Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kterak zaujatí rodiče rozvrátí vztah aneb bez vysoký ani ránu.

Petr D. a jeho přítelkyně měli na povrch idylický vztah. Bydleli u Petrových rodičů v půdní vestavbě, měli psa a plánovali dítě. Byli mladí. Petrovi bylo 23 let a Janě 22. Není lepší situace než takový, na pohled bezproblémový vztah. Není lepší situace pro fiasko. Maminka Jany byla středoškolská profesorka. Byla nějaka “Pí-ejdž-dý-er” nebo co.

    Často o ní vyprávěl prostě jako o učitelce (neměla prý označení učitelka ráda). Tatínek byl středně velká firma. Respektive podnikal. Prodával nějaké obráběcí stroje do velkých fabrik. Tatínek byl “Inženýr”.Štastná rodinka. Janu vychovávali ve stylu akademického života. Delší, jak patnáctiminutový pozdní příchod byl kázeňsky potrestán, doma se mluvilo zásadně spisovně, jezdilo se na dovolené né odpočívat nebo poznávat jiné kraje ale poslouchat tatínkovi přednášky o místním trhu s “lysáky” či maminčiny monology o zdejší nedostatečné vzdělanosti.
    Petr po zkušenostech nerad navštěvoval Janiny rodiče. Nesnášeli ho. Byl typický příklad toho, v čem viděli lůzu a odstrašující případ pro svoje děti. Vystudoval stavárnu a pracoval jako úspěšný projektant ve firmě svého kamaráda. Měl na svůj věk velmi slušný plat. Byl sečtělý, chytrý. Jenže neměl akademické vzdělání. To byl kámen úrazu. Chyběl mu doktorský nebo alespoň inženýrský titul. Bylo nepřijatelné aby jejich dcera žila s někým jako je on. Neandrtálec, nevzdělanec a milovník rockandrollu. Vše bylo dovršeno tím, když Jana, která byla ve druhém ročníku studia humanitních věd, chtěla studium ukončit (alespoň dočasně) a postavit se na vlastní nohy (zatím byla závislá na rodičích a Petrovi a nebudeme si nalhávat ,taková situace není pro člověka zrovna příjemná). Dostala velmi dobrou nabídku v jedné cestovní agentuře. Uměla perfektně francouštinu a angličtinu a na dobré úrovni uměla ještě další jazyk. (už si z vyprávění nepamatuji jaký). Nástupní plat měla ve stejné výši jako její matka. Tento akt nevůle a rebelie a hereze a vůbec bůhví čeho všeho, vyvolal v jejich rodičích záchvat fanatismu a touze po hlavě Petra. Začali psát udavačné dopisy na firmu, kde pracoval.(obviňovali ho z krádeží). Janě vymývali mozek a nutili jí nahlížet na Petra jako na neperspektivního hlupáka a srovnávali ho s jeho rodiči jako kdyby jeho rodiče byli nějaká lůza. Petrův táta byl velmi šikovný truhlář. Najímali si ho hotely, pro které vyráběl nábytek a všechno možné na míru. Hovořil plynně německy a rusky a učil se jazyku anglickému, ve kterém byl prý již na velmi dobré úrovni. Jeho maminka pracovala celý život jako asistentka v jedné firmě a lidé si jí - alespoň co mi Petr říkal - chválili. Rozhodně to nebyli žádní hlupáci. Ani Petr nebyl. Tedy ještě žije. I jeho rodiče, takže nejsou.
    Po několika měsících poštvávání a intrik se Jana s Petrem rozešla. Nevím, jestli měla slabý žaludek na tyto věci a prostě neunesla tíhu a břemeno rozepře se svými rodiči, nebo v tom bylo něco jiného. Já osobně si myslím, že to kvůli jejím zaujatým rodičům bylo. Zaujatým proti všem hlupákům bez vysoké školy. Bez náznaku morálky, bez budoucnosti. Do dneška se té paní smějeme. Má svůj titul, má svůj diplom, má svojí špatně placenou práci a komplexy, léčící si u televize, z toho, že její nudnej život jí zavedl až sem. Myslím že toho i lituje. Petr dnes dělá ředitele zahraničního obchodu v firmě mezinárodního věhlasu a i bez titulu toho dokázal víc než oba Janini rodiče dohromady. Nejen že si našel děvče jiné. Má tříletého syna o kterém říká, že ho klidně bez váhání nechá jít na učiliště. Bude to čistě jeho rozhodnutí. (I když Petr si později titul stejně vysloužil - vystudoval ekonomický obor na dálkovém studiu) .Jak říká, “není důležitý ,co máš na nějakym papíře ale co máš chuť dělat a jestli jsi schopnej se to naučit.Ta kráva se dokázala akorát tak naučit sekýrovat lidi.” Má recht ten kluk.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eduard Málek | pátek 12.8.2011 11:50 | karma článku: 25,57 | přečteno: 1969x
  • Další články autora

Eduard Málek

Slavík+Ortel vs. veřejný prostor

Co o nás vlastně říká kauza Ortel? Čím je zapříčiněna a proč způsobuje tolik povyku? Opravdu si zaslouží výhra kapely původně lokálního významu a soutěž, která již dávno ztratila svou hodnotu takový zájem.

29.11.2016 v 13:39 | Karma: 13,20 | Přečteno: 875x | Diskuse| Kultura

Eduard Málek

Vazalové strachu

Hledal jsem nějaký pěkný termín, který by trefně pojmenoval hořkou atmosféru posledních let. Zejména pak posledních měsíců těchto let.

5.4.2016 v 12:13 | Karma: 16,44 | Přečteno: 2076x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

hoaxy, propaganda aneb multilevel-marketing v praxi

Chceme až příliš měnit svět. Chceme být slyšet a mít vliv. Je jedno kam a jakým směrem svět nasměřujeme. Základ je, že to uděláme my a všichni to o nás budou vědět.

17.2.2016 v 14:29 | Karma: 12,65 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

Imigranti a šibenice aneb maloměstem napříč

Trend poslední doby. Imigrantská vlna. Hordy barbarů se ženou na naši kulturně vyspělou Evropu a co víc, dokonce si dovolují požadovat azyl v naší vysoce civilizované zemi.

2.7.2015 v 10:30 | Karma: 20,59 | Přečteno: 2494x | Diskuse| Společnost

Eduard Málek

25 let poté, občanská společnost aneb nálada na bodu mrazu

25 let uplynulo od sametové revoluce a lidé se ohlížejí zpět. Sumarizují, co se povedlo a nepovedlo. Uplynulé čtvrtstoletí honorují i na něj nadávají. Pro někoho je to část života, pro někoho celý život, pro někoho pár let. Někdo zažil více před oním rokem 89, někdo méně. Jedno však máme všichni společné. Je to možnost mít svůj názor a veřejně ho v jakékoliv formě vyslovit (to jaké reakce vyvolá a jaké bude mít důsledky, je již druhá věc a je také znakem svobody). Někdo namítá, že žijeme v době plné nesvobody a lži a velkého podvodu a jiní tvrdí, že žijeme v plně svobodné společnosti.

18.11.2014 v 10:00 | Karma: 14,04 | Přečteno: 841x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

ANALÝZA: Putin zase budí přízrak atomovek. Co tím sleduje právě teď

10. května 2024

Premium Kreml s výslovným odvoláním na nedávné komentáře západních vůdců týkající se války na Ukrajině...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1124x
Víš jak.