Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Válka s terorismem a problém asymetrie

Ta otázka napadla snad každého. Proč jsou Spojené státy americké neúspěšné ve válce proti terorismu, ačkoliv mají nad svým protivníkem absolutní vojenskou převahu? Přes schopnost zaměřit jednotlivý dům z výšky jednoho kilometru ztrácejí Američané kontrolu nad Afghánistánem a situace v Iráku se již standardně označuje jako občanská válka. Tyto skutečnosti vyznívají ještě neuvěřitelněji, vezmeme-li v úvahu vítězství Spojených států nad Sovětským svazem ve studené válce. Sovětský svaz přitom disponoval arzenálem, o kterém si dnešní teroristé mohou nechat jenom zdát. Proč jsou teroristé pro Spojené státy těžším soupeřem než byl Sovětský svaz, ačkoliv jejich výzbroj je nesouměřitelně slabší jak v porovnání s bývalou sovětskou, tak s dnešní americkou?  

Válka s terorismem a problém asymetrie  

  

   V pondělí 8. ledna vystartovaly americké bojové letouny AC-130 a udeřily na vesnici Hayo na jihu Somálska, v níž se měli skrývat tři podezřelí teroristé z východoafrické buňky Al-Kaidy. Pod vlivem noční můry „Black Hawk Down“ útočili Američané dělovými střelami z paluby AC-130 ve výšce přes tisíc metrů. Takový útok je mnohem bezpečnější, ale také nepřesnější. „Dokážete si vybrat dům, aniž byste zničili celou vesnici, ale nikoli už zaměřit jednotlivce ze skupiny lidí,“ citovala agentura Reuters Andrewa Brookese z Mezinárodního institutu strategických studií. (MF Dnes 10.1.2007)

Teroristé silnější než SSSR?

   Ta otázka napadla snad každého. Proč jsou Spojené státy americké neúspěšné ve válce proti terorismu, ačkoliv mají nad svým protivníkem absolutní vojenskou převahu? Přes schopnost zaměřit jednotlivý dům z výšky jednoho kilometru ztrácejí Američané kontrolu nad Afghánistánem a situace v Iráku se již standardně označuje jako občanská válka.

   Tyto skutečnosti vyznívají ještě neuvěřitelněji, vezmeme-li v úvahu vítězství Spojených států nad Sovětským svazem ve studené válce. Sovětský svaz přitom disponoval arzenálem, o kterém si dnešní teroristé mohou nechat jenom zdát. Proč jsou teroristé pro Spojené státy těžším soupeřem než byl Sovětský svaz, ačkoliv jejich výzbroj je nesouměřitelně slabší jak v porovnání s bývalou sovětskou, tak s dnešní americkou?   

USA versus SSSR

   Způsoby, jakými obě studenoválečné strany nazíraly svět, lze, obrazně řečeno, označit jako symetrické. Přes četné odlišnosti mají americká a ruská kultura společné evropské kořeny. Stejné zdroje vlastní kultury čerpající z křesťanství a sahající do antiky a osvícenství znamenaly stejnou identifikaci sebe i soupeře. Oběma impériím šlo na prvním místě o vlastní přežití. Právě lidský život jako hlavní hodnota byl důvodem, proč se supervelmoci navzájem nezničily, i když jim k tomu jejich atomové arzenály poskytovaly nejednu příležitost. Vzájemná interakce probíhala za účelem udržení a posílení vlastní moci. Ideologie představovaly spíše zástěrku, než hlavní účel. Přesto byly prezentovány jako samospásné.

   Tato stejná identifikace sebe a soupeře ústila v celkovou symetrii chování projevující se v mnoha ohledech. Vlády obou zemí byly závislé na (minimálně pasivním) souhlasu lidu. I když v případě Sovětského svazu nelze o demokracii hovořit vůbec a i americký systém má do ideálu demokracie daleko, obě vlády musely brát ohled na vlastní obyvatele. Ten se v SSSR projevoval masovým přerozdělováním, v USA uplatňováním demokratických procedur. Na obou stranách existovaly stabilní komunikující vlády, které se mohly střetávat na diplomatickém či válečném poli. Obě impéria také uplatňovala stejný způsob boje. To se projevilo i značnou neschopností vojsk obou zemí čelit partyzánským guerillám. Americká armáda prohrála střet s guerillami ve Vietnamu, sovětská v Afghánistánu.

