Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Potravinové skandály? Ještě chvíli a nic nás nepřekvapí!

V poslední době se neustále setkáváme se zprávami, které se týkají špatné kvality potravin. Vypadá to na lavinu, která nemá konce. Nejdříve se objevila kauza s posypovou solí v potravinách, pak skandál s koňským masem v hovězích výrobcích a občas na nás samozřejmě vyskočí nějaký ten kostlivec obchodních řetězců v podobě prošlých potravin, přítomnosti nezvaných hostů v potravinových skladech a podobně. Je neuvěřitelné, co všechno je v dnešní době možné a jaké problémy s potravinami mohou být. Člověk by řekl, že už není čemu se divit, ale výrobci a prodejci potravin nás dokáží neustále znovu a znovu překvapovat.

V poslední době se neustále setkáváme se zprávami, které se týkají špatné kvality potravin. Vypadá to na lavinu, která nemá konce. Nejdříve se objevila kauza s posypovou solí v potravinách, pak skandál s koňským masem v hovězích výrobcích a občas na nás samozřejmě vyskočí nějaký ten kostlivec obchodních řetězců v podobě prošlých potravin, přítomnosti nezvaných hostů v potravinových skladech a podobně. Je neuvěřitelné, co všechno je v dnešní době možné a jaké problémy s potravinami mohou být. Člověk by řekl, že už není čemu se divit, ale výrobci a prodejci potravin nás dokáží neustále znovu a znovu překvapovat. Opravdová škoda, že většinou v tom negativním slova smyslu. Situace se jeví jako rok od roku horší, takže je velká šance, že nás za pár let už opravdu nepřekvapí vůbec nic.  
Říká se, že ve většině případů se jedná o polské výrobky, a tak mnozí z nás začali kontrolovat zemi, ve které bylo zboží vyrobeno. Ale ejhle, v tisku několikrát uvěřejnili, že se nejedná pouze o výrobky v Polsku vyrobené, ale i ty, které tam byly pouze zabalené. Navíc, země původu a úpravy výrobku je na obale ve většině případů hezky schovaná. Takže každodenní nákup potravin je nejen honička po supermarketě, ale i studium a důkladná analýza potravinových etiket. Samozřejmě není řečeno, že každá Polská potravina je závadná, ale po pár zkušenostech, je většina spotřebitelů opatrnější, takže na to ve finále doplatí i kvalitní výrobci.
Podle šéfa Polské obchodní komory Waldemara Nowakowského je problém v systému. Poláci vyvážejí hodně a kontroly nedokáží zastavit i nekvalitní zboží. To by se možná dalo v uvozovkách i pochopit - systém je děravý, potravin hodně a kontrolorů málo. Ale dá se pochopit to, že se sami dobrovolně ženeme do záhuby? Nakonec jsme to přece my, běžní spotřebitelé, kteří si potraviny kupujeme. Jsme to my, kdo se rozhodujeme, jestli dáme přednost kvantitě před kvalitou, zda si koupíme křehčené kuřecí v akci v supermarkětě nebo kvalitní, možná draží kuřecí od řezníka. Řada lidí již pochopila, že ušetřit se dá i jinak, než kupovat všechno v akci. Nakupují základní potraviny, případně nezbytné výrobky k přípravě pokrmů, pečlivě kontrolují, zda neobsahují velký podíl náhražek a raději nelení a pokrm si připraví sami doma, než aby si koupili polotovar nebo jinou rádoby napodobeninu oběda, která obsahuje tisíc konzervantů a je dvakrát dražší než příprava ze základních surovin.
Nekvalitní potraviny rozhodně nejsou jen problémem naší republiky nebo Polska. Jedna populární americká kniha vypráví o tom, jak světoví potravinoví giganti typu Nestlé nebo Kraft hazardují se zdravím svých zákazníků. Kolik přidávají do potravin při honbě za vyššími zisky konzervantů, cukrů a solí. Co je na publikaci nejzajímavější, je to, že odhaluje vnitřní fungování potravinářského průmyslu a podrobnosti, jak tyto potravinářské giganty utrácí miliony dolarů za to, aby vytvořily jídlo, které jíme, ještě návykovějším než je. Dokonce se v ní píše, že zpracované potraviny jsou navrženy tak, aby lidé cítili hlad, což by i dávalo smysl, protože není nic neobvyklého, že po požití některých potravinářských výrobků bychom si za čtvrt hodiny dali stejnou porci klidně znovu.
Z toho vyplývá, že to, co ušetříme na levných potravinách a potravinových náhražkách, zase utratíme v lékárnách a u doktorů, až se budeme léčit z problémů, které nám tyto potraviny způsobily. Pozitivní na tom je to, že uděláme alespoň něco pro ekonomiku. Nejdříve podpoříme potravinářské řetěžce a následně přelijeme své finance do farmaceutického průmyslu, pak přilepšíme pojišťovnám a dalším společnostem, kterým na nás tak "záleží". Velkou roli v celém tomto problému hraje konkurenční boj obchodních řetězců, kterých je u nás více než je zdrávo s následným tlakem na dodavatele dodávat potraviny za co nejnižší ceny, často pod výrobními náklady, a pak také nedokonalá legislativa, která neumožňuje dostatečně pádné potrestání těchto nečistých praktik. Zkrátka a dobře, my běžní občané nemáme mnoho zbraní, kterými bychom proti nekvalitním a "vražedným" potravinám mohli bojovat. A ruku na srdce, není vůbec jednoduché zjistit, zda je potravina závadná nebo ne. Jediné, co snad každý z nás může udělat, je podpořit české zemědělce a výrobce potravin s dobrou pověstí a občas, každý dle svých finančních možností, investovat do kvality. Koneckonců třeba italská kuchyně na tom postavila celou svou kariéru. Vše se připravuje pokud možno ze základních surovin a nejlépe přímo od výrobců. Skvěle chutná, je zdravá, bez konzervantů, podporuje kvalitu a svět ji miluje. Třeba bychom se také mohli inspirovat.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Divinová | pátek 29.3.2013 15:15 | karma článku: 14,38 | přečteno: 971x
  • Další články autora

