Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Virus v českém zdravotnictví, kterým se nikdo nezabývá.

Co je hlavní problém českého zdravotnictví?? Poplatky u lékaře? Čekací doby v nemocnicích? Velmi podceňované a mizerně placené zdravotní sestry, které dělají tak důležitou práci? Nebo tlaky farmaceutických firem, které skrytou formou podplácejí lékaře?

 

Sluší se poznamenat, že já jsem ten poslední, kdo je odborníkem na naše zdravotnictví. Vyhýbám se lékařům podvědomě od dětství, bojím se jich. Jedině zdravotní sestry jsou pro mne zajímavým tématem diskusí, ale to je jiné téma.

Za posledních pět let mi však dva různí lidé přerazili nos. V obou případech se jednalo o blbou náhodu ... byl jsem zkrátka ve špatný čas na ještě špatnějším místě. V obou případech jsem musel do nemocnice. První případ se mi stal v Praze, druhý v Londýně.

Moje zkušenost nemá jistě žádnou statisticky vypovídací hodnotu, ale něco z ní snad vydedukovat můžeme:

(1)První otázka, kterou jsem dostal od lékaře konajícího noční službu v pražském Motole byla: 'A máte kartičku pojišťovny?' Na obličeji mi zatím zasychala krev a strašně měl ten nos bolel.

(2) Nemocnice v Londýně (s praktickým lékařem-obvoďákem v Británii ještě zkušenost nemám) je na první pohled příjemnějším místem pro život (i umírání). Více světla, více obrazů na stěnách, více barev.

(3) Technika, nástroje a 'služby', které vám může nabídnout lékař v Londýně, jsou dle mého laického pohledu stejné. České zdravotnictví není v tomto smyslu nijak zaostalé.

(4) V Londýně mě nejvíce okouzlil přístup lékaře... Po prvním ošetření (a umytí krve z obličeje) se mi představil celým jménem, řekl mi, že to mohu mít zlomené a navrhl, že by bylo dobré to zkontrolovat rentgenem.Po rentgenu mi popsal, co by doporučoval za další postup a zeptal se jestli mám zájem konzultovat navržené ještě s jiným lékařem. Chtěl bych vypíchnout, že v Londýně jsem byl v pozici cizince s velmi špantou angličtinou - a nikdo po mě nechtěl ani pas, ani se nikdo neptal jestli jsem aspoň z EU - a přesto se mi dostalo takovéhoto milého a profesionálního přístupu. Nikdo po mě nechtěl ani penny.

(5) České zdravotnictví má v tomto ohledu veliké rezervy. Nebudu popisovat šílenosti, které se mi staly v Motole. Každý z nás víme, jak vypadá namyšlený, netaktní a (vtípky, narážkami, poznámkami) ponižující doktor. V tomhle směru se však situace jistě rychle mění - zčásti generační obměnou a zčasti proto, že Češi jsou mentálně velmi progresivní národ. Velmi rychle se chytáme-učíme novým věcem, ať už jsou dobré nebo ne. A (i přes moje tristní zkušenosti) jsem přesvědčen, že vztah lékař-pacient(=klient) bude do několika let na odpovídající úrovni i v ČR.

Sečteno podtrženo: Z výše popsaného jasně vyplývá, že české zdravotnictví potřebuje zejména lepší lékaře - ve smyslu lidském a obchodním (lékař jako právník, který vám radí, nabízi řešení). A také potřebujeme udělat z nemocnic místa, která nepůsobí tak smrtonosně na dobrou náladu!

Lékaři: Český lékař se neumí chovat! K nám pacientům ani ke zdravotním sestrám, či dalšímu personálu. Jak jsem již uvedl, to se jistě mění, mladí lékaři jsou z principu otevřenější novým přístupům, ale lékařské fakulty by přesto měly více tlačit na tento bolavý bod české medicíny.

Prostředí nemocnic a ordinací: To se mění také. Obrazy na chodbách nemocnic, fontánky v nemocničních parcích a aktivity jako 'nemocniční klaun' jsou dobrým příkladem.

