Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak se nám zrodil "muslimský holokaust".

Muslimové objevili svůj islámský holokaust. Většina islámských států sice ten historický židovský holocaust zpochybnuje a židovský stát neuznává, ale někteří muslimští politici zneužívají bez studu právě strastiplné dějiny Židů v Evropě pro své záměry. Podle anglického ministra S. Malilka jsou muslimové ohroženi "jako Židé v Evropě". Hrozné utrpení Židů se po pouhých šedesáti letech zprofanovalo. Holokaust a koncentrační tábory zdegradovaly na brakové zboží, kterým si může kdokoliv posloužit.

Kdekdo se pokouší vyztužit "svoje", at opravdové nebo domnělé, křivdy právě srovnáváním s utrpením židovského národa. Když nějaký potřeštěný "páníček" pověsí svému čtyřnohému miláčkovi na znamení protestu proti povinnému vodítku židovskou hvězdu na krk, tak se to dá ještě odmávnout jako nechutnou pitomost. Jinak je to ale v politické propagandě, kde tahle nová "srovnávací mánie" nabyla netušeně perfidních rozměrů. Nedávno musel vedoucí ústavu pro turecké studie Faruk Sen kvůli takovému "přirovnání" opusti svoje místo. Ve svém článku deklaroval F. Sen turecké imigranty jako "nové Židy v Evropě". Po bouři protestů musel svůj názor odvolat. Není to žádná výjimka. Ještě větší furore způsobil anglický ministr Shahid Malik. Tento věřící muslim je přesvědčen, že muslimové mají v dnešní Evropě stejně podřazené postavení jako Židé v předválečné Evropě a jsou rovněž vystaveni neustálým hrozbám.

Snad nejabsurdněji a nejbezohledněji jsou osudy Židů zneužívány právě arabskou propagandistickou mašinérií. Země, které židovský stát při nejmenším ignorují, slovo Žid zde neznamená souseda, ale pouhé označení pro pohrdání, najednou využívají a uzurpují výrazy, které jsou tragicky spojeny s osudy židovského národa.

Islámští politikové a duchovní označují izraelskou politiku vůči Palestinencům zcela oficielně jako "holocaust palestinského národa". Jejich srovnávací taktika má jasný účel. Doufají, že se jim podaří toto, tak tragicky proslulé slovo holocaust, "přepolovat" a že si světová veřejnost zvykne spojovat holocaust s "utrpením" muslimů. Nebot - muslimům, hlavně Palestincům - prý hrozí od Židů holocaust - má to být ten holocaust, jehož historickou realitu v mešitách vehementně popírají?

Nejdrastičtější a snad nejopovážlivěji instrumentalizují nacistické násilí na Židech funkcionáři tureckých spolků v Německu. Na začátku byla vlastně mizérie a deficit ve školním vzdělání tureckých migrantů, jejich potíže s integrací, neznalost německého jazyka, způsobené mezi jiným i nepřetržitým importováním nedospělých nevěst z Turecka. Vinu na téhle neutěšitelné situaci měl částečně zastaralý přistěhovalecký zákon. Dlouho trvalo, než se německá integrační politika zbavila levičácké sentimentality našla odvahu, a před rokem zákon důkladně změnila. Dívký se smějí importovat až 16leté a musí umět aspon základy německého jazyka. Tento rozumný zákon, který konečně otevírá izolovaným tureckým ženám dvířka do nového života, vyvolal bouři nesouhlasu mezi muslimskými muži, hl. funkcionáři islámských spolků.

"Rasismus pur!" - obvinovali vládu. Jejich pobouření nemělo konce, turecké islámské organizace necouvly ani před takovou nehoráznosti, jako je srovnávat tento demokratický zakon s Norimberskými rasovými zákony.

Veškeré tyhle nechutné a znevažující asociace k holocaustu jsou nejméně deplaciert. O nějaké systematické diskriminaci nebo dokonce pronásledování 25 milionů muslimů, jak to museli zažít v Evropě 19. a 20 století Židé, nemůže být řeč. Neexistuje žádná uzákoněnná separace nebo diskriminace muslimských občanů, žádný "lex turcica", jejich jazyk a kultura jsou státem podporovány. Bohužel existuje ještě spousta předsudků proti muslimům v jednotlivých situacích, ale neexistuje žádná oficielní ucelená ïdeologie, která by viděla v islámu kořeny všeho zla, jako byl evropský antisemitismus.

