Firemní miniškolky?

V souvislosti se snahami českého předsednictví o zpochybnění barcelonských cílů se opět otevírá diskuse o prorodinném balíčku, který navrhl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Kromě jiného zde ministerstvo navrhuje možnost vzniku firemních miniškolek. Z kulatého stolu, který k problematice uspořádalo Gender Studies, o.p.s., vyplynulo, že firmy o zřizování miniškolek, jak jsou formulovány v současném rodinném balíčku, nebudou mít příliš velký zájem. Firemní miniškolky jsou totiž limitovány počtem 4 dětí v péči jedné ošetřovatelky. Je ale možné zřídit více miniškolek pod jednou střechou, s oddělenými místnostmi. Koncept připadá větším firmám, které o zřizování školek jeví zájem a které potřebují do firemní školky umístit větší počet dětí,  nepotřebný a neekonomický. Uvědomují si, že suplují roli státu, zřizování těchto zařízení bude pro ně velmi nákladné, i přes daňové úlevy, které získají. Navíc nejsou ochotné přistupovat na zbytečné komplikace. Na druhou stranu jeví firmy eminentní zájem o maximální kvalitu péče v těchto zařízeních. Je otázkou,  proč je fakt tzv. individuální péče natolik přeceňován před celkovou kvalitou péče a vzdělávání. Velmi dobře víme, že v současné době je v jeslích jedna pečovatelka na 6 - 8 dětí, ale má k ruce kuchařky, uklízečky a další pomocný personál, takže pečovatelka se může koncentrovat pouze na péči.  

Přes veškeré proklamace není ochoten ministr Nečas přistoupit na diskuzi. Neziskový sektor kromě mateřských a rodinných center neoslovuje, s firmami, které o zřizování školek uvažují, nediskutuje, stejně tak jako s organizacemi, které chtějí tuto službu firmám na klíč nabízet. A samozřejmě nediskutuje ani s opozicí, ani s lidmi odlišného, méně konzervativního smýšlení ve své straně. Takže naše politika pokračuje ve vyjetých kolejích: po nás potopa. Proteče mnoho peněz daňových poplatníků, protože v průběhu příštího roku se mnoho energie na různých ministerstvech vyčerpá na prosazení legislativních opatření, která by umožnila fungování prorodinného balíčku. Bude-li prorodinný balíček přijat, vnese do našich životů vznik zcela zanedbatelného počtu miniškolek v menších firmách, několik mateřských center zlegalizuje své již existující služby, několik je možná rozšíří, obdobně tak také poskytovatelé vzájemné rodičovské výpomoci. Jsou to zajímavé marginální alternativní koncepty, které by měly vzniknout, avšak problematiku rodinné politiky v ČR neřeší a nevyřeší. A otázkou zůstává, jestli jsme ochotni za prosazování polovičatého řešení, které bere ohled pouze na jeden aspekt kvality péče o nejmenší, a bude nejspíše po pádu vlády okamžitě radikálně revidováno opozicí, zbytečně platit.     

Pro blog Gender Studies, o.p.s. napsala Lada Wichterlová.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Dušková | sobota 7.2.2009 8:12 | karma článku: 16,44 | přečteno: 2083x