Čas házení rajčat

Letošní jaro je plné konferencí, seminářů a workshopů věnovaných roku 1968. Letní akademie, pořádaná Nadací Heinricha Bölla minulý víkend na zámku v Liblicích, se od ostatních odlišovala kromě jiného i pozorností věnovanou ženské otázce. Název workshopu, připraveného Gender Studies Rok 1968 a „druhé pohlaví“ odkazuje na stále aktuální knížku  Simone de Beauvoir. Její český překlad vyšel v roce 1966 a tehdejší veřejná diskuze k této zásadní knize feminismu zůstala na dlouhá léta jednou z mála, které se u nás ženskou otázkou zabývaly. Pro německé účastnice a účastníky workshopu to bylo stejně překvapivé, jako pro jejich české kolegy a kolegyně pamětnicí Sibylle Plogstedt připomenuté rajče, které v roce 1968 odstartovalo tzv. druhou vlnu feminismu v Německu.

Co se tenkrát vlastně stalo? Na frankfurtské konferenci Socialistického svazu studentstva (SDS), který stál v čele studentského hnutí 68. roku, promluvila Heike Sander, dnes známá filmová režisérka, tehdy představitelka berlínské „Akční rady pro osvobození žen“, o tom, jak společnost neumožňuje ženám sloučit péči o děti a domácnost se studiem a povoláním, a už vůbec ne s veřejnou a politickou činností. Muži odmítli o jejím příspěvku diskutovat, sešli se přece proto, aby dělali revoluci a ne aby mluvili o takových banalitách jako je kuchyně a děti. V tu chvíli se v sále zvedla studentka romanistiky Sigrid Damm-Rüger, ve vysokém stupni těhotenství (stejně uznávaná a možná i známější než Rudi Dutschke) a hodila na předsednický stůl rajče. Dopadlo na hlavu ideologa SDS Jürgena Krahla.

Dala tím signál k ženskému hnutí 70. a 80. let, které začalo nahlodávat dobu mužské nadvlády a měnit tvář západoněmecké společnosti. Jako houby po dešti vznikaly Kinderladen (svépomocné školky a družiny), ženské domy a zařízení, ženské projekty. Nastala éra kvót v politice i ve veřejné správě, byl uzákoněn vznik úřadů pro rovné šance žen a mužů na všech stupních veřejné i státní správy. Privátní sféra se stala politickým faktorem. Ženy se postupně  stále více uplatňovaly ve veřejných funkcích i v politice a to nejen v té lokální. Jistě ani dnes nemají Němky na růžích ustláno, stále existuje platová diference, v rozhodovacích a vedoucích pozicích zdaleka nepanuje genderová rovnost, ale nárok na zařízení péče o předškolní děti je součástí programu vlády Angely Merkelové.

Ne tak u nás, kde jsme svědky zcela opačného trendu: jedno po druhém jsou zařízení péče o  děti rušena, ženy, které nemají dostatečně vysoké příjmy na au-pairky nebo soukromá zařízení, jsou zatlačovány opět ke sporáku a dětem. Je to v Evropě ojedinělý návrat do doby o minulého století.

Nenazrál čas hodit rajče na hlavy českých mužů za předsednickými stoly?  

Pro blog Gender Studies napsala Pavla Frýdlová, projektová manažerka Gender Studies, o.p.s.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Kateřina Dušková | čtvrtek 26.6.2008 9:46 | karma článku: 15,14 | přečteno: 1914x