Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Profesionálním rodičem snadno a rychle

Ministerstvo práce a sociálních věcí na příští rok chystá zákon umožňující vznik domácích a firemních mikroškolek. Záměr rozšířit paletu možností péče o malé děti se zdá znít jako rajská hudba pro zaměstnané otce a matky. Aby však zákon byl více než velkým překotným „hurá“, je potřeba se nad navrhovanými řešeními zamýšlet do důsledků. Například absence jakýchkoli kritérií pro pečující osoby v mikroškolkách může být velmi problematická.

Článek Idnes o balíku zákonů o domácích a firemních mikroškolkách uvádí podmínky fungování bytového hlídání. Pro vznik takového zařízení je toho třeba velice málo: ani živnostenský list, ani speciální vzdělání, ani splnění určitých hygienických podmínek – pouze registrace na obecním úřadě. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas o požadavcích na pečovatele či pečovatelku o malé děti podle Idnes řekl: „Když se někdo stará o vlastní dítě, může pohlídat i další.“

 

Je ale pouhý fakt biologického rodičovství dostatečnou kvalifikací pro péči o dítě? Nejsem si jistá. Určitě ze svého okolí znáte lidi, kteří nejsou dobří rodiče, a média jsou alespoň v poslední době také hojnou zásobárnou příkladů špatného zacházení s dětmi. Prostě, být rodič, být dobrý rodič, a být dobrý rodič i pro cizí děti jsou tři odlišné věci.

Rozhodně nezastávám názor, že bychom naprosto všechno měli svěřovat do rukou odborníků, nicméně nějaké vzdělání v tak důležité věci, jakou výchova (svěřených) dětí bezesporu je, by podle mě mělo být samozřejmostí. Přece jen, péče o děti, to není jen hlídání, je to rozvíjení jejich osoby po všech stránkách – zdravotní a fyzické, mentální, jazykové, estetické, sociální…

 

Když svěřujete své dítě cizí osobě, která se péčí o děti živí, pravděpodobně očekáváte za své peníze dobré výsledky. Chcete vědět, že vaše dítě bude v čistém prostředí, že ho nikdo nebude bít nebo na něj křičet, že si s ním bude hrát a něco ho naučí. A protože vaše dítě není pokusný králík, rádi byste tuto jistotu měli ještě dříve, než je tomu někomu svěříte. Potřebujete nějakou záruku. Tou by mohla být třeba právě odborná kvalifikace nebo několikaletá praxe daného pečovatele či pečovatelky, systém referencí, ale hlavně nějaký registr, který by zaručoval a kontroloval způsobilost pečující osoby. Pouhá registrace na obecním úřadě tuhle funkci nejspíše mít nebude.

 

Zdá se, jako by zákonné úpravy péče o děti šly ode zdi ke zdi – na jedné straně dosud velmi striktně ošetřené fungování školek a jeslí s jejich náročnými požadavky na hygienu a personál, na druhé straně velmi vágní formulace zákona nového. Uvolnění předpisů jak pro zaměstnané rodiče, tak pro potenciální zřizovatele různých zařízení péče o děti je rozhodně vítané, nikdy by však nemělo ztratit ze zřetele jedno: jde tu také o děti.

  Pro Blog Gener Studies připravila Jitka Kolářová, projektová manažerka  



 

Autor: Kateřina Dušková | středa 26.3.2008 6:35 | karma článku: 12,20 | přečteno: 1570x
  • Další články autora

Kateřina Dušková

Muži, kteří nenávidí ženy

V sobotu jsme oslavili Mezinárodní den rovnosti žen a mužů. Gender Studies mělo stánek v Praze na Andělu, kde jsme rozdávali noviny Půl na půl, ale také publikaci Pod hladinou: Fakta a mýty o znásilnění. Mezi kolemjdoucími byli i policisté, rozhovor s nimi byl opravdu zdrcující. Když jsme jim publikaci nabízeli, policisté ji odmítli a jeden z nich řekl: „Já jsem nikdy znásilněn nebyl.“ Když jsme na to reagovali, že se ale s potencionálními oběťmi setkává, odpověď zněla: „Ony si to přece zaslouží.“ Takovýto přístup mě prostě děsí a vůbec nepřispívá k tomu, abych se cítila bezpečnější.

