Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

Tahle malá reportáž mne dosti ohromila. Měla jsem chut si zanotovat s Janem Werichem "...je to tak, ale je to k nevíře...", protože je to opravdu k nevíře, jak se zřejmě vyčuje dějěpis na současných českých školách. Aby nedošlo k omylu, děti na tom nenesou nejmenší vinu. Něco ale neštimuje v českých učebnicích dějepisu, a zřejmě i na přístupu k moderním dějinám a interpretaci soudobých událostí. Je to smutné, že desetileté dítě nemá ani páru, co se dělo v roce 1968, to se ještě dá vysvětlit, zřejmě to ještě ve škole "neměli".

Potěšilo mne, že tytéž děti dobře znaly německé okupanty a jméno Hiltler, udivilo mne ale, odkud a jak byly poučeny o velkém nebezpečí, které jim prý "hrozí" od anglických a francouzských stíhaček a raket. Nikdo je zřejmě nikdy nepoučil o ruských tancích, a nikdo je také nepoučil, že Anglie a Francie jsou nejstarší demokracie a svobodumilovné země.

A nikde zřejmě neslyšely, že dnešní Německo je moderní tolerantní stát s výborně fungující demokracií. Nikdo jim nevysvětlil, že dnes máme Evropskou unii, ve které jsou i ti Francouzi a Angličané a jejich rakety nejsou namířeny proti nám. Nevím, jak dalece je tenhle článeček reprezentační, ale polekal a pozlobil mne. Už kvůli těmhle ubohým dětem, kterým cpou do hlav ty stejné chiméry strachu a straší je stejnými nepřátelskými revanšisty a německými okupanty, jak kdysi v komunistických školách moji generaci.

Je to k nevíře a ráda bych se těhle dětí optala, odkud mají tento strach z německých okupantů a proč jsou Angličané a Francouzi pro ně nepřátelé? Rusko pro ně zřejmě neznamená žádné nebezpečí, jejich tanky jim strach nenahánějí. Je to možné, že v roce 2008 v mnohých rodičovských a pedagogických hlavách ještě straší obraz německých revanšistů a zuří studená válka?

 

Autor: Hanka Deutschmann | středa 27.8.2008 17:15 | karma článku: 23,47 | přečteno: 2250x
  • Další články autora

Hanka Deutschmann

Ramadan-svátek postu nebo plných břich

Islámský Ramadan je doba zbožnosti a půstu. Celý měsíc se každý dobrý muslim musí přes den postit a zabývat se pouze nábožnými myšlenkami. Měsíc hladovění je dlouhá doba, no - ne zcela, protože Allah měl se svými ovečkami soucit a povolil jim hned při první hvězdičce zasednout k plnému stolu a dávat si do nosu. K jeho slávě. Ale svět se mění a tomu neujdou ani islámské zvyky.

24.9.2008 v 19:10 | Karma: 15,43 | Přečteno: 2159x | Diskuse| Společnost

Hanka Deutschmann

Buřty, cigárko a hospoda na rohu

patří jistě pro mnohé k tomu, čemu se říká pohoda. Jinak v pořádkumilovné zemi německé. Ústavní soud totiž rozhodl, že zákaz kouření v nynější formě je protiústavní a povolil kouření v malých výčepech. To není konec problémů, naopak. Tak se kouří a probírají nové problémy, právě okolo těch buřtů. Moudří sudí totiž v těch modravých obláčcích zakázali podávat tzv. "upravované" pokrmy. Jenže co je co? Upravené nebo ne, to nikdo neví. Mohou za to tři hospodští, kteří se zoufale snaží zachránit svoje podniky před kolapsem.

9.8.2008 v 16:37 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Tak se nám zrodil "muslimský holokaust".

Muslimové objevili svůj islámský holokaust. Většina islámských států sice ten historický židovský holocaust zpochybnuje a židovský stát neuznává, ale někteří muslimští politici zneužívají bez studu právě strastiplné dějiny Židů v Evropě pro své záměry. Podle anglického ministra S. Malilka jsou muslimové ohroženi "jako Židé v Evropě". Hrozné utrpení Židů se po pouhých šedesáti letech zprofanovalo. Holokaust a koncentrační tábory zdegradovaly na brakové zboží, kterým si může kdokoliv posloužit.

17.7.2008 v 17:02 | Karma: 21,52 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Proč z nás fotbal dělá poblázněné patrioty?

Ve městě, kde žiji, je nás dobrá čtvrtina, těch občanů neměmeckého původ, odborně - občané s migračním pozadím. Normálně je většina z nás neviditelná, jsme řádnými a poslušunými příslušníky německého státu. Teda v těch normálních, nefotbalových dobách. S prvním odpísknutí jakéhokoliv zápasu, at je to pouhé přátelské čutání nebo mistrovství světa, se vše změní. Fotbal funguje jako lakmusový papírek, který nás národnostně "zabarví" a nemilosrdně vydělí z řad tuzemců. Všichni jsou najednou ovlajkovaní, barevně oštemplovaní a zjevní.

19.6.2008 v 16:55 | Karma: 10,51 | Přečteno: 1294x | Diskuse| Ostatní

Hanka Deutschmann

Muslimové objevili kouzelné, všemocné slovo - dialog.

Dialog - demokratická forma lidské komunikace - si klestí cestičku do konzervativních islámských pospolitostí. Naslouchat, argumentovat, vysvětlovat, muslimové objevují zasutou kulturu dialogu. Komunikovat - to je nová deviza, která má otevřít dveře do moderní doby a zlepšit soužití s nemusllimy. "Nacionální dialog" je oslavován v Saudské Arabii, "Thinktank" pro výměnu názorů založili muslimové v Anglii, v Mnichově na to šli německy a "úředně" ustanovili pověřence pro záležitosti dialogu. Po staletích nehybné, zatuchlé atmosféry zavanul v muslimských obcí čerstvý vánek.

3.5.2008 v 16:00 | Karma: 24,34 | Přečteno: 5173x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2613x
Studium romanistiky, bohemistiky a knihovnictví.Miluji knihy a zůstala jsem zvídavá.Slušně vedená diskuze je pro mne obohacením, mám hrůzu z fanatismu jakéhokoliv druhu.

Seznam rubrik