   Daleko důležitějším důsledkem příbuzné kultury byla však symetrická identifikace světa a jeho pravidel. Obě strany respektovaly teritorialitu států a zásadní význam suverénní vlády. Jestliže si chtěl jeden ze soupeřů podmanit jiný stát, jeho cílem bylo mít v něm spřátelenou vládu. Strach z vlastního zničení dával možnost diplomatickým jednáním, jejichž výsledky byly alespoň v základech respektovány. Obě velmoci tak postupovaly v zahraniční politice stejným způsobem.

USA versus teroristé

   Teroristické organizace, které z části vyplnily mocenské vakuum na Blízkém východě vzniklé rozpadem Sovětského svazu, nazírají svět značně asymetrickým způsobem vzhledem k USA. Již celkově odlišné hodnotové žebříčky vylučují rovnou konfrontaci. Teroristé nemají respekt k lidskému životu. Jak jinak vysvětlit sebevražedné atentáty jako standardní způsob boje? Na prvním místě stojí ideologie ve fundamentálním pojetí. Ale i důraz na rodinu a klanové uspořádání společnosti vytváří hlubokou propast mezi mentalitou Američanů a společností, ze kterých se teroristé rekrutují. Naprosto odlišná je pak celková identifikace světa. Teroristické organizace jsou minimálním způsobem závislé na podpoře obyvatel států, ve kterých operují. To jim umožňuje vést prakticky totální válku bez ohledu na nikoho. V praxi to znamená, že netrpí žádnou noční můrou „Black Hawk Down“. Teroristé, na rozdíl od Američanů, neusilují o dosazení svých vlád v zemích, o které bojují. Kontrola ulice či města je důležitější než instalace vlastních vládních struktur. Z toho vyplývající nerespektování teritoriality států způsobuje, že soupeři ve dnešní válce mají značně asymetrické cíle. Spojené státy usilují o dosazení své vlády v zemi, kterou chtějí ovládnout. Teroristé usilují o kontrolu ulic jejích měst.  

Problém asymetrie

   Právě odlišné nazírání sebe a nepřítele je tím, co činí válku s terorismem nevyhratelnou jak pro Američany, tak pro teroristy. Před jakoukoliv interakcí je vždy třeba definovat její cíle a pravidla. Ve studené válce byly cíle i pravidla jasné. Oběma stranám šlo o získání kontroly nad státy třetího světa prostřednictvím satelitních vlád. Obě strany zároveň identifikovaly vlastní přežití jako hlavní hodnotu. Ideologie byly nástrojem pro stmelení společnosti a vytvoření obrazu nepřítele. Vlády obou zemí zároveň uvažovaly v paradigmatu teritoriálních států s centrálními vládami suverénními na vlastním území.

   V současné válce s terorismem mají obě strany odlišné cíle a uznávají jiná pravidla boje. Vztah Američanů a teroristických organizací by šel přirovnat ke vztahu lidí a virů. Lidé i viry jsou ve svých sférách neomezenými vládci, při vzájemném potýkání se sice poškozují, nedokáží se ale zničit. Jejich světy se jakoby míjejí.

A co dál?

   Prezident Bush na počátku tohoto roku představil další plány své administrativy v Iráku. Úplnému stažení vojsk má předcházet jejich krátkodobé posílení za účelem rozdrcení nepřítele.

   Jaké jsou však reálné perspektivy války s terorismem ve světle problému asymetrie? K vítězství Ameriky by vedla jedině její identifikace s teroristy. Ta je čistou utopií, neboť Američané by se museli sami stát teroristy a přijmout jejich způsob boje včetně masového vraždění civilistů a nevyhlášených útoků kdekoliv na světě. Jestliže teroristé nepřijmou stejné nazírání světa jako Američané, také nevyhrají. To je rovněž utopií, neboť by byli záhy poraženi v konvenční válce, jaká se odehrála například v Afghánistánu. V důsledku oboustranné asymetrie tedy můžeme očekávat spíše vzájemné míjení. Nadále bude docházet k povrchním střetům v podobě teroristických útoků, které však neohrozí stabilitu vlád a v podobě preventivních útoků Spojených států, které ale neohrozí další existenci teroristických skupin.

   Mnohem pravděpodobnějším je ale vzestup nějakého dalšího teritoriálního státu schopného konkurovat Spojeným státům. Na obzoru se rýsuje možný vzestup Číny, Indie, případně Ruska. Takový soupeř by dal vznik nové studené válce, která by do jisté míry eliminovala teroristy. Nikoliv jejich porážkou, ale vytlačením celého jejich světa.

Autor: Jan Duda | čtvrtek 27.12.2007 17:09 | karma článku: 10,09 | přečteno: 540x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.