Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muslimové objevili kouzelné, všemocné slovo - dialog.

Dialog - demokratická forma lidské komunikace - si klestí cestičku do konzervativních islámských pospolitostí. Naslouchat, argumentovat, vysvětlovat, muslimové objevují zasutou kulturu dialogu. Komunikovat - to je nová deviza, která má otevřít dveře do moderní doby a zlepšit soužití s nemusllimy. "Nacionální dialog" je oslavován v Saudské Arabii, "Thinktank" pro výměnu názorů založili muslimové v Anglii, v Mnichově na to šli německy a "úředně" ustanovili pověřence pro záležitosti dialogu. Po staletích nehybné, zatuchlé atmosféry zavanul v muslimských obcí čerstvý vánek.

Každý třetí občan v Německu má strach z Islámu, 35% se dívá na islám pesimisticky a s odstupem, zjistil při svých výzkumech konfliktních situací bieleldský vědec Wilhelm Heitmeyer. Odtud pramení všeobecná averze ke všemu muslimskému, at jsou to mešity, minarety nebo muslimové. Islám, to je pro mnohé jen terorismus. Bekir Alboga, pověřenec pro dialog ve spolku tureckých mešit DITIB, to formuloval jasně:

"V Německu neexistuje žádná rozumná výměna názorů o našem náboženství. Bylo by to naivní jen čekat, že tyhle strachy Němců zmizí samy od sebe."

Vedení mnichovské mešity už déle nečekalo, pár zkušených se dalo dohromady a vypracovalo projekt, který má pomoci získat důvěru německých spoluobčanů. Místo pasivního lamentování, jak jsou na tom západě utlačovani, se Mnichovští rozhodli proti té nedůvěře a izolaci něco podniknout. Už nějaké dva měsíce se scházejí a společně se "školí", jak obstát v dikuzi s návštěvník mešit, jak čelit problematickým otázkám o Koránu. Po absolvování tohoto "školení" dostali dokonce certifikát o svých diskuzních schopnostech.

Při svém pozorném studiu německé verze Koránu objevili nevídané léčky. Jakto, že německý překlad 4. súry zní: "Muži stojí nad ženami..", když její správný výklad je - "muži nesou za ženy plnou odpovědnost". (Kde je tu velký rozdíl, bude se jistě ptát každá emancipovaná německá žena.) Pro muslimského "pověřence pro záležitosti dialogu" zde ale rozdíl je a zdůraznuje -

".... my muslimové musíme číst Korán každé století nově." To zní velmi krásně, islám v souladu s moderním dneškem, hmm, až doposud se dají podobné tendence v Německu a jinde pozorovat spíše velmi řídce.

V Anglii se skupina bývalých islamistů, mezi nimi i několik členů extremistické "Hitz ut-Tahrir", rozhodla nejen skoncovat s terorismem, ale využít také svých informací a znalostí islamistického milieu a založit diskuzní forum pro otázky kolem Islámu. Maajid Nawaz, jeden ye spoluiniciátorů této akce, prošel rovněž teroristickým obdobím a nyní patří k nejhorlivějším obhájcům sekulárního právního státu. Na svou dobu v islamistickém hnutí se dnes dívá i pozitivně. Tam se totiž naučil, že není britský občan druhé třídy, ale prvotřídní muslim. Shromáždil okolo sebe skupinu muslimských vzdělanců a založil Thinktank pro diskuze o otázkách islámu, islamismu, terorismu, "Quilliam-Foundation".

Zajímavé je, že tito noví "kritičtí" muslimové se i nadále hlásí k islámu, a to je velmi důležité, protože tím mají daleko větší šanci proniknout i do uzavřených muslimských pospolitostí. S jejich diskuzní institucí chtějí také lépe informovat hlavně muslimskou mládež, dostat ji z vlivu extremistů a fanatických spikleneckých teorií. Jeden z hlavních iniciátorů Qilliam Foundation, Ed Husain, jasně formuloval její postoj. 'Jistě - situace v Palestině a Iráku, ponižování občanů tmavší barvy apod. vedlo k růstu agresivity mezi muslimy, ale kdyby tohle zmizelo, islamističtí krysaři by zaručeně objevili něco jiného, čím by mohli mládež vyhecovat.'

"Dokud my muslimové sami neuznáme, že máme vážný problém s terorismem, nemůžeme proti tomu nic dělat".

Až doposud byla hlavně Saudská Arabie "dovozcem" problematických názorů a myšlení. Jak se zdá, i v této vysloveně konzervativní společnosti se začíná něco hýbat. A jak je to v archaických společnostech zvykem, novosti jsou spíše nařízení a rozkazy shora, a lid jen žasne a nevěří svým očím a uším. Král Abdullah a jeho věrní nařídili svým "poddaným" komunikaci, mladí a staří, muži a ženy, všichni spolu mají debatovat, a co více - navzájem si naslouchat. I muži ženám. I staří těm mladým. Neuvěřitelné v této zemi zkostnatělých struktur, kde už po staletí vládne nedotknutelný kmenový kodex respektu a panovačné cti.

