Daně zvyšovat nebudeme!

Není to tak dávno, co Petr Fiala sliboval, že daně zvyšovat jeho vláda nebude. „My nebudeme zvyšovat daně, to je velmi důležité. Dokonce zavedeme daňovou brzdu,“ řekl v rozhovoru pro Novinky.cz těsně před parlamentními volbami.
Fiala: Daně zvyšovat nebudeme a zavedeme i daňovou brzdu

Jenomže najednou je všechno jinak. Samozřejmě na konci září minulého roku Fiala netušil, jak dramaticky se zdraží energie, jak šíleně vystoupá inflace nebo že Rus napadne Ukrajince. Měl v úmyslu překopat Schillerové schodek rozpočtu na rok 2022, který chtěl snížit o nějakých 100 miliard, což se jeho vládě sice podařilo, nicméně už teď je zřejmé, že vyjít s těmi penězi za stávající situace pravděpodobně nedokážeme.

Jediný malér, který se nové vládě vyhnul, je pandemie koronaviru. A já dodávám – zatím se vyhnul. Nikomu to nepřeju, ale na podzim může situace vypadat jinak.

Česká republika na tom není dobře. Současný stav naší země ohrožuje už nejenom ty nejchudší, ale i střední třídu. A naše vláda pro své obyvatele přijímá sice nikoli plošná, ale adresná opatření, nicméně je to slabota. Že by to bylo znát, že by to situaci lidí měnilo alespoň trošku znatelně k lepšímu, si nemyslím. On je sice další balík opatření (a pryč desítky miliard, s nimiž státní rozpočet jaksi nepočítal) připraven, ale všechno to je zatím ve formě jen jakéhosi příslibu a dočkat bychom se měli až na podzim.

Marian Jurečka (KDU-ČSL), vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí, chce zvyšovat daně. Má v úmyslu navrhnout vládě více zdanit vyšší příjmy.

Má se tedy jednat o progresivní zdanění, které už navrhovaly v nedávné minulosti jiné strany, ale s pochopením se to příliš nesetkalo.

Progresivní daň má svoje výhody i nevýhody:

Vzhledem k tomu, že s progresivní daní se zvyšuje vyšším výběrem daní příjem státního rozpočtu, vláda tímto zvýšením může podpořit i nízkopříjmové skupiny obyvatel; nemusí se tolik rozevírat pověstné nůžky mezi chudými a bohatými. Navíc ti méněmajetní mají v takovém případě na to víc utrácet. A to jsou zase příjmy do státního rozpočtu. Já si sice nemyslím, že zrovna takhle by to u nás dopadlo, neboť zvýšeným výběrem daní by se asi jen sanoval průšvih, který je v současnosti na stole, ale třeba se pletu.

Progresivní daň na druhou stranu může odrazovat lidi od vyšších výkonů v práci, za které by dostávali vyšší plat. Přispívá i k tzv. „odlivu mozků“, kdy se nadaní a úspěšní lidé ve větší míře stěhují do zemí, kde vyšší daně neplatí. V neposlední řadě přispívá i k vyšším daňovým únikům.

Hlavně že jsme rušili EET…

Ať je to jak chce, progresivní daň se praktikuje v mnoha zemích světa.

Progresivní daň ve výši 12 – 32 % fungovala i u nás a platila do roku 2007, kdy Topolánkova vláda udělala reformu veřejných financí a nahradila progresivní daň daní rovnou, a to 15 %. Vzhledem k tomu, že byla zavedena superhrubá mzda, bylo však tehdejší reálné zdanění větší než 21 %.

Zatímco si tak nízkopříjmové skupiny obyvatel evidentně pohoršily, lidé s vyššími výdělky na tom byli lépe.

Mezi lety 2013 – 2021 pak u nás existovala i tzv. „milionářská daň“, oficiálně se jí říkalo daň solidární, která byla reakcí na ekonomickou krizi a zavedla ji vláda Petra Nečase.

Návrh vicepremiéra Jurečky má tak svá pro i proti. Před necelým rokem Fiala zmiňoval „daňovou brzdu“, což má znamenat asi tolik, že když se daně někde zvýší, jinde se naopak sníží. Už to udělal – o kačku padesát snížil spotřební daň na pohonné hmoty, což mělo – a jenom na některých – čerpacích stanicích zhruba dva nebo tři dny trvající účinek.

Tedy krok stojící státní rozpočet neskutečnej balík s naprosto nulovým výsledkem.

Zavedením progresivní daně naše vláda daně jednoznačně zvýší. To je zcela v rozporu s jejími prohlášeními – navíc by si tím pohněvala především vlastní voliče. Já alespoň doufám, že by nebyly „zprogresivněny“ také daně těch, kdo nedosáhnou na průměrný plat (více než polovina těch, kteří v této zemi daně platí).

I když kdo ví – parametry svého návrhu chce Jurečka ve vládě teprve nastavovat.

Osobně si myslím, že tenhle návrh neprojde. Protože ministrem financí je Stanjura, nikoli Jurečka. A naše vláda by si tím tak nakálela do vlastních úst, že do toho nepůjde.

Autor: Pavel Ďuran | neděle 10.7.2022 9:11 | karma článku: 24,21 | přečteno: 904x