Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Podepsali byste CH 77?

Otázka zní prostě, leč jak byste se rozhodli? Mám za sebe jasno, ale za vás ne, mělo to smysl, a jak si na tom stojí dokument vzhledem k dnešním dnům? Byla minulá hysterie bang opravdu nutná? Samozřejmě je nadčasová, proto dnes  

máme za ikony osobnosti, které kvůli ní čelili ohromné perzekuci.

"V současné nepřehledné situaci, která svou nepředvídatelností ochrany práv občanů mne přivedla na myšlenku ukázat na nadčasovost takového dokumentu, jímž Charta 77 bezpochyby je.   

současná atmosféra společnosti se uchyluje k retrospektivě socialismu, událostmi a jevy, jakož i stylem jazyka, těmi frazeologiemi, prodělanou kovidštinou, které se nyní linou z hromadných sdělovacích prostředků, můžeme se směle pokusit navázat na ideály Charty 77.

Těmito událostmi jsou: například opoziční smlouva, fronty na různé nesmyslné věci, omezování nezávislých médií, dnešní nespravedlivé zaklekávání na řadu nepohodlných občanů, útoky na osobnosti z řad umělců. Zde bych chtěla rovněž osvěžit paměť národa prostřednictvím nadčasové organizace VONS- tedy výboru na ochranu nespravedlivě stíhaných lidí, která v minulosti zajišťovala právě skupina chartistů ..

V době ještě nedávno minulé, tedy za čtyřicet let trvajícího úpadku a ponižování docházelo k četným domovním prohlídkám, odposlechu, zabavování majetku, zaklekávání, všelikému ponižování lidské důstojnosti, což se děje nyní pouze v totalitních státech. Předmětem zabavování se přitom staly především knihy, rukopisy, fotografie, samizdaty a dokumenty, pasy. vkladní knížky.

Byli nasazováni provokatéři, také nebylo možno svobodně cestovat do zahraničí. Emigranti směli často vycestovat pouze v případě, kdy zanechali netknutý vlastní majetek! Emigrace se stala záležitostí jednotlivců, ale řada režimu nepohodlných občanů byla vypovězena ze své vlasti prostřednictvím plošné a nechvalně proslulé akce Stb s krycím názvem Asanace.

Za ideály směřující k humanismu, se stává dokumentem, ke kterému se můžeme právě dnes s novou nadějí obrátit. Zastává se všech, kteří chtějí svobodně tvořit, podnikat, cestovat, vyjadřovat se, zasazuje se i za právo kritiky. Také upozorňuje na nerovné příležitosti a nespravedlnosti, které se často  rozmáhaly za totality v zaměstnáních a možnostech studia. 

Ne náhodou za její uskutečnění zemřel během nelidsky dlouhého výslechu světově proslulý filosof Jan Patočka. A to jen během několika málo prvních měsíců roku 1977, kdy dokument vůbec vznikl. Jak známo- vědecký socialismus, tento uniformní a neindividuální masový produkt vylučuje humanitu i Boha.

Účastníci setkávání v rámci chartové platformy byli nesmírně solidární a podporovali se navzájem například s dalšími podobně smýšlejícími centry- třeba s Polskou Solidaritou, již finančně zaštítil Jan Pavel II., anebo navázali přátelství s disidenty ze Sovětského svazu, kteří to měli v oněch pochmurných časech rovněž velice těžké.

V dnešní době opět nedaleko řádí totalita v nedalekém Bělorusku, kde není možné svobodně a podle normálního světa kandidovat  například na prezidenta. Zde se mi nabízí paralela s občanem Pavlem Wonkou z Vrchlabí, který byl zabit totalitní zvůlí v osmdesátých letech dvacátého století, právě když se pokoušel za minulého režimu kandidovat. 

Samozřejmě také situace ve východní Evropě, která již rozhořela ve válečný konflikt.

"Probíhá hrozba  nukleárního holocaustu", jak mi včera pravili mí synové ve věku 13 a 14 let!

Nebyli jediní, kdo položili život za svoje ideály a práva: bohužel, zemřely i děti. Proto mi je záhadou, proč se za komunismu rovněž nenašli zachránci ohrožených českých dětí z disentu a tyto nebyly exportovány autobusy například do Anglie podobně, jako za druhé světové války sirem Wintonem.

Dˇáblický hřbitov- i jeho dětská část, je smutná bilance řádění bolševismu, bývá označován za němého svědka vražd ve jménu socialismu.

Výňatek z výše uvedeného dokumentu: "Charta 77 je volné, neformální a otevřené společenství lidí různých přesvědčení, různé víry i různých profesí, které spojuje vůle jednotlivě i společně se zasazovat o respektování občanských a lidských práv  v naší zemi i ve světě- těch práv, které člověku přiznávají oba uzákoněné mezinárodní pakty, Závěrečný akt helsinské konference, četné další mezinárodní dokumenty proti válkám, násilí a sociálnímu i duchovnímu útlaku, a které souhrnně vyjadřuje Všeobecná deklarace lidských práv OSN."