Jana Divinová

Vytěsnění s referendem? V ČR zatím utopie

Uběhlo jen pár měsíců (laskavý čtenář jistě dobře ví, že události, o kterých se chystám porozmýšlet, se staly v letošním roce) a o nejstarším telekomunikačním operátorovi České republiky se mluví znovu. Zatímco v prvém případě, tedy zjara letošního roku, většina lidí kvitovala počin společnosti Telefónika O2 s povděkem. Není divu, vždyť operátor oznámil dramatické snížení cen stávajících tarifů. Jenže už tehdy se objevily názory, že věc zřejmě nebude jen tak. A to spustilo vlny vášnivých diskuzí. Trochu kontroverzní je ale i událost prodeje podílu španělské Telefóniky.

4.11.2013 v 17:39 | Karma: 5,04 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Kdo si počká, ten se dočká

Moravskoslezskému kraji hrozí sociální katastrofa. Podle českých ministerských úředníků může v kraji kvůli zastavení těžby uhlí na dole Paskov přijít o práci až 71 tisíc lidí. A zatímco si politikové přes většinu domácích médií vyměňují hysterické výlevy, nikdo dosud neřekl, co kdo může udělat proto, aby nedošlo k nejhoršímu. Je to opravdu smutný příběh sledovat, jak některé politické strany mají o domnělých "jednoznačných" vinících hrozící katastrofy jasno. A tak zatímco v Lidovém domě se příčina všeho zla nazývá Zdeněk Bakala, tedy jeden ze spolumajitelů těžařské společnosti New World Resources, která tuzemské doly na Ostravsku vlastní, jiný názor mají diskutující na internetových zpravodajských serverech.

19.9.2013 v 14:25 | Karma: 14,26 | Přečteno: 762x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Nebude dividenda? Vedení ČEZ si koleduje o vyhazov

Některé české blue chips, tedy jednoduše řečeno, nejlikvidnější a nejkvalitnější akcie na daném trhu, kašlou zřejmě na všechno. Proč? Pražská burza neprožívá v současné době zřejmě ty nejlepší dny. Staré bolístky, jako málo likvidní trh, nedostatek velkých investorů, přísun nových emisí akcií, či větší podpora státu kapitálovému trhu, zůstávají pořád nedořešeny. Není proto divu, že od investorského rybníka zaznívá stále častěji fatální věta: "Na pražskou burzu už nejdu. "Zatím ovšem měla pořád co nabídnout, třeba v podobě dividend největších společností. No a nyní se zdá, že i tomu možná bude brzy konec.

9.9.2013 v 16:27 | Karma: 8,02 | Přečteno: 619x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Všechno bude prostě skvělé

"Všechno bude prostě skvělé," hlásá předseda Fedu. Akcie v USA rostou. Akciové indexy jsou na historických maximech. Obchodníkům na forexu se daří. Inflace je neuvěřitelně nízká a oficiální míra nezaměstnanosti v USA klesá. A bylo by to opravdu skvělé, kdyby to byla skutečně pravda. Bohužel, americká ekonomika je podle statistických údajů v neustálem poklesu již deset let. A každý, kdo se do těchto čísel dívá poctivě, musí uznat, že americká ekonomika není ani zdaleka v blízkosti úrovně, kde byla. Vědí Obama a Bernanke, kam vedou jejich rozhodnutí na cestě k prosperitě?

19.7.2013 v 17:44 | Karma: 9,06 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ekonomika

Jana Divinová

Klient snese všechno?

V poslední době se v médiích objevuje množství informací o řešení problémů s různými poplatky a úhradami nákladů obchodníků - ať už se jedná o problém dnes už docela "profláknutých" poplatků za vedení hypotečního účtu, poplatků za vedení běžného účtu nebo výběru z bankomatu. Zdálo by se, že v této oblasti již bude těžko něco vymyslet. A přeci.

18.7.2013 v 16:07 | Karma: 8,68 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Přes Česko přecházejí bouřky. Zaměstnaly hasiče, v Brně čerpali lagunu

24. května 2024  9:32,  aktualizováno  11:33

V pátek se na většině našeho území objevují přeháňky, místy i bouřky. Bouřky mohou celou ČR...

Na Mallorce se zřítila restaurace. Čtyři mrtví, dalších šestnáct lidí se zranilo

23. května 2024  22:48,  aktualizováno  24.5 11:30

Po pádu části budovy přímořské restaurace ve městě Palma na španělském ostrově Mallorca večer...

První svatý mileniál. Chlapec podlehl leukémii, připsali mu zázračná uzdravení

24. května 2024  11:28

Teenager Carlo Acutis, jenž ve svých patnácti letech zemřel na leukémii, se stane prvním světcem...

Takový novodobý Hitler, napadl Okamura Bartoška. Lidovec si na něj stěžuje

24. května 2024  11:26

Vztahy mezi šéfem SPD Tomio Okamurou a lidovci jsou dlouhodobě napjaté. Místopředseda Sněmovny a...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1332x
Redaktorka investičního magazínu www.quote.cz