Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nejlepší káva? Ta s příběhem!

Už jako malému mi úžasně vonělo, když děda přesypával do příslušné "pixličky" čerstvě pomletou kávu, kterou si donesl ze sloupské „Jednoty". Byl to jeho pravidelný nedělní rituál. Dodnes si pamatuji, jak si u toho zpíval a usmíval se. Vždy po obědě, před rozhlasovou pohádkou, to v jejich kuchyni vonělo jako v pražírně kávy. Pak si dal „turka“, snědl k němu svoje tři „florentky“ a při poslechu pohádky, lidově řečeno, „hodil umakartové čelo“. Probudil se těsně poté, až "pohádková" rozhlasová produkce skončila. Prostě klasické nedělní odpoledne mého dětství. Pro někoho směšná groteska, pro mne krásné vzpomínky.

Příprava kávy z čerstvě upražených zrnek - Moravany - JTR CoffeeDavid Novohradský

Je ještě jedno místo, kde to tak krásně vonělo. Ano, právě v tom „jednoťáckém“ obchodě - u mlýnku na kafe. Pamatujete? Babička s dědou tam pracovali celý život - v malém moravském městysu jménem Sloup. A protože se tehdy neprodávala káva mletá, nýbrž jen zrnková, v každém slušném "Jednota - shopu“ byl umístěn "kávomlýnek". Děda byl místní inventář, pracoval zde i v pozdním důchodovém věku – do osmdesáti. Občas jsem tam na něj čekal. Právě u toho "kafemlejnku". A když mi to čekání zpestřil nějaký dobrodinec, který do „přístroje“ nasypal zrnka a pomlel je na klasickou „česko – tureckou směs“, měl jsem zážitek. Vůně čerstvé kávy!

Také se vám někdy stane, že nějaký momentální zážitek vám - v určitém okamžiku - připomene něco z minulosti? Jako byste ten příběh už prožili...

 Mně se to stalo tuto neděli.

Co dělat takhle v neděli odpoledne, když venku prší, a vy hledáte nový, neotřelý a zábavný program pro své děti?  Tentokrát jsem byl opravdu originální! „Kluci, půjdeme se podívat do pražírny kávy!“, říkám. K mému překvapení ten starší, osmiletý, syn nadšeně souhlasil. Prý si tam vyprosí nějaká zrnka a zasadí si je (kupodivu to opravdu jde a zrnka už jsou naklíčená a zasazená). Ten mladší syn mluvit teprve začíná, takže vydával zvukové signály typu „táta juií wa wa em en“. Usoudil jsem, že se mu moje idea též zalíbila. Jeho nejoblíbenější slovní spojení je totiž „em en“, což přeloženo značí „jdem ven“.

No, a protože bydlíme v Moravanech u Brna, „kouzelné vesnici plné překvapení všeho druhu", stačí zazvonit u jedné branky hned vedle kostela! Pražírna kávy. Vůně. Vzpomínky. Okamžitá myšlenka:  Tady to voní, jako tehdy. U dědy!

Je to odvaha, začínat v této těžké době s novým business plánem. Klobouk dolů před každým, kdo má nějaký zajímavý nápad a disponuje nadšením tvořit něco jiného, neokoukaného. Pražírna kávy JTR Coffee v Moravanech mě, i moje ratolesti nadchla. Což o to, že mají dobrou kávu, to už vím. Dobrou, poctivou a nefalšovanou! Ale to kafe od nich má i příběh! Příběh, který těm „pytlíčkům se zrnky" v supermarketech poněkud chybí. Poněkud hodně chybí!

Moravanský "kávový příběh" spočívá v rodinné pohodě, krásném místě v zahradě, kde se káva praží, též ve zjevné vášni a zálibě majitelů. Mají totiž evidentně vkus a cit. Především však mají rádi kvalitní kafe. Dělají to srdcem. Každý, kdo je navštíví, pochopí. Příjít může kdokoliv. Pro ten přípěh. Nebo pro vyvolání příjemných asociací, podobně, jako se to stalo mně. A třeba i pro nějakých pár set gramů zrnek na památku.

Líbí se mi tato doba!

Lidem se daří přetavovat jejich sny ve skutečnost. Fantazii se meze nekladou! Kdo by to byl řek, že v Moravanech jednou budou pražit kávová zrnka ze všech koutů světa – z Brazílie, z Kuby, z Nikaragui, Austrálie, Indonésie a kdo ví odkud ještě. Dokonce, budete-li mít štěstí, můžete, tak jako já dnes, ochutnat pravou kávu ze zrnek, jež prošly trávícím traktem těch malých roztomilých zvířátek – cibetek. 

Celkem by mě zajímalo, jaké asociace budou mít moje děti, až někdy ucítí vůni čerstvé kávy. Třeba si vzpomenou právě na ten příběh, který jsem jim dopřál tuto neděli. Snad budou mít tak krásné vzpomínky jako já. Sice adekvátně modifikované době, ve které žijeme, ale o to je to lepší! Lepší přece řemeslně poctivé presso než unylý „český turek“, co si vařil můj děda, protože neměl jinou možnost...

Tak nějak jsem dostal chuť na šálek dobré, čerstvé - hádejte čeho - KÁVY! Přidáte se?