A také: "Nástrojem omezení a často i úplného potlačení řady občanských práv je systém faktického podřízení všech institucí a organizací ve státě politickým direktivám aparátu vládnoucí  strany a rozhodnutím mocensky vlivných jednotlivců. Ústava ČSSR a ostatní zákony a právní normy neupravují obsah a formu, ani tvorbu a aplikaci takových rozhodnutí : jsou často jen ústní, občanům vesměs neznámé a jimi nekontrolovatelné: jejich původci nezodpovídají nikomu než sami sobě a své vlastní hierarchii, přitom však rozhodujícím způsobem ovlivňují činnost zákonodárných i výkonných orgánů státní správy, justice, odborových, zájmových, i všech ostatních společenských organizací, jiných politických stran, podniků, závodů, ústavů, úřadů, škol a dalších zařízení, přičemž jejich příkazy mají přednost i před zákonem. "

Čili zde se ukazuje, že dokument má nadčasovou platnost a lze na něho kdykoliv návázat. Tedy i v dnešní, fašizující se společnosti, názorově rozdělené a snad dokonce směřující k novému totalismu?Buďme tedy v neustálé občanské pohotovosti a pokusme se zabránit případné nové nastupující mocenské totalitě semknutím se a spoluprací s ostatními občany demokraticky smýšlejícími u nás i v zahraničí. Dokument Charty 77 nám v tomto může být významně nápomocen.

Také v situaci, kdy nám zde řádí cizí válečná propaganda, bychom měli vzpomenout na tento ostrov, co na nás mává v moři dezinformací…

 

 

  

 

 

 

..

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dita Jarošová | úterý 11.10.2022 11:38 | karma článku: 13,39 | přečteno: 461x
  • Další články autora

Dita Jarošová

Mámagraf /fejeton

Takže jsem překročila určitou věkovou lajnu abych se poprvé vydala na preventivní prohlídku prsou. První potíž byla najít parkovací místo, nakonec jsme zaparkovaly na dvoře střední školy, kde studuje můj syn. Vzala jsem sebou mámu

6.4.2024 v 20:12 | Karma: 11,25 | Přečteno: 434x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Uchazečky konkurzu na ředitelku /povídka/

Všechny tři postupně hledaly kongresovou místnost, až skoro bez toho "s", dveře měla čísla, která však v pozvánce nestála. A tak trochu zoufale korzují po chodbách bez informačních cedulí odchytávají všemožné i domnělé úředníky .

28.3.2024 v 9:45 | Karma: 9,71 | Přečteno: 334x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Burešův Maelström ?

Všichni máme v paměti telefonní aplikaci Bez Andreje. Funguje dosud? Kupujete anebo využili jste ji někdy v minulosti? Už její pouhý výskyt nám v podstatě oznamuje, že bude přetěžké vyhnout se výrobkům právě z této stáje...

27.3.2024 v 9:50 | Karma: 13,72 | Přečteno: 348x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Archa panenek...

Při rutinní selekci odpadků u kontajnerů mne jasksepatří zasáhly drsné záběry: vzhledem k povinnému sledování dětského pořadu Operace Jau mne šokoval pohled na otevřený kufr plný nahých tělíček panenek útlých těl, tak tenkých

2.3.2024 v 13:40 | Karma: 14,12 | Přečteno: 310x | Diskuse| Kultura

Dita Jarošová

Cucáci

Vždycky jsem si říkala, jak se může poznat, když někdo se nachází ve věkovém období zvaném cucák. Kolem Valentýna mne však potkala zajímavá situace, od letoška jsem o hodně chytřejší, co se týče tohoto pozoruhodného označení...

20.2.2024 v 22:04 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Vláda jedná o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Zelenskyj ruší všechny zahraniční cesty, situace na frontě mu neumožňuje odjet

15. května 2024  9:34,  aktualizováno  12:28

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odkládá všechny zahraniční návštěvy. Uvedl to jeho mluvčí...

Předstíral záchvat epilepsie a utekl z léčebny, nebezpečného muže hledá policie

15. května 2024  12:14

Policisté hledají nebezpečného muže podezřelého z loupežného přepadení, který po zadržení dnes ráno...

Dodávky munice Ukrajině nevylučují jednání o míru, koriguje Pavel rozhovor

15. května 2024  12:06

Dodávání vojenské munice na Ukrajinu je součástí její podpory, uvedl v úterý prezident Petr Pavel...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 561
  • Celková karma 12,19
  • Průměrná čtenost 386x
Bloggerka, spisovatelka, autorka knihy Opravdickej mafián 2019, eseje: Jsem jedním z tónů všech písní Tvých. Jsem žena  tvůrčí a optimistická, jinak ještě pedagog, hudebník a rodič se smyslem pro humor... "Hudba je nejkrásnější jazyk" Jan Werich

"Jsem, kdo jsem... "https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Chtěla bych zde podpořit všeobecné vnímání života kol kolem a inspirovat svými nápady... Jak se zdá, tepe to tu celkem slušně!

http://www.ditka-pete.webnode.cz

https://uloz.to/file/snlsnxnUdh7g/dj-eseje-pdf

 

Seznam rubrik

Oblíbené články