Zase dražší elektřina

U nás to prostě jede. Další dva dodavatelé elektřiny zdražují. Dokonce nad rámec vládou stanoveného stropu.

Zaujal mne článek na Novinkách.cz„Někteří dodavatelé opět zdražili elektřinu pro nové zákazníky“.

Server zmiňuje dvě firmy: jedna zvedla od října své ceny (obojí uváděno bez DPH) na 9 931,- Kč/MWh, druhá dokonce na 14 779 Kč/MWh.

Je sice pravda, že po Novém roce si budou obě společnosti od zákazníka moci účtovat jen devět tisícovek, nicméně rozdíl, jestli jsem to dobře pochopil, zaplatí stát. Tedy já, ty, prostě daňový poplatník. Stát má sice v úmyslu tyto nadstandardní, řekl bych „nezasloužené“ zisky nějak danit, ale co si budeme vyprávět, vždycky je daň pouhými procenty zisku. Otázkou navíc je, jak celé zastropování bude fungovat dlouho, protože potom v mnoha domácnostech, školách, nemocnicích, fabrikách může být opravdu zle.

Druhá věc, která mne zaujala, je rozdíl mezi cenami obou zmíněných společností. V nejmenším si nemyslím, že dražší dodavatel dodá energii, z níž budu mít světlo doma bělejší a jasnější, pomocí které se mi voda v rychlovarné konvici uvaří rychleji nebo v obýváku vyluxuju koberec kvalitněji.

Ten rozdíl je totiž fascinující: bezmála padesát procent (48,8 %).

A že by služby, které poskytují, byly výrazně kvalitnější druhého dodavatele (obávám se, že lektřinu nakupují na stejném místě za velmi podobné ceny), to si opravdu nemyslím.

Něco je evidentně špatně… a zaplatíme to všichni.  

Autor: Pavel Ďuran | úterý 18.10.2022 17:05 | karma článku: 30,96 | přečteno: 867x