Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povolební a předsváteční glosy

Den po skončení parlamentních voleb, jež byly, tak jako všechny předchozí v historii České republiky, opakovaně označovány za „zcela zásadní pro budoucí vývoj naší země“ a den před státním svátkem, jímž si připomeneme založení státního útvaru, který již 74 let neexistuje a na zdejším území byl následně vystřídán dalšími čtyřmi zřízeními, si nemohu odpustit několik obecných poznámek k současné situaci, jakož i dlouhodobým trendům, jež charakterizují posledních 20 let historie našeho státu.

Tak jako v předchozích volbách, i tentokrát se pro mnoho jejich aktérů stalo klíčovým tématem (ne)připuštění komunistů k moci. Novináři se s politiky opět výjimečně shodli na tom, že po těchto volbách skutečně hrozí vstup komunistů do vlády a že tomuto je třeba zabránit. Je až s podivem, jaké emoce v jinak mimořádně homogenní české společnosti vyvolává otázka formálního podílu KSČM na výkonu státní moci.

S čistým svědomím mohu říci, že KSČM bych nikdy nevolil a že se neztotožňuji s žádným bodem jejího programu ani ústně deklarovanými cíli jejích představitelů.

Nicméně nezanedbatelná část mých spoluobčanů evidentně smýšlí jinak. Ve všech dosavadních volbách do Poslanecké sněmovny v historii samostatné České republiky s výjimkou těch v roce 2010 volilo Komunistickou stranu Čech a Moravy více než 600 000 občanů. Kategorické odmítání jakékoliv oficiální spolupráce s komunisty a jejich účasti na výkonu státní moci implicitně znamená upření politického zastoupení jedné sedmnáctině obyvatel této země. Apriorní antikomunismus proto považuji za zcela protichůdný ústavně deklarovanému demokratickému zřízení našeho státu i převažujícímu veřejnému diskursu, který toto zřízení schvaluje.

Praktickým problémem principiálního vyloučení komunistů z formálního podílu na vládě je pak nárůst jejich neformálního vlivu prostřednictvím obsazování méně viditelných či dokonce oficiálně nepolitických funkcí.

Druhou glosu lze považovat za jakési zobecnění té první. Zkusme se prosím oprostit od schematického „barevného“ vnímání politiky a uvědomme si její skutečný obsah. Součástí politiky nepochybně je soupeření idejí. Nicméně jejím obsahem je výkon moci, která ve své čisté podobě znamená ono weberovké „vlastnictví prostředků fyzického násilí na daném území“. Jistě, od doby, kdy monopolizace prostředků násilí dala vznik státům, jak je známe dnes, uplynulo již několik set let. Ovšem ještě před časem o délce pouhého jednoho lidského života bylo soupeření o kontrolu fyzického násilí reálnou náplní každodenní evropské politiky! Od počátků naší civilizace se jednotlivé skupiny účastnící se zmíněného boje zaštiťovaly různými idejemi, jejichž realizace a soupeření byly vnímány jako náplň politiky. V průběhu dlouhodobých změn struktury politické organizace pak výkon idejí ve všedním životě zcela převážil nad výkonem násilí.

Z výše uvedeného bych rád vyvodil dva imperativy. Zaprvé, važme si pacifistického charakteru politické struktury doby, ve které žijeme! Z pohledu osobní bezpečnosti a materiálního blahobytu se žádná generace našich předků neměla lépe. Zadruhé, nezapomínejme na skutečný obsah politiky. Apriorní vyloučení části obyvatel z výkonu státní moci zpravidla vede k radikalizaci společenských štěpení, jež navrací politice její původní náplň. A to si přece nepřejeme.

Autor: Jan Duda | neděle 27.10.2013 8:28 | karma článku: 15,89 | přečteno: 843x
  • Další články autora

Jan Duda

Terorizující islám a rouhající se Západ: Být či nebýt Charlie?

Tvrzení, že islám se nerovná terorismus, není založené na empirické zkušenosti, nýbrž na logické nutnosti. Náboženství, coby myšlenkové systémy, jež odpovídají na otázky týkající se transcendentna, nejsou ve své podstatě ani násilná ani mírumilovná, ale nabízejí nespočet výkladů. Empirická zkušenost, že mnoho teroristů v posledních patnácti letech využívá a zneužívá islám k legitimizaci svých činů, neznamená, že islám je sám o sobě pouze terorizující.

31.1.2015 v 7:40 | Karma: 19,63 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Totální islám

V průběhu letošního roku převzal Islámský stát po Al-Káidě roli hlavního veřejného nepřítele Západu, přičemž tato výměna proběhla jak v diskursu evropských a amerických médií, tak i v aktivní zahraniční politice zemí, jež se k západnímu světu hlásí. Přestože západní média a politici nahlížejí Islámský stát a Al-Káidu prakticky stejným způsobem – jako organizace hlásající a bojující zaextrémníaradikálníverzi islámu, proti kterým je třeba vést ozbrojený boj –, v podstatě, struktuře a principech fungování těchto dvou politických entit lze sledovat značné rozdíly.

14.11.2014 v 21:21 | Karma: 16,15 | Přečteno: 875x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Stopy vedou do Kremlu

Ukrajinu a Sýrii od sebe dělí dva a půl tisíce kilometrů, a přesto má současné dění v těchto zemích mnoho společného. Ozbrojené střety, které se v nich odehrávají, a jež jsou s napětím sledovány celým světem, většina pozorovatelů považuje za občanské, domácí konflikty. Podíváme-li se ovšem na pozadí tamějších bojů, zjišťujeme, že jsou důsledkem systematické a konzistentní zahraniční politiky Ruska. Přitom se nezdá, že by ve světovém měřítku tato politika narážela na odpor.

14.2.2014 v 8:55 | Karma: 8,83 | Přečteno: 405x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Geopolitická hra o Ukrajinu: historický regres nebo čistá politika?

Soupeření Ruska s Evropskou unií o politický vliv na Ukrajině znovu pokládá otázky, jež se v 90. letech zdály být uspokojivě odpovězeny. Jedná se o návrat historické geopolitiky do mezinárodních vztahů nebo o potvrzení její pozice univerzálního principu, kterým se mezinárodní vztahy řídí?

15.12.2013 v 8:14 | Karma: 13,72 | Přečteno: 783x | Diskuse| Politika

Jan Duda

Depolitizace politiky?

V poslední dekádě jsme svědky zdánlivé politizace politiky jako takové. Čím dál více veřejného prostoru je vyplňováno debatami, spory a rozhodováním o samotném obsahu politiky, jejím morálním rozměru a „lidskoprávní“ agendě. Nové politické strany se namísto socioekonomického vymezení prezentují jako nositelé nového obsahu samotné politiky. Je ovšem nutné si uvědomit, že politické elity pouze reflektují poptávku voličů a stávající společenské trendy.

9.11.2013 v 10:40 | Karma: 6,53 | Přečteno: 438x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1046x
Narozen 1986. Absolvent politologie na FF UK v Praze. Mezi jeho zájmy patří mezinárodní politika, cizí jazyky, cestování a turistika. Momentálně žije v Českých Budějovicích.