Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Až 115 miliard ze státních peněz si mají rozdělit utajené firmy

Je s podivem, že zatímco řada stejných průšvihů u jiných zakázek zaplní titulní stránky novin, obří ekozakázce se medializace vyhýbá. Vezměme si například utajené vlastnické struktury těch, co chtějí z daní poplatníků získat až 115 miliard korun a účast firem s „vroubkem“ z minulosti.

Nejdříve k těm vroubkům z minulosti. Jediní uchazeči, kteří prošli podezřelým sítem úředníků ministerstva financí (viz tady nebo zde), jsou shodou okolností stejné společnosti, které sanovaly ekologické zátěže ve Škodě Plzeň. A sám ministr financí Miroslav Kalousek to ví: „Když se čistila Škoda Plzeň, předpokládaly se náklady 750 milionů, konečná cena byla 12 miliard – a to platil stát. S tímto příkladem jsem se seznámil po příchodu na ministerstvo financí a říkal jsem si: Tak to by se opravdu dít nemělo,“ řekl v létě Lidovým novinám.

A přitom je například sdružení Marius Pedersen složeno z firem, které se na této skandální zakázce podílely. Ještě skandálnější ovšem je, že žádná z firem, které zůstaly ve hře v rámci této veřejné zakázky, nemá průhlednou majetkovou strukturu. A naše sdružení  dostává stále více podnětů, že všechny tři firmy, jež vyhověly požadavkům ministerstva financí, jsou spolu ve skutečnosti majetkově a finančně propojeny.

Proč se o to vláda a odpovědní ministři více nezajímají? Premiér Nečas nás nyní odkázal na úředníky ministerstva financí kteří nám prý na všechny dotazy odpoví a také na Úřad pro hospodářskou soutěž (viz. přiložená fotokopie jeho odpovědi). Tak uvidíme, na odpovědi se budu těšit. (Dopisy oběma úřadům zde.)

Evžen Staněk

Autor: Evžen Staněk | pondělí 11.10.2010 10:50 | karma článku: 20,81 | přečteno: 1779x
  • Další články autora

Evžen Staněk

Česku prý hrozí arbitráže kvůli občanským sdružením

Investorům odpadových provozů vadí, že se občané brání jejich komplotům s politiky Vznik nových odpadových provozů v České republice se daří blokovat přes proces posuzování vlivů staveb na životní prostřední (EIA), do něhož se mohou zapojit i občanská sdružení. Přestože závěry z EIA mají ze zákona pouze doporučující charakter, v praxi se prý uplatňují jako právo veta.

30.10.2011 v 21:59 | Karma: 9,09 | Přečteno: 817x | Diskuse| Ostatní

Evžen Staněk

Pozor na jedy u našich domovů

Záměr společnosti SITA CZ a. s. vybudovat provozní areál k ukládání a skladování toxických odpadů v lokalitě Nové Spořice (místní část Chomutova) je znám již delší dobu. Svým rozsahem by měl zřejmě patřit k největším v ČR. Snaha o jeho vybudování se setkala s mnoha negativními reakcemi obyvatel města Chomutova. Není divu - ̇ má se nacházet v blízkosti městské zástavby, necelé dva kilometry od centra, v bezprostřední blízkosti chráněné krajinné oblasti CHOPAV Krušné hory. Je podepisována petice, ke které se připojilo bezmála čtyři tisíce občanů Chomutova a okolí, ve snaze zastavit budování obřího skladiště jedů v blízkosti domovů (viz. www.stopjedum.cz ).

20.7.2011 v 10:45 | Karma: 6,32 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Evžen Staněk

Nečasův zelený kamikadze startuje do „ekobitvy“

„Politika je sviňa,“ prohlásil ve známém trezorovém filmu „Všichni dobří rodáci“ předseda jednotného zemědělského družstva, vyhozený z funkce kvůli neschopnosti vést zmíněné družstvo. Nový ministr životního prostředí Chalupa to začíná poznávat na vlastní kůži ještě dříve, než nastoupil na post, premiérem jemu svěřený.

14.1.2011 v 17:45 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Pokračování ekozločinu

Říká se tomu „teorie pokračujícího zločinu“ a údajně ten název vymysleli ještě praví sovětští prokurátoři (bez záruky). Jak funguje? Chytili Grigorije, jak kradl popovi z kostelní pokladničky drobné. Měl toho na hrbu už víc, tak, aby si zmírnil trest a získal nějakou polehčující okolnost, práskl Vaňku, že ukradl náklad zeleniny ze státního skladu. Vaňku drapsli, právě když se pokoušel prodat celý náklad už mírně ovadlé zeleniny jednomu keťasovi. Co měl dělat? Tak udal Ivánka, že to byl on, kdo štípnul dědu Mrázovi berlu Mrazilku a použil ji ke zmrazení hlídajícího „děžurného“ důchodce (sovětské obdoba bývalé závodní stráže), aby mohl ve velkoobchodu s elektronikou ukrást dvacet kusů nedostatkových barevných televizorů značky „Cvětnyj Ekran“. Chytili Ivánka, sebrali mu berlu Mrazilku, peníze za kradené zboží už stejně propil, takže práskl Aljošu, aby si polepšil... atd. atd. Z jednoho zločinu se postupně vyvinulo třeba deset. Nemáte pocit něčeho důvěrně známého? Třeba jak se dva sešli a jeden nahrával? A jak postupně lezlo na povrch, kdo věděl i kdo prý nevěděl...?

24.12.2010 v 15:05 | Karma: 14,26 | Přečteno: 1517x | Diskuse| Ekonomika

Evžen Staněk

Policejní lišky podšité

Znáte také pocit divna, který člověka občas přepadne při zcela nečekaných příležitostech? Prostě koukáte na věc, kterou jste viděli již tisíckrát a najednou cítíte, že něco není v pořádku. Takové těžko popsatelné nutkání; většinou naštěstí rychle přejde. Přepadlo mne nedávno při jízdě autem. Jel jsem přes vesničku nedaleko za Prahou, kudy jezdívám často. Je tam takové místo, kde policajti obvykle měří rychlost. Byly tam i tentokrát – přenosné výstražné cedule, oznamující, že se měří dodržování rychlosti. Pěkně na začátku a na konci měřeného úseku, jako vždy. Automaticky jsem zpomalil a v duchu se ušklíbl: co jen bylo v rádiu i v televizi keců, když schvalovali zákon, že měřit dodržování předepsané rychlosti se může pouze v úsecích, označených výstražnými cedulemi. Policajtům se návrh příliš nelíbil. Není divu, už nemohli chytat lidičky jenom tak, skrytě ze křoví a pak inkasovat pokutky...

14.12.2010 v 10:55 | Karma: 11,28 | Přečteno: 1217x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Koloběžkáře soudí, že zardousil motorkáře. Byl plný nenávisti, hájí se

30. dubna 2024  10:53

Na lavici obžalovaných dnes usedl Jan Navrátil, kterého státní zástupkyně viní z toho, že zardousil...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  10:36

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Kandidát na ministra za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace se má stát Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí Helenu...

Rusové při smrtícím útoku na Oděsu zničili i „zámek Harryho Pottera“

30. dubna 2024  10:15

Sledujeme online Na pět vzrostl počet obětí pondělního ruského útoku na jihoukrajinskou Oděsu, jeden ze 32 zraněných...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2730x
Evžen Staněk, předseda občanského sdružení Pozor!

Seznam rubrik