Poplatky u lékaře a v nemocnicích: Upřímně řečeno s tím nemám velký problém. Češi byli a jsou koumáci, kteří se snaží využít vše, co se nabízí zdarma. Těžko to mít někomu za zlé, nejsem jiný. Poplatky jsou dobrým lékem na velký český nešvar - zbytečné naštěvy zdravotnických zařízení (pro zajímavost: v Británii neexistují žádné obdobné poplatky - asi hlavně proto, že tu nikdo lékařskou péči, stejně jako nemocenskou nezneužívá, britové jsou v některých věcech velmi poctiví).

České zdravotnictví však v sobě má skrytý virus, který blokuje mnoho dobrých změn a ukrádá mnoho síly celému sytému. Virus, který infikoval před cca 14-ti lety: Systém zdravotního pojištění.

Systém zdravotního pojištění:

- ačkoli se jedná o ideu V.Klause a jemu blízkých, jejichž nápady jinak nekriticky přebírám, tuto oblast považuju za velký přehmat ods. Teoretické předpoklady a východiska pro systém privátních pojišťoven jsou zajímavé a líbivé. Jenže ta praxe ...

- systém se sice jmenuje 'zdravotní pojištění', ale jedná se o zvláštní formu zdravotní daně.... bez ohledu na výši mého zaplaceného pojistného dostanu, v případě pojistné události, stejné plnění jako ten, kdo platí na 'pojistném' mohem více/méně

- za některé pojištěnce platí pojištění stát, vzniká tak situace, kdy stát přesouvá peníze z daní do rozpočtů soukromých / veřejných (VZP) institucí, kde má mnohem menší možnost kontrolovat, jak se s penězi nakládá

-jste-li živnostník, tak máte starosti se uživit, mít dostatek spokojených zákazníků, udržet krok s konurencí ... a samozřejmě máte také starosti s berňákem - v ČR máte ještě starost se zdravotní pojišťovnou a se zdravotními pojištovnami vašich zaměstnanců (a nemluvě o tom, že v ČR máme navíc ČSSZ!)

-být lékařem je poslání, samozřejmě každý lékař se musí starat i o účetnictví a podobné věci ... ovšem starat se o miliony byrokratických hovadin (které jako laik-nelékař jen tuším), které vymýšlí zdravotní pojišťovny a ministerstvo zdravotnictví s desítkami komisí ... no, já se nedivím, že někteří čeští lékaři občas pijí víc, než někteří programatóři

-v systému vládne trojvládí Ministerstvo zdravotnictví, VZP a ostatní soukromé pojišťovny, jednotlivé mocnosti často válčí mezi sebou, zatímco pacient čeká v čekárně na nepříjemného doktora

-konkurence zdravotních pojišťoven nepřinesla pacientům nic, krom toho, že občas přebíháme od jedné ke druhé. Záleží např. na tom - která pojišťovna nám dá více antikoncepčních pilulek zdarma.

-i hloupý Honza z malé české vísky by viděl že platit několik top managmentů v několika zdravotních pojišťovnách je vyhazování peněz, které by mohly posložit nemocným!

- kartička pojišťovny je dnes v ČR důležitější než občanský průkaz, pokud ji sebou nemáte, často vám lékař odmítne pomoci, nebo s pomocí otálí. To není kritika lékařů, systém je k tomu prostě tlačí, ten se musí změnit.

- někde jsem dokonce četl (myslím že na idnes), že pražská záchranka vybírá hotovost od cizinců, protože to nejsou pojištěnci! Tímto se dostáváme na úroveň chudých afrických zemí, které nemají zdravotnictví ani pro své občany - jsme opravdu tak chudí (ekonomicky, duchem?)???

Nevolám po návratu socialismu. Hlavní změna pro pacienta byla provedena: Možnost svobodně si vybrat a kdykoli změnit lékaře / nemocnici dle svého uvážení (zrušení obvodů s nevolníky-pacienty).
Jsem v podstatě i příznivcem privátních doktorů a nemocnic, jenž budou placeny dle toho, kolik pacientů si vybere jejich služby - není nic lepšího než konkurence a finanční motivace.

Po čem volám je ZRUŠENÍ všech zdravotních pojišťoven (včetně VZP) a přechod na normální systém, kde by ministersvo zdravotnictví definovalo, co je základní lékařská péče. A následně ji proplácelo licencovaným (nejlépe privátním) subjektům na trhu (lékařům a nemocnicím).

My pacienti bychom stále mohli měnit lékaře/nemocnici, dle jejich pověsti a naší osobní zkušenosti. Lékaři by byli motivováni poskytovat kvalitní služby, jinak by neměli pacienty (a peníze).

