Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

10 dní a 9 nocí v Zanzibaru - 2

Odjet řízením Osudu na nucenou dovolenou, to se asi přihodí málokomu. Patřím mezi těch několik málo šťastlivců, které Osud tímto žertíkem potrefil.

Když jsme začali plánovat tu nucenou dovolenou, aby nám nepropadly vouchery na letenky, přišla řeč na Zanzibar - jako jednu z mála ještě v březnu povolených destinací  - tedy kam jsme mohli letět s "našimi" airways. A mně pořád Zanzibar vrtal někde v podvědomí do mozku díru. Proč? Proč tohle místo..?

...No ovšem! To byl přeci televizní pořad Haliny Pawlovské! (Aby bylo jasno, Halinu Pawlovskou znám z dob jejího scénáristického debutu filmu "Evo, vdej se!" kde jsem tedy působil jako asistent režie. Od té doby s paní Halinou "na sebe slyšíme". - A ještě přidám perličku. Na černobílém foto u daného odkazu ten mladík, kterému sedá hlavní představitelka na kolenou -  to jsem já osobně.) Archiv ČT už to vysílání Zanzibaru nenabízí, zato můžete najít knižní podobu. Byly to vlastně cestopisy. A název "Zanzibar"? - Už, už jsem chtěl začít pátrat, kdeže se to paní Halina usadila a odkud psala svoje cestopisy, až jsem padl na to správné vysvětlení v anotaci na knížku Zaznibar.

Nicméně, z každé fotografie Zanzibaru na vás dýchne přesně to samé - klid a pohoda.

 

A tak není divu, že jsme se první noc vyspali do růžova - mimochodem i po té celkem dlouhé cestě. A kdybych vás chtěl nudit, asi bych vám napsal - no a pak jsme jedli, pili, koupali se a odpočívali.

No a pak jsme jedli, pili, koupali se a odpočívali.

Ale to by ten blog byl dost jednotvárný.

Nicméně, jídlem musím začít. A měli jsme pochopitelně "all inclusive".  Proč pochopitelně? Zanzibar, stejně jako jiná místa podobného typu, patří mezi tzv. resortní turistické destinace. Kdekoli v Evropě jsme zpravidla zvyklí, že se na dovolené ubytujeme a pak se pohybujeme bez problému po širokém okolí... všude obchody, restaurace, bary... Tyto resorty jsou uzavřený svět komfortu - oázy luxusu - kde ani v blízkém ani v širokém okolí není nic turisticky přitažlivého, natožpak na nějaký samostatný pohyb a třeba stravování nebo nákupy. Pokud něco, pak jedině nějaký ten výlet a tečka. Proto resort, proto veškerý servis - proto bezpečnostní opatření pro vstupy do celého areálu, proto třeba ochranka atd.

Tím se vrátím k poznámce v předchozím blogu - a sice o mužích v masajském na pláži moře.

 

Všimněte si, jak ty postavy důsledně jsou v jisté linii. To není dáno jen odlivem nebo přílivem moře, a že ten rozdíl byl značný. Bylo to tzv. určením, kde je pozemek resortu a kde už je "volná příroda" přístupná všem. Ti muži a někdy i ženy, jsou obchodníci ze sousedící části vesnice. Takže v lehátku ležíte pohodlně, nerušeni, v klidu. Jakmile se však zvednete a vypravíte se do moře, vrhnou se na vás tito vesničtí masajové. Ne snad, aby vás snědli - o lidožroutství jsem nic nikde ani nehledal. Ale svým způsobem vás chtějí "sníst" turisticky. Nabízejí vám zboží, služby, výrobky. Lákají vás do svých dřevěných kiosků na pobřeží. A nic na tom nemění nápis na jednom z kiosků "Ikea". Je to dobře míněný žert. Ve skutečnosti jsou to totiž dřevěné boudy stlučené z prken, z beden, s lepenými střechami z plechu... Co tam nabízejí, netuším. Nikdy jsem se nenechal zlákat a na oslovování jsem většinou nereagoval.

