Ekozakázka: vládní pingpong s miliardami

S naší vládou je aspoň legrace.  25 až 31 miliard korun - to jsou poslední hausnumera, která se objevila jako odhad ceny tzv. „Ekotendru“ – velké státní zakázky na sanaci starých ekologických škod, zbylých v některých podnicích ještě z dob před jejich privatizací (odhadem na 300). Informace unikla do médií z důvěrného materiálu ministerstva životního prostředí (důvěrný zůstal asi týden).  Mně se jen chce poznamenat: S naší vládou je opravdu legrace.

Posuďte sami: Tendr byl nejdříve pozastaven Úřadem pro kontrolu hospodářské soutěže kvůli stížnostem společnosti PPF, kterou ministerstvo financí z tendru opakovaně vyřazovalo. Premiér Nečas mezitím pověřil zmapováním nákladů na zakázku ministra životního prostředí  Drobila. Z ministerstva financí, které má tendr na starosti, se mu totiž nějakou smysluplnou sumu vydolovat nepodařilo (asi ji ani po téměř dvou letech trvání konkursu neznali). Do éteru zatím unikala nejrůznější čísla od 50 do 115 miliard spolu s komentáři o předraženém tendru.

Nyní unikla tato dvě poslední – výrazně nižší. Z čeho však ministerstvo životního prostředí vychází, když skutečný rozsah škod zatím za posledních dvacet let nikdo opravdu nezmapoval? Přátelé – věřme! Víra je asi tak vše, co můžeme dělat. Doposud byla zakázka většinou označována za předraženou, nyní věřme, že odhad není příliš nízký a společnosti, které na sanace čekají, nebudou nakonec koukat jak u snědeného krámu.

Jediná (nepříliš legrační) jistota v tomto cenovém guláši je, že nová výběrová řízení na sanace starých ekologických škod probíhají v podstatě u akutních případů, řeší se menší věci (potvrzeno z České inspekce životního prostředí). Kromě zvyšujícího se rizika nějaké ekologické havárie se rýsuje i možnost, že některým firmám dojde smysl pro vládní taškařice a budou splnění závazků tvrdě a bez legrace vymáhat. 115 miliard korun propadlých státních garancí je poněkud vysoká daň za tyto svérázné meziresortní hrátky a neochotu, dohodnout se na nějakém jednotném postupu. (A také by se snad mohli dohodnout, jak dotáhnout zatím nepříliš transparentní „Ekozakázku“ do jasného a průhledného konce.) Jedna z jedné věci mne poněkud mrazí – co když smysl pro humor nemají a myslí to celé vážně!?

Evžen Staněk

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Evžen Staněk | středa 8.12.2010 13:55 | karma článku: 9,86 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Evžen Staněk

Pozor na jedy u našich domovů

20.7.2011 v 10:45 | Karma: 6,32

Evžen Staněk

Pokračování ekozločinu

24.12.2010 v 15:05 | Karma: 14,26

Evžen Staněk

Policejní lišky podšité

14.12.2010 v 10:55 | Karma: 11,28