Douška ke "Zvonokosům"- Moravany jimi zdaleka nejsou, ukázaly volby

Jeden by nevěřil, co se může všechno stát, když člověk svobodně napíše svůj názor a možná - a to především - tak trochu pomůže "otevřít oči" lidem, kteří žijí ve stejném místě. V mém případě se toho událo hodně. Pominu směšné vyhrožování fyzickou inzultací a trestním oznámením od "potrefených hus" - to už patří k moravanskému "koloritu" a obzvlášť jednodušší jedinci, jimž dochází argumenty, se k takovým slovním a někdy i "neslovním" proklamacím uchylují. Ovšem co pominout nelze je ta poměrně dobrá zpráva - že totiž, patrně, přece jen nejsme „Zvonokosy“, kteréžto přirovnání jsem použil v mém předchozím článku.

Takže předem všeho musím konstatovat, zdá se, měl bych si otevřít věšteckou živnost, protože se mi potvrdilo téměř vše, co jsem, v souvislosti s volbami do zastupitelstva v naší malebné obci Moravany, očekával. Nebo vlastně jinak – co jsem si přál.

Prvně tedy:  vyhrála "Vrabčice"! Na celé čáře dostala absolutně nejvíc hlasů a "přeskočila" všechny ty kandidáty mající za sebou logo silné strany. Nezbývá než gratulovat! Nejen Heleně Kadlečíkové, ale především jejím voličům, neboť oni jistě ví, že tento hlas byl stoprocentně za odvedenou práci a výsledky.

Za druhé:  v celkovém součtu vyhrála současná koalice, jejíž čtyřletou práci lidi nejen vzali na vědomí, ale též patřičně ocenili. Byla by škoda, když se podařilo v předchozím období v Moravanech zajistit „klid na práci“, aby ti lidé, kterým se to povedlo, nemohli další čtyři roky svou snahu ještě více podtrhnout a případně i rozvinout.

Za třetí: většina i těch „nových“ obyvatel vyhledávala kandidáty, mající v Moravanech historii a bydlící zde. Víte, jak to myslím. Bylo zvoleno jen minimum takových, u nichž lze spatřovat evidentní nepochopení našich potřeb, protože nás třeba vlastně "ani neznají".

Za čtvrté: je velmi pozitivní, že nám patrně vznikne kvalitní opozice, která nebude jen „ukřivděně ječet jako malé dítě“, ale může svým aktivním přístupem a prací ukázat, jak jí na obci záleží. Vůbec se nám do zastupitelstva nedostali ti pánové, ať mladí či starší, kterých mottem bylo a je jednání kverulanta, jež programově a hlasitě protestuje proti všemu, snad i proti tomu, že tráva na návsi je zelená. Kvalitní a silná opozice je základem. A zdá se mi, že z tohoto pohledu Moravany „dospěly“.

Nejsem politický analytik, ale zdá se, že v Moravanech se nám na další čtyři roky nic nezmění a „role, osoby a obsazení“ zůstanou při starém, byť s drobnými „kosmetickými“ změnami. Přestože se to mnohým nováčkům v zastupitelstvu zjevně nelíbí a současnou koalici se, prý údajně za pomocí nějakého konzultanta–profesionála, už nyní snaží rozložit podsouváním „zaručených“ zpráv jejím členům, zpráv typu kdo je  „Jidáš“ a „zradil“ a kdo „do toho jde s námi“. Nabízí prý funkce jak na běžícím pásu. Proč asi? Dalo se to čekat - investice byla asi velká a je třeba aby se vracela v podobě jakéhosi vlivu, o který stále ti stejní lidé mají zájem a stále se jim nedaří jej získat. Věřím však - v Moravanech se žádný takový přeběhlík - politický sebevrah - nenajde. Brzy totiž noví "opozičníci" pochopí, že těm, o kterých si to myslí ani tak nejde o funkce, jako spíš o možnost něco udělat pro obec. Propastný rozdíl ve způsobu uvažování. Žádné "uplácení funkcemi" u nás nezabere, za to "dám ruku do ohně". 

Za sebe říkám, že je dobře, když věci zůstanou jak jsou. Ač mohu mít různé výhrady, tak z celého „menu“, ze kterého jsme dostali na výběr jako voliči, bych nevybral lepšího starostu, místostarostku či šéfa finančního výboru. Ať mi kdokoliv ukáže někoho, dle jeho názoru vhodnějšího, a já jednoduchými argumenty u takových kandidátů najdu vždy důvod proč oponovat. Někdy je to totiž o kompromisech a lidé u nás, co tu práci dělají, jsou prostě dobří. I když v mnohém můžeme mít, k mnohým, různé výhrady. Pokud bychom hledali někoho nového a kvalitního jako „adepta“ pro komunální politiku, tak - z hlediska obsazení uvolněných funkcí - v Moravanech vždy dospějeme k závěru, že možná jsou zájemci, ale buď je nedokážeme obecním platem zaplatit, či na to jednoduše nemají dostatek zkušeností a znalostí. Udělat starostou někoho, kdo se „najednou zjevil“ a ještě „nic nepředvedl“ – tak to by asi neriskovali ani "marťani" natož relativně konzervativní obyvatelé moravské vesnice.

I když bych před čtyřmi léty nevěřil, že takto názorově „vyspěji“, trvám na tom, že vedení naší radnice je kvalitní a mám k takovému tvrzení oporu v možnosti „věci pozorovat“ čtyři roky z role zastupitele, kde je vše vidět jaksi podrobněji a ve větších souvislostech.

Co z toho všeho plyne? Nic, snad jen že teď nastanou další čtyři roky práce pro ty, kteří nás budou zastupovat. Přeji jim hodně štěstí, moudrosti, času a podpory od rodin. Hodně úspěchů!

Za sebe se těším na pokračování všeho dobrého, co se u nás děje, za kulturní akce a jejich rozvíjení. Těším se na novou sportovní halu, protože tu nám „slíbili“ snad všichni (jen prosím rozumně s umístěním, ať je multifunkční, je blízko nějaké restaurace a není daleko od školy, protože tam budou chodit sportovat naše děti a kdyby měly „pěcha“ dojít až ke KPP, tak polovinu doby určené k tělocviku obětují chůzi tam a zpět). Taktéž zvětšení rybníka a beachvolejbalové hřiště u něj by se „šiklo“. Těším se, jak budeme moc jezdit na asfaltové cestě k „vrbičkám“, na cvičiště pro pejsky, na skate park, těším se na vše dobré, co nám bylo nabídnuto.

Ještě jednou přeji úspěch zvoleným zastupitelům, nově vznikající radě přeji hodně příjmů do obecního rozpočtu a rozumnou a kvalitní opozici, co nebude „jen házet klacky pod nohy“.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Novohradský | pondělí 13.10.2014 13:45 | karma článku: 9,66 | přečteno: 860x