Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatba

" Já jsem hlavně strašně zvědavá na prstýnky!" Nanda je úplně v rauši. " Mně by se líbily s tím kamínkem, jako má Joly máma!" zakončila dcerka toužebně. "Tak si to pamatuj a kup si takové, až se budeš vdávat ty," doporučil jí Jan.

"A taky by se mi líbil závoj a dlouhé bílé šaty," pokračovala neúnavně dcerka. "Nando, v bílém se vdávají mladé nevěsty, a ne padesátileté ženy," poučila jsem ji laskavě.

Natálka a její kamarádka přinesly tuhle novinu už předevčírem, a my jsme se radostně rozrušili. Sofie nám oznámila, že se její rodiče konečně berou. Zatím nám to neřekli, chtějí nás překvapit. Kromě obřadu bude i zábava s grilovačkou na našem společném dvoře, Hudba, tanec, a tak.

"Musíme vymyslet nějaký dárek," staral se Honza. Nebylo nám vůbec divné, že naši přátelé nic ani nenaznačili: chtějí nás šokovat, víme, že jsou na to dostatečně prdlí. Navíc nás Sofie zapřísahala, ať nic jejím rodičům neříkáme, což jsme jí slíbili.

Nakonec to Honza nevydržel, a když spolu s Robertem venčili dcerky v parku, nahodil téma. Bodře, přejícně, vesele. Robert na Folimance málem zemřel leknutím. Pobral to tak, že to potají zařídila jeho partnerka, aby ho uhnala! Mnohokrát nazval Honzu vykastrovaným býkem, zveřejnil svou obavu, že snad neudrží stolici, pak spolu vypili pár piv u okénka, načež se Robert- potenciální ženich- vzpamatoval a pravil, že ho k oltáři nikdo nedostane ni párem dalších vykastrovaných býků. Nikdy! Každopádně už ve čtvrtek odjede na víkend a nikomu neřekne, kam!

Nuže: Sofie si vymyslela svatbu svých rodičů, a s Nandou ji vypilovaly do nejmenších detailů. Kdyby to řekly mně, asi bych přišla na to, že je to fabulace, ale naivní, ba prostoduchý Honzík jim uvěřil, a následně mi to podal tak, že jsem neměla pochyb. 

Takže: Roberte a Žaneto, mohli jste v pátek dostat vkusné cíchy do novomanželské postele, dostanete prd, zato se v šoku nezhroutíte...

Dětská fabulace nezná hranic. Po mnoha letech se tomu člověk rád zasměje, ale v inkriminovanou dobu většinou ne...

Byla jsem v první třídě, když jsem zatoužila, aby mě navštívila moje milovaná paní učitelka u nás doma. A jelikož jsme byla od malička nápaditá, milou pedagožku jsem (maminčiným jménem) pozvala. Paní učitelka byla velice potěšena a přislíbila účast. 

Hrozně jsem se těšila, paní učitelka Králová určitě taky. Jestli se těšila i máma, těžko říct, protože jsem jí to neřekla. nevím, jestli jsem byla už tehdy tak roztržitá, nebo jsem chtěla mamince dopřát překvapení, ale večer se i tak moc povedl

Paní učitelka zazvonila v okamžiku, kdy naše velmi početná rodina v našem extrémně malém bytě radostně prožívala koupání první vnučky- miminka mojí nejstarší sestry. V kuchyni bylo vedro, protože jsme ji vyhřáli, aby malá nenachladla. Kolem vaničky, která stála na dvou židlích, se tísnila celá naše osmičlenná rodina s perlami potu na čele, a láskyplně pozorovala maličkou Angeliku, jak si lebedí v teplé vodě.

Paní učitelka, ušlechtilá dáma ze čtyřpokojáku, matka jediné, už dospělé dcery, byla naším domovem očividně unesena. Upíjela kávu, kterou jí máma uvařila, a slzela dojetím. Pak si pochovala Angeliku, pohovořila se všemi mými sourozenci i rodiči, mámě dlouho tiskla ruku, a od té doby požívala matka ve škole neobyčejné vážnosti, ba úcty. To nic ovšem nezměnilo na tom, že mi máma tuto akci vyčítala prakticky až do konce života...