22.6.2010 v 11:57 | Karma: 28,25 | Přečteno: 4087x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Znásilnění v médiích: začarovaný kruh

Ať chceme nebo ne, média vstupují do našich životů v podstatě každodenně. Možná si to ani neuvědomujeme, ale jejich působení se zdaleka neomezuje na předávání tzv. „objektivních“ informací. Média samozřejmě selektují, nejen o jakých tématech budou referovat (některá jsou tedy důležitější než jiná), ale také jakým způsobem. Podle mediálních teoretiků tak média v podstatě konstruují společenskou realitu. Proces je ale samozřejmě složitější: novináři a novinářky jsou také ovlivněni veřejným míněním, občas jsou zahlceni předsudky a stereotypy atd. Ty se pak odráží v jejich příspěvcích do médií, a tak se roztáčí spirála, ze které není úplně jednoduché vystoupit.

12.5.2010 v 13:21 | Karma: 15,75 | Přečteno: 3009x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Neprověřuj, ale důvěřuj

Na následující věty jsem narazila v diskuzi pod článkem k tématu sexuálního násilí.: „...jako znasilneni si predstavuju hruzyplny zazitek, kdy se zeny zmocni zcela cizi muz nekde v temnem koute a psychicky ji zkazi cely zivot, pripadne jeste ex-partner, ktereho uz nechtela videt, ale takove ty "znasilneni" na party na wc, kam sla dobrovolne s milencem a najednou cukla, nebo dokonce s pravidelnym manzelem, akorat ze se ji zrovna nechce, zadny veleotres nezpusobi... Laicky receno, pokud nedrela nasucho, byla vzrusena a tedy nebyla znasilnena „

8.3.2010 v 12:28 | Karma: 17,42 | Přečteno: 2370x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Nepříjemně blízká znásilnění

Znásilnění je děsivý čin. Pochopitelně, již samou svou podstatou, násilným vniknutím do intimní sféry člověka. Je ale děsivý také tím, jak často se děje a jak moc je opředený různými mýty a mylnými představami. Je ambivalentní. Je až příznačné, jak lidé silně odsuzují znásilnění a jejich pachatele, a druhým dechem jsou schopni odsoudit oběti, „protože si o to říkaly“, nebo se prostě jen na ně koukat skrz prsty.

17.2.2010 v 9:53 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3104x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Dušková

Bylo by možné věnovat pozornost znásilnění a sexuálnímu násilí?

Právě jsem dočetla blogový příspěvek Meg Stone, ředitelky bostonské organizace IMPACT, která se zabývá prevencí násilí a zneužívání. Ve svém blogu reaguje na odezvu, kterou získala prasečí chřipka v médiích mezi širokou i odbornou veřejností a mezi politiky. Konkrétně přiznává: „Když vidím všechnu tu pozornost, která se dostává prasečí chřipce, žárlím.“ Vypočítává, kolik prostoru bylo věnováno prasečí chřipce v médiích, jaká opatření byla zavedena, aby bylo zabráněno jejímu širokému šíření, kolik význačných osob se k tématu vyjádřilo. A srovnává s prostorem věnovaným znásilnění: kromě krátkých informačních článků o sexuálních deliktech či textů o „prolhaných“ ženách, které ze sexuálního násilí obviňují slavné sportovce (zpěváky, herce atd.), je této problematice věnováno minimum pozornosti. Mimochodem, když si zadáte do googlu prasečí chřipka, vyběhne vám 4 440 000 odkazů. Když si zadáte znásilnění, je jich 188 000. Trochu nepoměr, že?

11.1.2010 v 13:25 | Karma: 16,48 | Přečteno: 2603x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

  • Počet článků 24
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3283x
Gender Studies, o.p.s. je nevládní neziskovou organizací, která slouží především jako informační, konzultační a vzdělávací centrum v otázkách vztahů mužů a žen a jejich postavení ve společnosti. Cílem organizace je shromažďovat a dále zpracovávat a rozšiřovat informace související s genderovou tématikou.

Seznam rubrik