Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po mrtvici jak po výprasku podruhé

Některé zážitky jsou natolik drsné, že by na ně člověk nejradši navždy zapomněl. Vymazal z paměti! A zcela určitě by si je už nikdy nechtěl zopakovat! Ale ovlivnit je nemůže, někdy částečně, jindy ani to ne...
Příští rok bude možná i pirueta!

I já mám zážitky z této řady. První mozková příhoda mě navštívila v necelých 53 letech. Byla to celkově nezapomenutelná záležitost a nikdy nepřestanu být vděčná lékařům, sestrám a rehabilitačnímu pracovníkovi na neurologické klinice, potažmo své rodině. Tehdejšímu partnerovi, že mě okamžitě nechal odvézt záchrankou a dětem, kvůli kterým jsem to nezabalila.

Druhá příhoda byla mini, proběhla nedávno a bezpochyby proto, aby mi připomněla má tehdejší předsevzetí a fakt, že spoustu věcí je lepší neřešit a pustit po vodě, a ne se nervovat a rozčilovat kvůli věcem a lidem, kteří za to nestojí...

Jsem šťastná a vděčná, že následky mám minimální. Když si vzpomenu na svůj pobyt v nemocnici a setkání s ochrnutými a i jinak postiženými lidmi, jsem klikařka, a to velká. Mohlo být opravdu mnohem hůř!

Moje následky jsou minimální. Lehce jedna ruka a jedna noha. Z ruky mi semotamo něco vypadne, línou nohou občas brknu o obrubník, hlavně když jsem unavená.  I s tímhle omezením však mohu hrát na klavír i housle! Zbláznila bych se, kdyby ne!

V zimě jsem zažila nádhernou věc: neodolala jsem a šla jsem si s dcerkami zabruslit! Jakkoli jsem dřív bruslila hodně dobře, teď jsem opatrně krůčkovala kolem kluziště, nejdřív jsem se držela mantinelu, pak jsem měla jenom připravenou ruku, nakonec jsem se držela holek. S modrou velrybou- držadlem- jsem řádila jak dítě! Po hodině mi začaly střečkovat nohy: samy poskakovaly, klouzaly, a vypadalo to, že půjdu k zemi, takže jsem zula brusle a radovala se na suchu. Nikdo okolo netušil, proč se pořád nahlas směju! Byla jsem šťastná!

Můj mozek ale zaznamenal určité potíže s pamětí. Moji blízcí z toho mají občas srandu, já se ale moc nebavím. Já, která si dodnes pamatuju jména i podoby prakticky všech dětí, které jsem kdy učila, všechny výpůjční lístky z jisté fakultní knihovny, kde jsem kdysi působila, teď často přicházím do rozpaků. Zapomínám!

Když jsem po příchodu z nemocnice vyťukávala své první maily, děsila jsem příbuzné a známé. Kamarádka mi svěřila, že jsem jí napsala moc pěkný dopis, leč...jsem jí v něm VYKALA! (Ještě jednou promiň, Hani!) Měla jsem šok, a nebyla jsem jediná. Soused, se kterým jsem měla jisté spory ohledně našich bojovných psic, zase zjistil, že mu tykám! Byl však příjemně překvapen, potykal mi též, a oba jsme zjistili, že jsme vlastně moc příjemní lidé, a naše fenky jsou milá zvířátka, která by ani masařce neublížila!

Trochu se to zlepšilo a stále ještě se lepší, ale někdy to vidím tmavě šedě. Moje děti už dávno slyší na všechna jména, včetně psího, pes je na tom stejně. Maty? Naty? Vivi? Ťapi? Jeden za všechny, všichni za jednoho! A pěkně kolektivní vina! Někdo počmáral stěny? Kdo sežral všem připravenou svačinu a ještě nechal chlupy na stole? Kdo měl utřít nádobí a neučinil tak! Vynadám celé domácnosti a jednotliví členové nechť si to přeberou! A to jsme se smála svému otci, ač ten měl dětí ještě mnohem víc! Občas hledám slova a někdy nenajdu. Mučivé. "Naty, dej tu kulatou plochou věc na to, co je na tom horkém! Ať to je rychleji hotové a nevyvaří se to! Telefonáty jsou někdy pěkná bokovka! Termíny. Au! Rozhovory z oči v oči se někdy sakra protáhnou, když hledám ta správná slova, popřípadě původní niť rozhovoru! 

Je ale zajímavé, že moje psaní zůstalo nedotčeno. Aspoň tedy doufám! A tak píšu. Slova se mi hledají lehce, vlastně se mi sama nabízí, skáčou mi na papír i monitor sama! A tak píšu a raduju se, že tak mohu činit, že dokážu někoho pobavit, potěšit, že takto vlastně mohu komunikovat, což je pro mě, coby introverta, neocenitelné, a jsem za ten dar nesmírně vděčná.

Děkuju.

Po mrtvici jak po výprasku - Blog iDNES.cz

 

Autor: Ivana Dianová | neděle 11.6.2023 11:23 | karma článku: 36,46 | přečteno: 1096x
  • Další články autora

Ivana Dianová

Exotická večeře

Potřebujete se nějak potěšit? Utěšit? Není nad to, když vám někdo z lásky připraví nějakou líbeznou krmi.

25.4.2024 v 1:12 | Karma: 21,40 | Přečteno: 508x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Nedívej se tam, nikdo tam není

Nevím přesně, zda je to dar nebo prokletí. Jsem pro jistou skupinu obyvatel nepřehlédnutelná a neodolatelná. Vlastně s tím nic nechci dělat, i kdyby to šlo, když se tak nad tím zamýšlím.

10.4.2024 v 10:24 | Karma: 24,95 | Přečteno: 979x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Billa šok

Billu navštěvuju docela často, mám ji totiž co by kamenem dohodil. Mám vůči ní spoustu výhrad, ale jít s plnými taškami pět minut, nebo jet několik stanic je dost rozdíl, což u mne hraje zásadní roli. Dnes jsem tam utrpěla šok.

26.3.2024 v 22:32 | Karma: 42,72 | Přečteno: 10408x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Utržená ze řetězu

Použila jsem samozřejmě nadsázku, ale musím se přiznat, že utrženě si kapku skutečně začínám připadat. Hledám, ba slídím, sháním, toužím a těším se. Strašně!

25.3.2024 v 20:38 | Karma: 30,19 | Přečteno: 914x | Diskuse| Ona

Ivana Dianová

Kšeft století

Nejsem obchodně zdatná. Vůbec. Nemám v sobě to pnutí a když se občas snažím v tomto směru něco podniknout, kdekdo mě dokonale očůrá. Tím víc mě fasinují lidé, kteří to mají naopak, zejména když tím nepoškozují druhé.

21.3.2024 v 14:46 | Karma: 32,00 | Přečteno: 925x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 629
  • Celková karma 32,11
  • Průměrná čtenost 2036x
Učitelka MŠ, matka, muzikantka, autorka knih "30% pro život" a  "Dokonalá rozkoš", ...a také Danajka.  Psát mi můžete na ohlasynablogdanajka@seznam.cz             Miluju Ich formu a mám jen jeden život, takže... :-)

Seznam rubrik

Oblíbené blogy