i trochu hrdý. Protože to byla svým způsobem opravdu pocta a větší vyjádření sympatií a vděčnosti, než kdyby mi dnes a denně děkovali "za to, co pro ně dělám."

Dneska se ovšem nejenže neužívá výraz "alias", ale často ani přezdívka. Díky bouřlivému rozvoji Internetu k nám vtrhlo slovo "nick". "Jakej máš nick?" je dnes asi tak nejčastější, co uslyšíte.

"Nicky" si však většinou volíme sami, právě v internetové komunikaci. Představuje ale spíše naše vlastní představy, jak sami sebe vidíme, a přání, kým bychom chtěli být, komu bychom se chtěli vyrovnat.

Aliasy nám bývají někdy přidělovány; někdy si je i zvolíme. Ale přezdívky nám spíše dávají ti druzí. Podle toho jak nás mají rádi (a nebo i neradi) a tedy tím pádem:

jakou přezdívku si opravdu zasloužíme.

Přeji Vám, aby i Vám se dostalo podobných milých přezdívek, jako se to poštěstilo v životě mně.

Autor: Martin Faltýn | neděle 18.1.2009 14:14 | karma článku: 20,30 | přečteno: 5036x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 5

Pobyt v Thajsku, na Krabi byl v ani ne polovině, když jsme se vydali na „šílený výlet“. Po jízdě na kajaku (ze které jsem se vyvlekl) a ananasové farmě, nás čekala jízda na slonu. V mém případě ovšem... posuďte sami!

31.5.2024 v 13:00 | Karma: 11,88 | Přečteno: 174x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4

Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.

27.5.2024 v 8:08 | Karma: 10,86 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 3

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

23.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,49 | Přečteno: 339x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,87 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 1313
  • Celková karma 16,31
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.