Myslím, že byla zbytečně přecitlivělá. To moje spolužačka Maruška, jedináček zoufale toužící po sourozenci, byla jiná klasa! "Tak už budeme mít děťátko!" jásala ve škole. "Už brzy, každou chvíli se to narodí", upřesňovala nám i učitelkám a přidala tolik zajímavých informací o malé Evičce, že jsem i já zatoužila po dalším, takto pátém sourozenci.. "A že ta Mařka nic neřekla, " divila se máma, která se s paní Maroulovou přátelila. "Možná se stydí, že takhle na stará kolena..." přemítala. "Radši se nebudu ptát, až mi to řekne sama," rozhodla se. "Abych ji nepřivedla do rozpaků!"

Do rozpaků ji nepřivedla ona, ale paní učitelka na třídní schůzce. Poblahopřála paní Maroulové k významnému kroku, byť v pokročilém věku, pochválila ji, že maličkou Evičku kojí, i když ji to tolik bolí, a že desetiletou Marušku tak pěkně zapojila do práce kolem miminka...

I paní Marhoulová přežila, Maruška jakbysmet. To u Šimonů bylo podstatně hůř...

Sedmiletý jedináček Marek, Honzův synovec, po sourozenci netoužil. Chtěl mít mámu jen pro sebe a ne se o všechno dělit. Už teď se všichni z miminka mohou pomást! Rodina doufala, že ho to přejde a jeho scény ustanou, až sám zjistí, že mít sestřičku nebo bráchu je fajn. Jak byli naivní! Mareček byl tak pln jedu, že ztratil veškeré zábrany. "Tak jak se těšíš na miminko, Marečku? zašišlala na něj stará sousedka v krámě na návsi. "Nic mít nebudeme!" odpověděl Mareček rozhodně, "ono nám to umřelo!" dodal a babka se chytla za hlavu leknutím. "Tak ono vám to..."zanaříkala a dala se do běhu. Vpadla do chalupy Marečkovy babičky a ztěžka dopadla na židli. "Bože, co to tu Handu potkalo za neštěstí, ona o to malé přišla!" naříkala. Babička, Handina tchýně si rovnou lehla sama. Vzkřísil ji až příchod Handy, která jí přinesla čerstvá vejce. " Copak že ležíte, maminko," tázala se účastně a zírala na nataženou tchýni přes své obrovské, radostně a čile se vlnící břicho...

Jak je to všechno dávno! Máma už není, ani táta, paní učitelka Králová taky už nežije. I paní Marhoulová už odešla, aniž se Maruška dočkala kýženého sourozence. Mareček si-  navzdory tehdejšímu výprasku- sestřičku neobyčejně zamiloval, a dodnes jsou jedna ruka.

A my s Honzou a Nandou jdeme v pátek ne sice na svatební, ale jistě neméně zábavnou grilovačku na náš dvůr...

 

Autor: Ivana Dianová | středa 28.4.2021 21:52 | karma článku: 34,27 | přečteno: 981x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Hyeny na lovu starých lidí

Celý život dávali pozor na své děti. Vštěpovali jim pravidla bezpečnosti. A teď totéž potřebují od nás.

14.5.2024 v 9:56 | Karma: 37,47 | Přečteno: 3633x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Matky „jiných“ dětí

Jako by nestačilo, že jejich dítě není zdravé. Že vyžaduje mnohem více péče než většina dětí, zpravidla i delší dobu, než poskytují rodiče „normálním“ dětem. Že často otec nevydrží jinakost svého potomka a odejde, takže sólovka...

4.5.2024 v 0:53 | Karma: 37,32 | Přečteno: 3297x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 23,49 | Přečteno: 673x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 25,90 | Přečteno: 1115x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,83 | Přečteno: 10567x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 631
  • Celková karma 32,94
  • Průměrná čtenost 2030x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš",
...a také Danajka. 
Psát mi můžete na: 
ohlasynablogdanajka@seznam.cz            
Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy