Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Takové "lepší" spoření?

V minulých dílech jsme se bavili o bankách. O jejich výši poplatků, o nesrozumitelnosti, o nejednotnosti sazebníků, o složitosti obchodních podmínek apod. Stačí si zapnout televizi a v reklamách běží to stejné, banky přetahují klienty z dražších bank do těch levných. Slogan „ I banku můžete mít rádi“ zná asi každý.

Nicméně tento článek není o bankách ale pojišťovnách, jen jsem chtěl nastínit, že banky se probírají v médiích dnes a denně a všichni ví,  jaké poplatky si za své „drahé“ služby účtují. Nicméně pojišťovny skutečná mediální masáž a přísnější regulace ze strany státu zřejmě teprve čeká. Alespoň lze tak usuzovat na základě vývoje ostatních evropských zemí. Například v Německu se objevovaly články o tom, jak jsou klienti nemile překvapeni výši plnění pojišťovny při dožití se konce pojištění. Ta totiž často neodpovídala modelacím, které byly klientům prodávány.  V Nizozemsku to došlo ještě dál, tam klienti s úděsem zjistili, že na svých účtech u pojišťoven nemají finanční prostředky, jež jim byly při prodeji slibovány.

Pokud se ještě někdo domnívá, že je u nás životní pojištění na spoření výhodnější, tak se bohužel plete. Abych jen nehanil, pokud klient produkt používá na snížení daní a pojistku si dává tzv. do nákladů anebo firma používá tento produkt u svých zaměstnanců na snížení mzdových nákladů firmy, je to v pořádku.

Bohužel vhodnost využití životního pojištění k investování je podporována samotnými pojišťovnami. Peníze investované do životního pojištění se kvůli vysokým poplatkům rentují výrazně hůře, než kdybychom si nakoupili např. státní dluhopisy. Pojďme k jednoduchému závěru. I kdybychom vzali pouze spořící životní pojištění bez zahrnutí pojistné složky ( smrt  apod. ), tak ani po pěti letech spoření nedostaneme zdaleka tolik, kolik jsme zaplatili na pojistném. Investiční životní pojištění má jako bankovní účty také své poplatky a zde je jejich výčet několika z nich: poplatek za uzavření smlouvy, měsíční poplatek za správu, poplatek za správu investice apod. Některé pojišťovny, aby nevyděsily své klienty dokonce ani nezveřejňují kompletní sazebník všech poplatků spojených s pojištěním. Díky novému občanskému zákoníku většina pojišťoven k této problematice už přistupuje pozitivně, ale i tak poplatky schová, aby je klient neviděl. Veškeré poplatky jsou zahrnuty v měsíční platbě klienta, tudíž, klient nepociťuje žádné starosti navíc, ale vlasy mu hrůzou stoupnou pokud se o poplatky začne zajímat. V dnešní době naštěstí již existují weby a srovnávače, kde si nákladovost můžeme ověřit. Pokud za Vámi přijde pojišťovák s „úžasnou“ nabídkou a bude Vám radit, aby jste si na penzi spořili přes investiční životní pojištění, tak jej pošlete s klidem domů, ať se vrátí do školy a zopakuje si výuku o základech finančních produktech.

Zapomeňte na různá spořící a jednorázová investiční životní pojištění v jakékoliv podobě a oddělte pojištění a investice zvlášť. Pojišťovna nikdy nebude pracovat zadarmo a ještě jsme sankcionováni daní z výnosu. Nejvhodnějším řešením je investice do podílových fondů, o kterých jsem psal v prvních článcích.

Bohužel výhodnost spořícího životního pojištění je završena optimistickými modelacemi, které přikládají agenti pojišťoven klientům při sjednání produktu. V případě investičního pojištění tyto modelace nepočítají s poplatkem za správu investice pojišťovnou a investiční společností. Uvažované zhodnocení je pak často nadhodnocené. U modelací kapitálového pojištění bývá počítáno s vysokými podíly na zisku, které jsou nereálné. Pojišťovna je totiž může a nemusí připsat. Také proč by to dělala a okrádala sama sebe? Výsledná iluze je podpořena každoročním výpisem, kdy výpis je zcela netransparentní a nepřehledný, většinou se skládá z tzv. počátečních jednotek a akumulačních jednotek. Počáteční jednotky jsou jinými slovy počáteční nevratné poplatky a akumulační jednotky jsou prostředky, které se nám v produktu již opravdu zhodnocují.

S investiční složkou v pojištění úzce souvisí ještě jeden zbabělý trik, a sice takzvaná automatická indexace či dynamizace. Co to vlastně je? Indexací se rozumí zvyšování pojistného podle vývoje cen na trhu. Jejím smyslem je klienta ochránit, kdy se sjednané pojistné částky lehce zvyšují a tím stoupá klientovo krytí v pojistné smlouvě. Na první pohled vše vypadá rozumně a logicky. Všichni víme, že inflace je potvora a bojovat s ní nějak musíme. Ve skutečnosti indexace funguje trochu jinak. Klientům je automaticky navyšována platba aniž by se mohli rozhodnout. Pojišťovna si pojistné navyšuje dle své libosti a bez našeho vědomí. Ano, máme možnost indexaci odmítnout, ale nesmím prošvihnout termín a musím to své drahé pojišťovně oznámit písemnou formou.  Ať inflace je či není daný rok, tak nám pojišťovna automaticky zvedne pojistné, tedy platbu například o 1%, což u 1000 Kč platbě dělá 10 Kč měsíčně navíc. Člověk si řekne, co to je 10 Kč, že ano? Ale následné zvyšování se mi již počítá z 1010 Kč, nikoliv z původní platby 1000 Kč, za pouhých 5 let již platíme pojišťovně o několik stovek navíc. Indexace je tak danajským darem pojišťovny. Jde o postupné dokupování pojištění díky indexaci, přičemž cíl pro pojišťovnu je jediný: platit více a více. Z logického pohledu ovšem v čase ubývá pojistná ochrana klientům, dluhy se splatí, děti vyletí z hnízda, majetek se zvětší, dům se dostaví, auto splatí, a proto je zbytečné pojišťovnám nechávat víc než je nutné.

 

Rady na závěr: Smlouvu životního pojištění čas od času upravujme podle naší aktuální životní a majetkové situace, nikoliv podle automatické indexace nastavenou pojišťovnou.

 

 

 Příštím díle se podíváme na nechvalně (ne)známé výluky u pojištění a jak bojovat s větrnými mlýny.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Dragon | středa 14.5.2014 13:00 | karma článku: 10,85 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity II

Minulý článek Vás uvedl do "problematiky" pojištění Invalidity a jeho důležitost v zajištění. Dnes se pokročíme dál a podíváme se na další zajímavé srovnání a témata.

29.8.2015 v 14:00 | Karma: 6,89 | Přečteno: 383x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Životní pojištění – pojištění invalidity

V našem putování ve finančních produktech se déle zdržíme u pojištění invalidity, jde o velmi důležité připojištění. Tomuto připojištění budu věnovat minimálně 2-3 články, jelikož jde o velmi rozsáhlé pojištění.

22.8.2015 v 14:00 | Karma: 7,43 | Přečteno: 453x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Kam uložit finanční rezervy

V našem dalším putování ve světě osobních a rodinných financí se zastavíme u velmi důležité etapy jménem finanční rezervy.

13.6.2015 v 13:00 | Karma: 10,39 | Přečteno: 1031x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Závažné onemocnění jako nálepka správného pojištění

Pojištění závažných chorob se prodává lépe, než pojištění invalidity. Člověk si umí lépe představit rakovinu, nežli invalidní důchod

12.6.2015 v 16:00 | Karma: 5,04 | Přečteno: 300x | Diskuse| Ekonomika

Jan Dragon

Pojištění odpovědnosti v běžném občanském životě

Velká část z nás vnímá tento produkt jako pojistku na „blbost“, jinými slovy, když někomu „něco“ způsobím, tak pojišťovna za mě škodu zaplatí.

11.6.2015 v 16:00 | Karma: 10,90 | Přečteno: 684x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  21:52

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného, který čelí kritice za své výroky, to nebyl...

Gruzínský parlament schválil zákon o zahraničním vlivu, poslanci se poprali

14. května 2024  14:06,  aktualizováno  21:30

Gruzínský parlament schválil kontroverzní návrh zákona o zahraničním vlivu, prosazený vládní...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 525x
????V oboru financí se aktivně pohybuji od roku 2008. První zkušenosti jsem získal jako konzultant a manager konzultačních týmů ve velkých poradenských společnostech. Zde jsem pochopil, že servis, který jsme klientům poskytovali, nevedl k jejich spokojenému finančnímu životu. Svým klientům pomáhám dlouhodobě dosahovat finančních cílů a pomocí speciálních seminářů učím lidi okolo sebe lépe porozumět finančnímu trhu. Jsem člověk, za kterým stojí velké množství dobře odvedené práce a spokojených klientů. Za nejdůležitější ve vztahu k mým klientům považuji upřímnost, férovost, spolehlivost a srozumitelnost. Mým cílem je poskytovat dlouhodobé poradenství se zaměřením na budování investičního majetku. www.finance-dragon.cz

Seznam rubrik