Možná, že by bylo lépe, kdyby se muslimští imigranti - místo laciných ideologických provokací - trošku podívali na prastaré zkušenosti Židů v evropské emigraci. Židé patří beze sporu k nejstarším imigrantům v Evropě. Zjistili by, že také oni se dívali skepticky na to "kouzelné" slůvko integrace. Nakonec je ani jejich - někdy až úzkostlivé přizpůsobení životu a zvykům jejich nové vlasti - neochránily před pohrdáním a nenávistí. Ale na druhé straně pochopili, že jen, když uznají základní zákony pluralistické společnosti, mají možnost uchovat i svoji identitu. Naopak - svojí prastarou kulturou přispěli k rozvoji evropského osvícenectví a podíleli se na vzniku evropské moderny.

V tomto smyslu by se i muslimové mohli stát "Židy v Evropě".

Autor: Hanka Deutschmann | čtvrtek 17.7.2008 17:02 | karma článku: 21,52 | přečteno: 1313x
  • Další články autora

Hanka Deutschmann

Ramadan-svátek postu nebo plných břich

Islámský Ramadan je doba zbožnosti a půstu. Celý měsíc se každý dobrý muslim musí přes den postit a zabývat se pouze nábožnými myšlenkami. Měsíc hladovění je dlouhá doba, no - ne zcela, protože Allah měl se svými ovečkami soucit a povolil jim hned při první hvězdičce zasednout k plnému stolu a dávat si do nosu. K jeho slávě. Ale svět se mění a tomu neujdou ani islámské zvyky.

24.9.2008 v 19:10 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2159x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

27.8.2008 v 17:15 | Karma: 23,47 | Přečteno: 2250x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

Buřty, cigárko a hospoda na rohu

patří jistě pro mnohé k tomu, čemu se říká pohoda. Jinak v pořádkumilovné zemi německé. Ústavní soud totiž rozhodl, že zákaz kouření v nynější formě je protiústavní a povolil kouření v malých výčepech. To není konec problémů, naopak. Tak se kouří a probírají nové problémy, právě okolo těch buřtů. Moudří sudí totiž v těch modravých obláčcích zakázali podávat tzv. "upravované" pokrmy. Jenže co je co? Upravené nebo ne, to nikdo neví. Mohou za to tři hospodští, kteří se zoufale snaží zachránit svoje podniky před kolapsem.

9.8.2008 v 16:37 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Proč z nás fotbal dělá poblázněné patrioty?

Ve městě, kde žiji, je nás dobrá čtvrtina, těch občanů neměmeckého původ, odborně - občané s migračním pozadím. Normálně je většina z nás neviditelná, jsme řádnými a poslušunými příslušníky německého státu. Teda v těch normálních, nefotbalových dobách. S prvním odpísknutí jakéhokoliv zápasu, at je to pouhé přátelské čutání nebo mistrovství světa, se vše změní. Fotbal funguje jako lakmusový papírek, který nás národnostně "zabarví" a nemilosrdně vydělí z řad tuzemců. Všichni jsou najednou ovlajkovaní, barevně oštemplovaní a zjevní.

19.6.2008 v 16:55 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Muslimové objevili kouzelné, všemocné slovo - dialog.

Dialog - demokratická forma lidské komunikace - si klestí cestičku do konzervativních islámských pospolitostí. Naslouchat, argumentovat, vysvětlovat, muslimové objevují zasutou kulturu dialogu. Komunikovat - to je nová deviza, která má otevřít dveře do moderní doby a zlepšit soužití s nemusllimy. "Nacionální dialog" je oslavován v Saudské Arabii, "Thinktank" pro výměnu názorů založili muslimové v Anglii, v Mnichově na to šli německy a "úředně" ustanovili pověřence pro záležitosti dialogu. Po staletích nehybné, zatuchlé atmosféry zavanul v muslimských obcí čerstvý vánek.

3.5.2008 v 16:00 | Karma: 24,34 | Přečteno: 5173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Studium romanistiky, bohemistiky a knihovnictví.Miluji knihy a zůstala jsem zvídavá.Slušně vedená diskuze je pro mne obohacením, mám hrůzu z fanatismu jakéhokoliv druhu.

Seznam rubrik