Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

31. 7. 2014 - Louis de Funes - 100 let

Řekne-li se francouzský humor nebo francouzská komedie - beze sporu vám vytane na mysli Louis de Funes. Dnes je to právě 100 let od jeho narození...

Tohoto malého energického mužíka netřeba u nás představovat.

A také k jeho biografii, či filmografii toho není mnoho co dodat. A pokud ano, pak spíše jen osobní pohled.

Měli jsme to štěstí, že od počátku 60. let se jeho nejlepší filmy objevovaly u nás velmi brzy po jejich premiéře. Výjimku tvoří snímky, které za to většinou nestály a nestojí ani dnes. Jsou to všechny ty černobílé plytké komedie typu "Otec, matka, služka a já". Funes v nich teprve hledal sám sebe... a především herecký typ, který, jak sám později říkal v interview, který sám tvořil "jako produkt". Ty černobílé komedie se k nám dostávají prostřednictvím DVD a nemilosrdně se na nich podepsal čas. A, ruku na srdce, novodobí dabéři jim přes všechnu snahu lesku nepřidají.

Jinou výjimku tvoří jiný film "Dobrodružství rabína Jákoba". Ten se v době svého vzniku znelíbil komunistickým politikům a tak šel film do trezoru. Díky tomu jsme ochuzeni v tomto snímku o jedinečný dabing Františka Filipovského a tato "čestná úloha" připadla Jiřímu Krampolovi. I tady je výsledek poněkud sporý, protože -  alespoň na můj vkus - nesedí mi poněkud ubrblaný projev Jiřího Krampola. (Oprava: původně jsem myslel na Jiřího Lábuse, který naopak přiliš překryl Zelňačku - Děkuji za opravu v diskusi V. Královi.)

Paradoxně je to právě film Dobrodružství rabína Jákoba, který Funes považoval za to nejlepší co natočil. Přitom tehdy díky politické krizi, který vznikla mezi natáčením a premiérou, snímek přes divácký zájem prakticky propadl... a byl to právě tento film, po kterém Funese skolil první infarkt a on nemohl několik let filmovat.

Můžeme pak být vděčni producentovi Christianu Fechnerovi, že dokázal Funese vrátit před kameru a ten tak mohl natočit ještě několik zdařilých snímků... jakkoli ty poslední rovněž nepatří mezi to nejlepší.

Mám na mysli Zelňačku a Molérova Lakomce. Právě rolí Harpagona Funes toužil natočit svůj životní film. Bohužel, nezdařilo se tak, jak si Funes přál.

Přitom Funes byl rovněž divadelním hercem. I jeho nejznámější divadelní role v Oskarovi dostala filmovou podobu. Ale přes veškerý svůj projev a um zůstával, dle mého názoru, svým způsobem kabaretiérem a nikoli dramatickým hercem.

Možná třeba právě proto u nás spojení Funes-Filipovský bylo tak šťastné - že právě onu dramatičnost dodával komice herec Národního divadla.

Ovšem některé Funesovy komedie a postavy, právě vedle rabína Jákoba, nesou i výrazné dramatické prvky a snad právě proto patří k tomu lepšímu, co Funes natočil. Mám na mysli především Velký flám, Pošetilost mocných nebo Křidýlko nebo stehýnko, či Jeden hot a druhý čehý. Zajímavé je, že se vždy jedná o spojení s velkými herci mimo stálý okruh Funesových doprovodných herců. Těmi velkými herci byli beze sporu právě Bourville, Yves Montand, Marcel Dalio, Coluche, Annie Girardotová. Právě ve spojení s nimi dokázal dotáhnout do maxima svůj herecký projev.

(Ex post. V souvislosti s tím jsem si ještě položil otázku, proč naopak nedopadlo spojení dvou hvězd: Funese a Jeana Gabina v Tetovaném. Snad to byla příliš svazující de la Patelliérova režie, snad k sobě herci nenašli potřebný komediální vztah - Gabin vlastně komikem nebyl nikdy... C´est la vie.)

Pro řadu milovníků filmové komedie se Louis de Funes stal především četníkem. Četníci začali jeho hvězdnou slávu a paradoxně také byli posledním filmem, který Funes natočil.

Humor byl u Funese vždy nikoli na posledním, ale na prvním místě. A jako perfekcionalista a maximalista vždy hledal jádro humoru založené nikoli na detailním scénáři, či pevné režijní ruce, ale především v nekonečném hledání té nejlepší cesty humoru k divákovi.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Martin Faltýn | čtvrtek 31.7.2014 14:55 | karma článku: 25,80 | přečteno: 3490x
  • Další články autora

Martin Faltýn

"Chci" nerovná se "Mám právo"

Zatímco vy jste dnes dočetli seriál o mé cestě do USA v r. 1991/92, já jsem se vrátil a připravuji pro vás blogy z dalšího cestování. Jako vždy mne čekalo po návratu několik věcí: jet lag, clima lag a návrat do české politiky.

15.3.2024 v 10:08 | Karma: 16,44 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ostatní

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 13

Měsíc jsem prožil na pozvání známé v USA. To už by si člověk pomalu řekl, že je tady skoro doma. Ale kdepak! Zelenáčem je a greenhornem zůstane! A teprve doma začíná zjišťovat, kde že to vlastně byl.

15.3.2024 v 8:08 | Karma: 12,42 | Přečteno: 287x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 12

Na konci měsíčního pobytu v USA na přelomu 1991/92 jsem se konečně dostal do New Yorku. Musel jsem si to tak trochu prosadit. A udělal jsem dobře. Za pár dní jsem toho zažil tolik, co před tím za měsíc. Včetně největšího trapasu.

11.3.2024 v 8:08 | Karma: 14,18 | Přečteno: 316x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 11

Blížil se závěr mého měsíčního pobytu v USA, psal se leden 1992. Těsně po Novém roce. Konečně došlo i na moji cestu do New Yorku. Za čtyři dny jsem tu ovšem zažil tolik, jako před tím za měsíc.

8.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,48 | Přečteno: 266x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Když prvně na Západ, tak do USA - 10

"Není podstatné kdy, ale kam." To jsem si říkal během měsíčního pobytu v USA na přelomu roků 1991/92. A tak jsem mimo jiné zažil prodloužený víkend na Floridě. A kde že to přesně bylo?

4.3.2024 v 8:08 | Karma: 13,36 | Přečteno: 315x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Opilci, nahý zadek i prsa. Nápad sblížit města přes portál se proměnil v chaos

14. května 2024  22:04

V Dublinu a New Yorku před týdnem začal fungovat kruhový videoportál. Je součástí veřejné umělecké...

Je třeba zastavit válku, pro vítězství v terénu je pomoc dostatečná, míní Pavel

14. května 2024

„Potřebujeme zastavit válku a začít debatovat o budoucím uspořádání.“ Tak odpověděl prezident Petr...

  • Počet článků 1310
  • Celková karma 15,97
  • Průměrná čtenost 1150x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.