"Nacionální dialog" pojmenoval král Abdullah tento čarovný proutek, který by měl otevřít dveře moderním dobám a zavést moderní kritické? myšlení. (Jistě myslí také na budoucí časy - možná bez nafty?) V Saudské Arabii byl založen "Generálni sekretariát pro nacionální dialog" a nejprve se to zkouší na pár vybraných studentech, kteří jsou pozváni na takový jakýsi zkušební kurs politické modernizace. Mají se také cvičit v dialogu.

"Náš záměr je, aby občané svoje neshody pojmenovali, a dále, aby byli schopni o svých rozdílných názorech diskutovat", říká hlavní organizátor celé této kampaně. Podle něho je kultura dialogu velmi důležitá, lidé se mají sblížit a mluvit spolu. Do kampaně jsou zapojeni také tisíce imánů a jejich žáci. Všichni se mají, aspon tak si to ministerstvo pro výchovu a náboženské záležitosti představuje, naučit SPOLU diskutovat.

Jestli, a jak, to bude fungovat ukáže budoucnost. Král a vláda doufají touto osvětovou akcí zmírnit hrozbu terorismu, a zároven připravit půdu pro určitou demokratizaci vládních struktur. Možnost otevřené diskuze má navodit nový, otevřenější vztah mezi těmi dole a nahoře. Sám král Abdullah šel příkladem - po prvé v dějinách země podal veřejně zprávu o své činnosti. To jsou to první vlaštovky možného parlamentarismu.

A dál? Jsme zvědaví.

 

Autor: Hanka Deutschmann | sobota 3.5.2008 16:00 | karma článku: 24,34 | přečteno: 5173x
  • Další články autora

Hanka Deutschmann

Ramadan-svátek postu nebo plných břich

Islámský Ramadan je doba zbožnosti a půstu. Celý měsíc se každý dobrý muslim musí přes den postit a zabývat se pouze nábožnými myšlenkami. Měsíc hladovění je dlouhá doba, no - ne zcela, protože Allah měl se svými ovečkami soucit a povolil jim hned při první hvězdičce zasednout k plnému stolu a dávat si do nosu. K jeho slávě. Ale svět se mění a tomu neujdou ani islámské zvyky.

24.9.2008 v 19:10 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2159x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

27.8.2008 v 17:15 | Karma: 23,47 | Přečteno: 2250x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

Buřty, cigárko a hospoda na rohu

patří jistě pro mnohé k tomu, čemu se říká pohoda. Jinak v pořádkumilovné zemi německé. Ústavní soud totiž rozhodl, že zákaz kouření v nynější formě je protiústavní a povolil kouření v malých výčepech. To není konec problémů, naopak. Tak se kouří a probírají nové problémy, právě okolo těch buřtů. Moudří sudí totiž v těch modravých obláčcích zakázali podávat tzv. "upravované" pokrmy. Jenže co je co? Upravené nebo ne, to nikdo neví. Mohou za to tři hospodští, kteří se zoufale snaží zachránit svoje podniky před kolapsem.

9.8.2008 v 16:37 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Tak se nám zrodil "muslimský holokaust".

Muslimové objevili svůj islámský holokaust. Většina islámských států sice ten historický židovský holocaust zpochybnuje a židovský stát neuznává, ale někteří muslimští politici zneužívají bez studu právě strastiplné dějiny Židů v Evropě pro své záměry. Podle anglického ministra S. Malilka jsou muslimové ohroženi "jako Židé v Evropě". Hrozné utrpení Židů se po pouhých šedesáti letech zprofanovalo. Holokaust a koncentrační tábory zdegradovaly na brakové zboží, kterým si může kdokoliv posloužit.

17.7.2008 v 17:02 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Proč z nás fotbal dělá poblázněné patrioty?

Ve městě, kde žiji, je nás dobrá čtvrtina, těch občanů neměmeckého původ, odborně - občané s migračním pozadím. Normálně je většina z nás neviditelná, jsme řádnými a poslušunými příslušníky německého státu. Teda v těch normálních, nefotbalových dobách. S prvním odpísknutí jakéhokoliv zápasu, at je to pouhé přátelské čutání nebo mistrovství světa, se vše změní. Fotbal funguje jako lakmusový papírek, který nás národnostně "zabarví" a nemilosrdně vydělí z řad tuzemců. Všichni jsou najednou ovlajkovaní, barevně oštemplovaní a zjevní.

19.6.2008 v 16:55 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

Sabotáže a jiné útoky. Rusko chystá Evropě perné chvíle, varují tajné služby

5. května 2024  15:40

Tajné služby v různých evropských zemí varují vlády, že Rusko plánuje sabotážní akce napříč...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Studium romanistiky, bohemistiky a knihovnictví.Miluji knihy a zůstala jsem zvídavá.Slušně vedená diskuze je pro mne obohacením, mám hrůzu z fanatismu jakéhokoliv druhu.

Seznam rubrik