Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to plán, viz níže:

Jak tedy mechanismus cenotvorby vznikal? Napovědět může článek Hospodářských novin z května roku 2005. Již tehdy se psalo, že cenu elektřiny v regionu určuje burza v Lipsku. „Do tří let by se tak podle představitelů společnosti ČEZ cena české elektřiny měla sblížit s cenou této komodity na burze v Lipsku. To by ale znamenalo dramatické zdražování. Zatímco na německé burze se totiž dnes cena jedné megawatthodiny pohybuje v průměru nad 50 eury, v Česku se prodává přibližně za 35 eur,“ stojí v článku HN.

Tehdy toto sbližování vysvětloval mluvčí lipské burzy Fritz Wilhelm: „Evropské trhy s elektřinou se musí propojit. O tom rozhodla ostatně v roce 2004 i Evropská komise, když přijala strategický dokument, podle něhož má v celé Evropě vzniknout jednotný vnitřní trh s touto komoditou, kdy se elektřina bude zřejmě obchodovat jen na jedné burze. To bude znamenat do několika let i jednotné evropské ceny proudu. Mezistupněm k tomu jsou regionální trhy, jako třeba středoevropský, reprezentovaný právě lipskou burzou.“

EU rozhodla. A ceny šly nahoru. Pravda o lipské burze vytažená z archivu | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran

0 0
možnosti

Ano, jste chytrá ženská a na té správné stopě. To je příčinou proč lipská burza s elektřinou dnes není žádnou burzou. Tamní ceny od roku 2004 doby „strategického“ rozhodnutí EK, o němž je řeč, neměly a nemají nic společného z tržní cenou a dnes už vůbec nezohledňují podmínky a možnosti jednotlivých států. A ona cenotvorba, kterou zmiňujete, onen mechanizmus dnes plodí doslova zvěrstva a nelogické ceny jednotlivých států. Přiznala to mimochodem sama von Leyen, že ten mechanizmus selhal, leč EK s tím dodnes z "pochopitelných" důvodů nic nedělá. Zakopaný pes tu tkví v PCR - Price Coupling of Regions a v přenosové soustavě s polohou ČR v srdci Evropy. Proto se ceny na lipské burze vymkly jakékoli kontrole a s tržní cenou dnes opravdu, ale opravdu nemají absolutně nic společného. Děsivé je, když politik TOP Niedermayer takto bývalý člen ČNB defakto tvrdil u Moravce, že lipskou burzovní cenu je nutno jako tržní respektovat, nad čímž i Dana Drábová obracela oči v sloup. A tohle charakterizuje 5-tikoalici. Zoufalá nekompetentnost každého jejího reprezentanta – bez výjimky. Problematika přenosové soustavy třeba tady, jakkoli novináři dokáží hodně znepřesnit vskutku cokoli - https://forbes.cz/v-polsku-levna-u-nas-draha-co-muze-za-rozdilne-ceny-elektriny-v-evrope/

U Zbyška Hlinky si pozorně přečtěte onen citát, na jehož základě autor tvrdí, že Babiš lže. Myslím, že Vám, protože jste chytrá ženská dojde, že Babiš reaguje na "lež", že nic nedělal, ne že nic neudělal, ať už reaguje na cokoli. Holt nikoli poprvé plave ve významu českých slov. Ona by si to při pozorném čtení, myslím, uvědomila i Kamila Lhotská – taky chytrá ženská. Zbytek stran "lží" Babiše je pod jeho článkem.

4 0
možnosti
AM

Politruk čeká na signály z Bruselu.

2 0
možnosti
Foto

Signál přišel. Nejdříve EU vyhlásila zastropování nižší než naše vláda, a to ihned po slavnostním zveřejnění zastropování v ČR a následně Němci budou dotovat své občany i firmy bez ohledu na konkurenceschopnost uvnitř EU.

Mám pořád takový divný pocit: Neměl aby námi volený a námi placený premiér a spol. aspoň nepatrně myslet na to, že se nachází nejen v EU, ale i v ČR?

2 0
možnosti
Foto

Koukám na faktury u státní organizace:

2021: 3,80Kč/kWh s DPH

2022: 10,30 Kč/kWh s DPH před zastropováním (jedná se však o velkou zakázku pro více organizací)

plán pro 2023: 9,50 Kč/kWh s DPH po zastropování

ČEZ prodává obchodníkům za cca 2,50 Kč/kWh, cca 96% prodeje je na základě dlouhodobých kontraktů. Že musí prodávat za ceny na Lipské burze je nesmysl, na burze v podstatě nejsou, na burzu se jen vymlouvají. Proč nezasahuje státní energetický úřad, který má povinnost zasáhnout ve prospěch spotřebitele a proč vláda mlčí a doplácí překupníkům neuvěřitelné marže za situace, kdy je ČR nejen soběstačná, ale prodává i přebytky, to je opravdu k zamyšlení.

1 0
možnosti

Díky za názor.

0 0
možnosti
  • Počet článků 408
  • Celková karma 25,81
  • Průměrná čtenost 1458x
Je mi 61 let. Dívám se a občas i vidím.

Seznam rubrik