"Němcům bych moc nevěřila",

řekla osmiletá Lenka, "od těch hrozí nebezpečí", dodává. Děti diskutovaly v Magazíně Dnes (34/2008), co dělat, kdyby Česko napadli cizí okupanti. Michal,(8) má strach z Francie, Pepa se bojí anglických vojáků a Jirka jejich raket a stíhaček. Redaktorům šlo vlastně o sovětskou okupaci v roce 1968. O tom nevědělo žádné z dětí naprosto nic. Z ruských vojáků nemá strach žádné z nich. Zřejmě jsou to stále ještě "bratři", sice už ne sovětští, ale ruští.

Tahle malá reportáž mne dosti ohromila. Měla jsem chut si zanotovat s Janem Werichem "...je to tak, ale je to k nevíře...", protože je to opravdu k nevíře, jak se zřejmě vyčuje dějěpis na současných českých školách. Aby nedošlo k omylu, děti na tom nenesou nejmenší vinu. Něco ale neštimuje v českých učebnicích dějepisu, a zřejmě i na přístupu k moderním dějinám a interpretaci soudobých událostí. Je to smutné, že desetileté dítě nemá ani páru, co se dělo v roce 1968, to se ještě dá vysvětlit, zřejmě to ještě ve škole "neměli".

Potěšilo mne, že tytéž děti dobře znaly německé okupanty a jméno Hiltler, udivilo mne ale, odkud a jak byly poučeny o velkém nebezpečí, které jim prý "hrozí" od anglických a francouzských stíhaček a raket. Nikdo je zřejmě nikdy nepoučil o ruských tancích, a nikdo je také nepoučil, že Anglie a Francie jsou nejstarší demokracie a svobodumilovné země.

A nikde zřejmě neslyšely, že dnešní Německo je moderní tolerantní stát s výborně fungující demokracií. Nikdo jim nevysvětlil, že dnes máme Evropskou unii, ve které jsou i ti Francouzi a Angličané a jejich rakety nejsou namířeny proti nám. Nevím, jak dalece je tenhle článeček reprezentační, ale polekal a pozlobil mne. Už kvůli těmhle ubohým dětem, kterým cpou do hlav ty stejné chiméry strachu a straší je stejnými nepřátelskými revanšisty a německými okupanty, jak kdysi v komunistických školách moji generaci.

Je to k nevíře a ráda bych se těhle dětí optala, odkud mají tento strach z německých okupantů a proč jsou Angličané a Francouzi pro ně nepřátelé? Rusko pro ně zřejmě neznamená žádné nebezpečí, jejich tanky jim strach nenahánějí. Je to možné, že v roce 2008 v mnohých rodičovských a pedagogických hlavách ještě straší obraz německých revanšistů a zuří studená válka?

 

Autor: Hanka Deutschmann | středa 27.8.2008 17:15 | karma článku: 23,47 | přečteno: 2250x