Musím si dávat pozor, aby můj blog nebyl jako jedno „reklamní okénko“. Také nechci působit jako malý „neználek“, který objevuje svět kolem sebe a pokaždé se diví, co je v „Morbesu“ možné.

 Snad můj dnešní „příběh“ tak působit nebude.

 

 

Autor: David Novohradský | úterý 13.5.2014 21:31 | karma článku: 13,41 | přečteno: 796x
  • Další články autora

David Novohradský

Michaela Fialová, lovkyně či pytlák? My se možná bojíme, ale naše děti nazývají věci pravým jménem!

Auto, tenisová raketa vedle mě, vzadu můj syn, mobil v ruce, vyjevený výraz, asi si něco čte... Jedeme si zahrát tenis, pohoda, když v jeden okamžik uslyším:„Toto je vzkaz pro tu hloupou paní Michaelu a jí podobný lidi"

10.5.2015 v 11:05 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1849x | Občanské aktivity

David Novohradský

Douška ke "Zvonokosům"- Moravany jimi zdaleka nejsou, ukázaly volby

Jeden by nevěřil, co se může všechno stát, když člověk svobodně napíše svůj názor a možná - a to především - tak trochu pomůže "otevřít oči" lidem, kteří žijí ve stejném místě. V mém případě se toho událo hodně. Pominu směšné vyhrožování fyzickou inzultací a trestním oznámením od "potrefených hus" - to už patří k moravanskému "koloritu" a obzvlášť jednodušší jedinci, jimž dochází argumenty, se k takovým slovním a někdy i "neslovním" proklamacím uchylují. Ovšem co pominout nelze je ta poměrně dobrá zpráva - že totiž, patrně, přece jen nejsme „Zvonokosy“, kteréžto přirovnání jsem použil v mém předchozím článku.

13.10.2014 v 13:45 | Karma: 9,66 | Přečteno: 860x | Ostatní

David Novohradský

Akce „Zvonokosy“ aneb Moravany opět volí!

Předem všeho chci říct, že nejsem kandidát a ani nepropaguji byť jedinou ze stran. I pravidla pro blogery zde na blog.idnes.cz jsou jasná a politickou agitaci zakazují. Některé skutečnosti a fakta u nás v Moravanech jsou však tak úsměvná, že si jich nelze nevšimnout a neokomentovat je. Bez propagace stran samozřejmě. Máme kanditátů a kandidátek jako nějaké město. Proč? Že by odpověď zněla: "protože Zvonokosy"?! Snad ne. Tedy doufám. I když fakta nasvědčují spíše opaku. Musím říct, že vylučuji jakýkoliv svůj podíl na kampani kterékoliv ze stran, spíše by byl skoro hřích nepokusit se využít odstupu a nenapsat i částečně „sebereflexní“ fejeton či úvahu, nebo jak tomu říct. Jsem nezávislý. Mohu si tedy dovolit nadhled, do kterého jsem se dostal. Pojďte se zamyslet se mnou a možná i pousmát!

9.10.2014 v 15:50 | Karma: 8,57 | Přečteno: 863x | Ostatní

David Novohradský

Zázraky se dějí! Moravanské hody 2014 jsou toho důkazem.

Mohou být tradiční události důvodem pro netradiční zamyšlení nad mystičnem, záhadami a existencí B-ží, případně nad existencí zázraků? Za normálních okolností, by takové zamyšlení spíše patřilo do nějaké náboženské revue, my jsme však s nadpřirozenem měli osobní zkušenost minulý týden v sobotu. A byla to zkušenost vskutku mystická!

16.9.2014 v 14:45 | Karma: 12,52 | Přečteno: 747x | Diskuse| Kultura

David Novohradský

Telefonát do Tel Avivu aneb brání Izraelci jen sebe?

Nebrání vlastně i náš svět a naši kulturu? Moje odpověď zní jako jasné ANO, brání i NÁS! Právě teď jsem položil telefon a ukončil rozhovor s člověkem, někým poměrně blízkým, na kom mi záleží, a kdo je v bezprostředním ohrožení. Voláme si pravidelně, párkrát do roka. Poslední telefonát však nebyl tak poklidný jako v uplynulé době. „Táni, kdyby bylo nejhůř, přijeďte s manželem a dětmi. Ubytuji Vás u sebe a v klidu přečkáte ten nejhorší čas a pak se vrátíte“.

10.7.2014 v 16:30 | Karma: 32,14 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Al-Džazíra končí v Izraeli, rozhodla vláda. Televize se chce bránit

5. května 2024  13:28,  aktualizováno  16:20

Izraelská vláda v neděli jednomyslně schválila ukončení činnosti katarské televizní sítě Al-Džazíra...

To je antisemitská i Bible? Část republikánů odmítá zákon na ochranu Židů

5. května 2024  15:58

Americká Sněmovna reprezentantů velkou většinou schválila návrh zákona zaměřeného proti...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  15:52

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Policie obvinila řidiče kamionu za smrtelnou nehodu na D1, hrozí mu až šest let

5. května 2024  15:47

Karvinští kriminalisté obvinili litevského řidiče kamionu, který v sobotu narazil do osobního auta...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Žiji v malebné vesnici Moravany, nedaleko města Brna. Moc rád se podílím na veřejném životě. Rád se vyjadřuji k tomu co se děje u nás, ale i "za humny".