A tu přísně vytyčenou linii mezi resortem a přírodou dodržují i vesnické děli, které denně chodí sem a tam mezi vesnicí a resortem, který se prakticky vklínil mezi tato dvě místa. Jak jsem se později vyptal řidiče, systém je zde přibližně britský - základní stupeň školy, měšťanka, střední škola, vysoká škola a universita. Děti zde chodí v jednotných uniformách. A jak jsem později viděl - někdy i hezkých pár kilometrů. Pochopitelně pěšky. - Na foto je skupinka domů se vracejících školaček. Plachetky na hlavě mají především z důvodu, že zde kulturně převládá islámské náboženství.

Odmítl jsem ovšem už v Praze doporučení z ohlasů u zájezdů do tohoto resortu, typu:  "Kupte bonbony a pastelky a dejte je možná dětem, ale ještě lépe učitelům, kteří to mezi děti spravedlivě rozdělí - uděláte dětem radost." Děkuji, tuto misionářskou činnost rád přenechám nadšeným dámám.

Ono se vůbec ukázalo, nakolik je nesmyslné číst ty zejména negativní ohlasy. To se týkalo i kvality jídla.

Pro Čechy - a vsadím se, že nejen pro nás - je jídlo na dovolené základem. (Mimochodem, ty naše toasty jsme dovezli do resortu prakticky všechny a srdnatě jsme se jimi první den prokousávali. Pravdou je, že jsme byli po první noci unaveni a hodilo se nám, že se nemusíme vykopat hned na snídani - kávovar, káva i čaje byly na pokoji. Stejně tak i lahev 600ml vody na osobu a den.)

Češi rádi ochutnávají i nějaké ty místní speciality, na druhou stranu si hotelovou "závodní" kuchyni all inclusive pletou s Alcronem a jinými luxusními restauracemi.

Co nás tedy čekalo tady?

Jedním z jídel s místním nádechem byl den, kdy se podával kus-kus v marockém stylu (koření a sůl) a k tomu masité přílohy z hliněných hrnců - jak vidíte na horním foto.

Především se ale podávala kuchyně v italském resortu. Základem byla středomořská kuchyně. A v Itálii mají rádi těstoviny všeho druhu. Pro mne měly jeden detail: všechny byly uvařené al dente. Tedy na polo tvrdo. Na druhou stranu jsem chápal, že těstoviny uvařené zcela do měkka by se brzy rozblemcaly.

Přesto jsem nechápal stížnost jednoho návštěvníka, že jsou zde jenom těstoviny. Nebyla to pravda. Kdo chtěl dostal i rýži, brambory, hranolky, pita chléb... jen si pro to dojít do vitríny s jídlem. Výběr zde byl svým způsobem velký a to nepočítám tématické večery.
 

 

Takovým tématickým večerem byl sushi bar a k tomu v kuchyni na pánvi a jinde přímo před vámi připravované mořské potvory. Také jsem se do pár z nich zakousl.

 

Ryby byly v nabídce prakticky nepřetržitě. Nejlepší z nich byly grilované mini řízečky, které jste si mohli dochutit různými bylinkovými solemi.

 

Jinak bylo v nabídce hodně ovoce, zeleniny. A nechyběly zdravé a jiné snídaně... lívanečky nebo třeba jogurt. Rád pro vás připravil kuchař na pánvi vajíčka všeho druhu.

Nejlepší sendvič ze všech přítomných jsem tam stejně uměl udělat jenom já.

 

Že nemáte ještě chuť na něco k jídlu, že ne?

Ale abyste neřekli, tak vám přidám jednu historku, jejíž jsem byl účastníkem... a na rozdíl od potrefených se dozvíte i tečku, neboli můj vnitřní monolog.

V rámci bohatosti kuchyně byla jednoho dne k večeři pečená kuřata. Servíroval je (bohužel stylem "sekyra padla" - tedy žádné porcování, jak je známe u nás) rozložitý veselý kuchař z první fotografie. A tak stál, mohutný, rozložitý, před neméně obrovským tácem, kde se vršil tucet velkých kuřat.

