Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekozakázka: vládní pingpong s miliardami

S naší vládou je aspoň legrace.  25 až 31 miliard korun - to jsou poslední hausnumera, která se objevila jako odhad ceny tzv. „Ekotendru“ – velké státní zakázky na sanaci starých ekologických škod, zbylých v některých podnicích ještě z dob před jejich privatizací (odhadem na 300). Informace unikla do médií z důvěrného materiálu ministerstva životního prostředí (důvěrný zůstal asi týden).  Mně se jen chce poznamenat: S naší vládou je opravdu legrace.

Posuďte sami: Tendr byl nejdříve pozastaven Úřadem pro kontrolu hospodářské soutěže kvůli stížnostem společnosti PPF, kterou ministerstvo financí z tendru opakovaně vyřazovalo. Premiér Nečas mezitím pověřil zmapováním nákladů na zakázku ministra životního prostředí  Drobila. Z ministerstva financí, které má tendr na starosti, se mu totiž nějakou smysluplnou sumu vydolovat nepodařilo (asi ji ani po téměř dvou letech trvání konkursu neznali). Do éteru zatím unikala nejrůznější čísla od 50 do 115 miliard spolu s komentáři o předraženém tendru.

Nyní unikla tato dvě poslední – výrazně nižší. Z čeho však ministerstvo životního prostředí vychází, když skutečný rozsah škod zatím za posledních dvacet let nikdo opravdu nezmapoval? Přátelé – věřme! Víra je asi tak vše, co můžeme dělat. Doposud byla zakázka většinou označována za předraženou, nyní věřme, že odhad není příliš nízký a společnosti, které na sanace čekají, nebudou nakonec koukat jak u snědeného krámu.

Jediná (nepříliš legrační) jistota v tomto cenovém guláši je, že nová výběrová řízení na sanace starých ekologických škod probíhají v podstatě u akutních případů, řeší se menší věci (potvrzeno z České inspekce životního prostředí). Kromě zvyšujícího se rizika nějaké ekologické havárie se rýsuje i možnost, že některým firmám dojde smysl pro vládní taškařice a budou splnění závazků tvrdě a bez legrace vymáhat. 115 miliard korun propadlých státních garancí je poněkud vysoká daň za tyto svérázné meziresortní hrátky a neochotu, dohodnout se na nějakém jednotném postupu. (A také by se snad mohli dohodnout, jak dotáhnout zatím nepříliš transparentní „Ekozakázku“ do jasného a průhledného konce.) Jedna z jedné věci mne poněkud mrazí – co když smysl pro humor nemají a myslí to celé vážně!?

Evžen Staněk

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Evžen Staněk | středa 8.12.2010 13:55 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Evžen Staněk

Česku prý hrozí arbitráže kvůli občanským sdružením

Investorům odpadových provozů vadí, že se občané brání jejich komplotům s politiky Vznik nových odpadových provozů v České republice se daří blokovat přes proces posuzování vlivů staveb na životní prostřední (EIA), do něhož se mohou zapojit i občanská sdružení. Přestože závěry z EIA mají ze zákona pouze doporučující charakter, v praxi se prý uplatňují jako právo veta.

30.10.2011 v 21:59 | Karma: 9,09 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Evžen Staněk

Pozor na jedy u našich domovů

Záměr společnosti SITA CZ a. s. vybudovat provozní areál k ukládání a skladování toxických odpadů v lokalitě Nové Spořice (místní část Chomutova) je znám již delší dobu. Svým rozsahem by měl zřejmě patřit k největším v ČR. Snaha o jeho vybudování se setkala s mnoha negativními reakcemi obyvatel města Chomutova. Není divu - ̇ má se nacházet v blízkosti městské zástavby, necelé dva kilometry od centra, v bezprostřední blízkosti chráněné krajinné oblasti CHOPAV Krušné hory. Je podepisována petice, ke které se připojilo bezmála čtyři tisíce občanů Chomutova a okolí, ve snaze zastavit budování obřího skladiště jedů v blízkosti domovů (viz. www.stopjedum.cz ).

20.7.2011 v 10:45 | Karma: 6,32 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Evžen Staněk

Nečasův zelený kamikadze startuje do „ekobitvy“

„Politika je sviňa,“ prohlásil ve známém trezorovém filmu „Všichni dobří rodáci“ předseda jednotného zemědělského družstva, vyhozený z funkce kvůli neschopnosti vést zmíněné družstvo. Nový ministr životního prostředí Chalupa to začíná poznávat na vlastní kůži ještě dříve, než nastoupil na post, premiérem jemu svěřený.

14.1.2011 v 17:45 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Pokračování ekozločinu

Říká se tomu „teorie pokračujícího zločinu“ a údajně ten název vymysleli ještě praví sovětští prokurátoři (bez záruky). Jak funguje? Chytili Grigorije, jak kradl popovi z kostelní pokladničky drobné. Měl toho na hrbu už víc, tak, aby si zmírnil trest a získal nějakou polehčující okolnost, práskl Vaňku, že ukradl náklad zeleniny ze státního skladu. Vaňku drapsli, právě když se pokoušel prodat celý náklad už mírně ovadlé zeleniny jednomu keťasovi. Co měl dělat? Tak udal Ivánka, že to byl on, kdo štípnul dědu Mrázovi berlu Mrazilku a použil ji ke zmrazení hlídajícího „děžurného“ důchodce (sovětské obdoba bývalé závodní stráže), aby mohl ve velkoobchodu s elektronikou ukrást dvacet kusů nedostatkových barevných televizorů značky „Cvětnyj Ekran“. Chytili Ivánka, sebrali mu berlu Mrazilku, peníze za kradené zboží už stejně propil, takže práskl Aljošu, aby si polepšil... atd. atd. Z jednoho zločinu se postupně vyvinulo třeba deset. Nemáte pocit něčeho důvěrně známého? Třeba jak se dva sešli a jeden nahrával? A jak postupně lezlo na povrch, kdo věděl i kdo prý nevěděl...?

24.12.2010 v 15:05 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Policejní lišky podšité

Znáte také pocit divna, který člověka občas přepadne při zcela nečekaných příležitostech? Prostě koukáte na věc, kterou jste viděli již tisíckrát a najednou cítíte, že něco není v pořádku. Takové těžko popsatelné nutkání; většinou naštěstí rychle přejde. Přepadlo mne nedávno při jízdě autem. Jel jsem přes vesničku nedaleko za Prahou, kudy jezdívám často. Je tam takové místo, kde policajti obvykle měří rychlost. Byly tam i tentokrát – přenosné výstražné cedule, oznamující, že se měří dodržování rychlosti. Pěkně na začátku a na konci měřeného úseku, jako vždy. Automaticky jsem zpomalil a v duchu se ušklíbl: co jen bylo v rádiu i v televizi keců, když schvalovali zákon, že měřit dodržování předepsané rychlosti se může pouze v úsecích, označených výstražnými cedulemi. Policajtům se návrh příliš nelíbil. Není divu, už nemohli chytat lidičky jenom tak, skrytě ze křoví a pak inkasovat pokutky...

14.12.2010 v 10:55 | Karma: 11,28 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2730x
Evžen Staněk, předseda občanského sdružení Pozor!

Seznam rubrik