Všichni bychom měli jednodušší a přehlednější účetnictví a výplatní pásky. 'Zdravotní pojištění' by se prostě zrušilo a ve stejné míře by se zvýšila daňová sazba (sazby). Platili bychom stejně, dostali bychom více (služeb) a vše by bylo přehlednější.

Jako voliči bychom měli navíc možnost více tlačit na definování toho, co bude propláceno z našich daní. Dnes o tom rozhoduje ministertvo společně s pojišťovnami. Chápu, že tato situace vyhovuje distributorům léků, domnívám se však, že mi jako voliči máme méně postranních úmyslů v této diskusi. Politici by mohli nabízet v kampani např.: zavedení potratů zdarma, nebo naopak zrušení plateb zubařům atp.. My, potenciální pacienti a voliči, bychom měli jasnější výběr a větší vliv na to, co bude považováno za nutnou zdravotní péči placenou solidárně z našich daní.

My jako pacienti nebudeme nikdy spokojeni, to je lidská přirozenost. Když se bavíte s Britem o britském zdravotnictví, uslyšíte takovou snůšku stížností, že vám půjde hlava kolem (poslal bych je na denní exkurzi do některé české nemocnice!).

Ale bez pojišťoven by se nám žilo lépe jako pacientům, občanům, lékařům i dalším, kteří pracují ve zdravotnictví.

 

Autor: martin dobrovsky | sobota 5.1.2008 22:06 | karma článku: 22,48 | přečteno: 1885x
  • Další články autora

martin dobrovsky

mp& Nihilists

NIHILISM = Philosophical doctrine suggesting the negation of one or more putatively meaningful aspects of life. Most commonly, nihilism is presented in the form of existential nihilism which argues that life is without objective meaning, purpose, or intrinsic value.

5.11.2011 v 4:24 | Karma: 5,14 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ostatní

martin dobrovsky

Pionýrky Mňau Mňau.

Miluju vánoční firemní večírky. Většinou se tam šokujícím způsobem odhalí temné a temnější stránky osobnostně slabších jedinců, zvláště pak dívek a mladých žen žijících osaměle, nebo v neuspokojivém partnerském vztahu. Co si budem‘ povídat, ve věkové kategorii 20 – 30 to čítá takových 70% „žeber“. Je radost pracovat v naší firmě, nutno dodat.

16.1.2011 v 14:43 | Karma: 14,65 | Přečteno: 2502x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Kdo bude uklízet chodník senátora Kubery?

Pan senátor (a primátor) Jaroslav Kubera patří mezi těch několik málo zjevů na naší politické scéničce, který stojí za pozornost. Fascinuje mne už jeho lehce rachitická postava, pro vášnivé kuřáky tabáku dosti typická. Dlouhodobě také sleduju jeho boj proti nekouřícím fašistům. Baví mne, jak jako jeden z mála z vrcholných politiků, Kubera nepodlehl nacizoidnímu fetiši posledních 20-ti let – hru na dokonalost. Kubera se za svou neřest nestydí!

19.12.2010 v 12:10 | Karma: 18,89 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Ekonomika

martin dobrovsky

Vzpomínky na Amsterodam.

Do života (a hlavně do bytu) se mi dost přidrzle nacpala nějaká Lucie M. Nejodpornější na Lucii byl počínající alkoholismus (ve 20-ti letech!) a rozvinutá nadváha. Občas je těžší se ženy zbavit, než ji získat. A byvše tehdá 21-ti letým nezkušeným jinochem, nevěděl jsem jiné cesty než ukončit nájemní smlouvu a vydat se do nejisté ciziny: Přes Síť jsem dohodnul práci v Amsterodamu.

14.12.2010 v 23:03 | Karma: 11,87 | Přečteno: 1467x | Diskuse| Cestování

martin dobrovsky

Jaký bude rok 2011 v globální politice?

Všeobecně převládne děsivý klid před bouří. Hospodářská stagnace bude uplacenými analytiky vykládána jako konec krize a počátek nového růstu. Uvnitř západních kultur bude dále pokračovat ústup před kulturami cizími. Vše začne směřovat k rozpadu Eurozóny.

4.12.2010 v 18:28 | Karma: 13,37 | Přečteno: 1378x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2731x
[martin dobrovsky]


webpage counter