Odjakživa nesnáším afektované osoby a na tu plakátově zmalovanou, hlavně nafoukanou dámičku ruského vzezření, jsem měl pifku, kdykoli jsem ji spatřil. Stejně tak v okamžiku, kdy přistoupila se svým byznysovým mladíčkem. Zastavila se a zeptala se anglicky hlasem překvapené naivky:

"Ó, to jsou kuřata?"

Tím mi dokonale nahrála a já jí pohotově odvětil:

"Ne, to jsou sloni."

Pronesla pouze "ach", vypustila mne ze svého světovnímání a prohlásila ke kuchaři:

"Prosím si prsa."

No, nedalo mi to, abych nesjel pohledem z jejího obličeje na to, co Zdeněk Troška jednou nazval "Vyděšené nulky."

Madam obdržela kousek prsou a vzápětí na to se přidal její znuděný manžílek: "Chci prsa rovněž."

Život už mne naučil, kdy držet hubu. A jak jsem raději spolknul větičku: "No, aspoň konečně milostivá nějaká prsa bude mít a kompletně obě dvě." a přisunul jsem kuchaři talíř pro svoji porci.

 

 

A tak pro dnešek už dost povídání o Zanzibaru a dovolené. Končím dnešní blog s vědomím, že musím ještě odpovědět i na otázky z úvodního blogu...  ale něco si přeci musím nechat na příště.

I povídání o alkoholu.

Tak na zdraví!

 

- - - -

Všechna foto: autor

 

Autor: Martin Faltýn | pátek 8.4.2022 8:08 | karma článku: 20,71 | přečteno: 515x
  • Další články autora

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 5

Pobyt v Thajsku, na Krabi byl v ani ne polovině, když jsme se vydali na „šílený výlet“. Po jízdě na kajaku (ze které jsem se vyvlekl) a ananasové farmě, nás čekala jízda na slonu. V mém případě ovšem... posuďte sami!

31.5.2024 v 13:00 | Karma: 11,87 | Přečteno: 172x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 4

Druhá část našeho dovolenkového pobytu v Thajsku představovala týdenní pobyt v hotýlku na Krabi. Ani tentokrát jsem si nedělal iluze, že bych se zbavil „průvodcovských“ povinností. Ale realita, jako vždy, předčila očekávání.

27.5.2024 v 8:08 | Karma: 10,86 | Přečteno: 278x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 3

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

23.5.2024 v 8:08 | Karma: 15,53 | Přečteno: 340x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 2

Třítýdenní cesta do Thajska a Malajsie mi dala tentokrát opravdu zabrat. Působil jsem spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

10.5.2024 v 8:08 | Karma: 16,49 | Přečteno: 339x | Diskuse| Cestování

Martin Faltýn

Thajsko a Malajsko - tři týdny ve střehu 1

Přiznám se, že teprve nyní jsem jakž takž získal odstup od třítýdenní cesty do Thajska a Malajsie, kde jsem působil spíše jako doprovod a delegát, než jako účastník dovolené. Osudu zkrátka člověk neunikne.

2.5.2024 v 8:08 | Karma: 14,87 | Přečteno: 379x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 1313
  • Celková karma 16,31
  • Průměrná čtenost 1152x
Kráčím životem i médii, pokud je považujete za život. Jsem absolvent umělecké školy. Překročením 60 let jsem se přiblížil absolutoriu školy života. A jak se za mých časů říkalo: "Neraď, nebyl jsi v Rusku a není Ti šedesát" - tak, v Rusku jsem byl a šedesát mi už taky bylo!

Není proto nic snazšího ani těžšího než psát to, co si myslím. Cogito ergo sum. Et: Cogito ergo humor.

P.S.: Kdyby vám někdo tvrdil, že v důchodu budete mít víc času, tak lže.