Až 115 miliard ze státních peněz si mají rozdělit utajené firmy

Je s podivem, že zatímco řada stejných průšvihů u jiných zakázek zaplní titulní stránky novin, obří ekozakázce se medializace vyhýbá. Vezměme si například utajené vlastnické struktury těch, co chtějí z daní poplatníků získat až 115 miliard korun a účast firem s „vroubkem“ z minulosti.

Nejdříve k těm vroubkům z minulosti. Jediní uchazeči, kteří prošli podezřelým sítem úředníků ministerstva financí (viz tady nebo zde), jsou shodou okolností stejné společnosti, které sanovaly ekologické zátěže ve Škodě Plzeň. A sám ministr financí Miroslav Kalousek to ví: „Když se čistila Škoda Plzeň, předpokládaly se náklady 750 milionů, konečná cena byla 12 miliard – a to platil stát. S tímto příkladem jsem se seznámil po příchodu na ministerstvo financí a říkal jsem si: Tak to by se opravdu dít nemělo,“ řekl v létě Lidovým novinám.

A přitom je například sdružení Marius Pedersen složeno z firem, které se na této skandální zakázce podílely. Ještě skandálnější ovšem je, že žádná z firem, které zůstaly ve hře v rámci této veřejné zakázky, nemá průhlednou majetkovou strukturu. A naše sdružení  dostává stále více podnětů, že všechny tři firmy, jež vyhověly požadavkům ministerstva financí, jsou spolu ve skutečnosti majetkově a finančně propojeny.

Proč se o to vláda a odpovědní ministři více nezajímají? Premiér Nečas nás nyní odkázal na úředníky ministerstva financí kteří nám prý na všechny dotazy odpoví a také na Úřad pro hospodářskou soutěž (viz. přiložená fotokopie jeho odpovědi). Tak uvidíme, na odpovědi se budu těšit. (Dopisy oběma úřadům zde.)

Evžen Staněk

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Evžen Staněk | pondělí 11.10.2010 10:50 | karma článku: 20,81 | přečteno: 1779x
  • Další články autora

Evžen Staněk

Pozor na jedy u našich domovů

20.7.2011 v 10:45 | Karma: 6,32

Evžen Staněk

Pokračování ekozločinu

24.12.2010 v 15:05 | Karma: 14,26

Evžen Staněk

Policejní lišky podšité

14.12.2010 v 10:55 | Karma: 11,28