Nepřetestujme se. Výsledkům totiž začíná věřit málokdo

"To je ale divná doba, paní Müllerová," řekl by jistě Dobrý voják Švejk své služebné, kdyby měl hodnotit současné dění nejen v tuzemsku, ale i ve světě. Člověk má totiž pocit, že žije pod neustálým tlakem výsledků všelijakých zátěžových testů, prověřování a testování. Možná, že by mi veřejnost dala za takové prohlášení, za pravdu... Nutno ale říct, že nejsem zastánce starých pořádků. Přesto ale ani stresových situací, vyvolaných právě stress testy.

Dobře, řekne si proto hodně z nás. Je přece lepší, když zákazník, obchodní partner či zkrátka kdokoli může držet v ruce nějaký seznam výsledků a podle toho se rozhodnout. Ale v tom je právě ten háček. Ne vždy, aspoň se tak zdá, totiž vědí ze závěrů všech těch testů všichni všechno ve stejný čas a okamžik. Navíc jen několik chvil či hodin poté, co se data zveřejní, přijde někdo další a většinou prohlásí úplný opak.
K čemu pak jsou závěry třeba analýzy mezinárodní pomoci zadluženému Řecku, coby členskému státu Evropské unie, o tom, že Mezinárodní měnový fond při poskytování pomoci zemi chyboval? Mají za trest lidé z Řecka vzít útokem sídlo MMF? Nebo takové prohlášení vůbec nezveřejňovat. Jistě, že ani jedna varianta není pro klidné řešení problému vhodná. Milovníkům spikleneckých teorií pak ale nahrávají i zprávy o tom, že i třeba kvůli takovým přešlapům, vykazuje země rekordní počty lidí bez práce, viz. Zkrátka, z počátečního testování nevzniklo nic dobrého.

Mohou pak investiční trhy "normálně" reagovat na zprávu o tom, že evropský bankovní úřad (EBA) provede zátěžové testy evropských bank ve druhé polovině příštího roku, jakmile Evropská centrální banka (ECB) dokončí revizi účetní rozvahy bank? vizNe, opravdu se nepřimlouvám za to, aby se objem testů, analýz a sledování všeho možného naslepo snížil či omezil. Jenže ani rostoucí množství všelijakých názorů na stejnou věc, zdá se, v poslední době nepřispívá k větší objektivitě a formování názoru. Neexistuje totiž dneska žádná opravdu nezávislá hodnotící agentura, která by většinu analýz, testů a protěžování dokázala skutečně zpracovat. Zdánlivě tak neexistuje řešení nadměrného testování. Možná by však stálo za to, začít věřit a podle toho se rozhodovat. Co myslíte?

Autor: Jana Divinová | úterý 18.6.2013 16:03 | karma článku: 7,17 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Jana Divinová

Kdo si počká, ten se dočká

19.9.2013 v 14:25 | Karma: 14,26

Jana Divinová

Všechno bude prostě skvělé

19.7.2013 v 17:44 | Karma: 9,06

Jana Divinová

Klient snese všechno?

18.7.2013 v 16:07 | Karma: 8,68