- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Německý zákon o zákazu kouření nebyl nikdy ani jednoznačný ani stejný ve všech zemích. A jak je to se všemi nepohodlnými nařízeními, i zde se našlo mnoho způsobů, jak se s tím vypořádat. Ty velké resturace neměly problém zařidit "kuřácký salonek", tam se stejně nechodí tak často, a tak těmhle spíše movitějším zákazníkům při jejich hodování ta cigareta tak nechyběla. Nehorší to měly "ti malí", ty lidové hospody na rohu, kde se normální lid pracující scházel popít, pokouřit a požvanit. Bez toho žvára to už pro mnohé nebylo ono. Tak byly tyhle většinou malé pivnice brzy zbaveny nejen cigaretového kouře, ale i svých zákazníků. Výčepní pulty a popelníky zely prázdnotou a hospodští si lámali zoufale mozky, jak to změnit. Nešlo to, různé skleněné, dřevěné a jiné přepážky žalostnou náladu v lokálech ještě zdůraznily. Co dělat?
Hnáni hrůzou ze svého nevyhnutelného krachu a zkázy, rozhodli se tři hospdští z Berlína a Tubingen k poslednímu záchrannému kroku a podali žalobu u ústavního soudu pro omezování vykonu povolání a - proti všemu očekávání - soudcové jim dali aspon částečně za pravdu. Od 31. července se v malých hospůdkách s jednou místností smí opět kouřit, ale ne všude, zatím jen ve třech zemích. Nejpozději do roku 2009 má být vypracována nová, lepší? verze zákona na ochranu nekuřáků.
Ale zase tak jednoduché to není, to bychom nebyli v pedantickém Německu. Protože zde máme výčepy s povolením prodeje lihovin a jiné, které mají povolenou také kuchyni, teplá i studená jídla. A zde je ten kámen úrazu, lépe jablko sváru. Poněvač, kde se kouří, tam se nebaští, aspon ne tzv. upravovaná jídla, at už to znamená cokoliv. A jak momentální rozpačitá a komická debata ukazuje, může to opravdu znamenat cokoliv.
Pokrmy v hospodách se zákonně dělí na upravené a neupravené. A už je zde vítaná záminka k nekonečným diskuzím. Gastronomové a oficiální činitelé jejich organizací a s vervou pustili do debatování o jablkách loupaných a neloupaných, jestli jádra oříšků jsou už "upravená" potravina, a co karbenátek, který se strčil do mikrovlnky? Můžu si ho ještě k tomu pivu dát, nebo musím nejprve mezi nekuřáky, tam se nasytit, a pak o ulici nebo dvě dále do mé štamknajpy na pivo a cigaretku? A což teprve bramborový salát, to je úplně filozofický problém. Je totiž rozdíl, jestli ho upravím ve své kuchyni, pak je to jídlo upravené, tudíž pro kuřáky nevhodné, jestli ho ale koupím hotový, co pak? Ještě neprodiskutováno.
Jinak karbenátek! "Při karbenátkách prosím opatrně?" varují odborníci v Niedersachsen, raději nenabízet. Karbenátek k pivečku - to musí kuřák popojet na jih, třeba do Stuttgartu, kde je to zase povoleno. A aby byl zmatek ještě větší, v Rheinhalt-Pfalz se na veškeré dohadování a spekulování prostě vykašlali a hospodský může vyvářet nebo nemusí, jak se mu to hodí.
Hotel -und Gastättenverband, oficiální orgán všech gastronomů, se snaží zmateným hospodským aspon trošku pomoci a sestavil seznamy neupravených pokrmů, pochopitelně rozdílné, podle nálad a názoru v jednotlivých zemích. Takže k vyjasnění situace moc nepřispěl. Mezitím se všichni chytají za hlavu a, což v této zemi není samozdřejmé, vyžadují od státu jednoznačné řešení pro všechný země. Příslušný kontrolní úřad v Baden-Wuettemberg dal jasně najevo svůj postoj k tomuto virválu:
"Vlezte nám na záda, tohle lejno si kontrolujte sami!"
Další články autora |