Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Akce „Zvonokosy“ aneb Moravany opět volí!

Předem všeho chci říct, že nejsem kandidát a ani nepropaguji byť jedinou ze stran. I pravidla pro blogery zde na blog.idnes.cz jsou jasná a politickou agitaci zakazují. Některé skutečnosti a fakta u nás v Moravanech jsou však tak úsměvná, že si jich nelze nevšimnout a neokomentovat je. Bez propagace stran samozřejmě. Máme kanditátů a kandidátek jako nějaké město. Proč? Že by odpověď zněla: "protože Zvonokosy"?! Snad ne. Tedy doufám. I když fakta nasvědčují spíše opaku. Musím říct, že vylučuji jakýkoliv svůj podíl na kampani kterékoliv ze stran, spíše by byl skoro hřích nepokusit se využít odstupu a nenapsat i částečně „sebereflexní“ fejeton či úvahu, nebo jak tomu říct. Jsem nezávislý. Mohu si tedy dovolit nadhled, do kterého jsem se dostal. Pojďte se zamyslet se mnou a možná i pousmát!

Gabriel Chevallier byl opravdu geniální. Když napsal Zvonokosy, možná si ani neuvědomil, jak nadčasové dílko vytvořil a kolik z nás se v této „kronice“ jednoho francouzského městečka může najít.

Ano, stavba obecního záchodku rozdělila obyvatele vísky na dva nesmiřitelné tábory. Nepřipomíná vám to něco? Třeba u nás doma? Zvonokosy = Moravany?! Snad ne, prosím! 

Komunální volby „klepou na dveře“. A máme je tady. Čtyři roky o nich nebylo slyšet a ejhle! Jsou opět tady! „Záchodobijci“ a „záchodomilci“. Tak totiž pojmenoval autor dva nesmiřitelné tábory ve zmíněné jihofrancouzské vesničce kraje vína Beaujolais. A mně se to zdá trefné. Bohužel i pro náš případ.

Jen nám, na můj vkus, trochu chybí ten vtip a šarm, s kterým se Chevallier vypořádává s oběma stranami sporu, a s kterým rozjíždí úžasnou groteskní karikaturu maloměšťáctví a buranství. 

Čtyři roky se účastním jednání zastupitelstva. Čtyři roky vidím ty neustále stejné tváře, z řad občanů. Dalo by se je na prstech jedné ruky spočítat – ty co aktivně chodí a diskutují. Z tohoto pohledu mne překvapí, kolik „nových“ se vždy najde. A to, že o věcech moc nepřemýšlí, dokazují jejich volební programy. Když to tak čtu, (a pominu ty vtipné pravopisné chyby typu "hřiště pro psi")  - například, jak „bude líp“ a jiné proklamace "chceme žít a ne jen přežívat" - zjišťuji, že mnohdy kandidáti ani neví co u nás „na dědině“ máme a vidím, že plánují něco, co už „tady dávno bylo“. To si o nás opravdu myslí, že jim jejich "návnadu zblajzneme i s navijákem"? 

Prostě stačilo chodit na zastupitelstvo, hoši z plakátu, a nemuseli jste jako nosná témata volit „stavbu obecního záchodku“, protože všechna ostatní už konkrurence „vyfoukla“ svou denní prací a nejen sliby, nýbrž i skutky. Tááákže jedni slibují, jak bude dobře a transparentně, druzí sice ještě neřekli ani „bů“, ale vypotí pravděpodobně zase jen kampaň typu „pojďte za námi na náves dát si do nosu“, vy hloupí moravanští burani, my vám zaplatíme „wizourky“ a vy nám za to dáte vaše hlasy! Jak se to letos bude jmenovat ? Modro červené topanoahajójuchúúúhody ? Je vtipné, že nám, lidem z Moravan, „přijíždí mentorovat“ na kandidátkách některých stran lidé, kteří u nás vlastně ani nebydlí a nic o nás neví. Proč to asi dělají? Kvůli "obecnímu záchodku" nebo ? Nepřeji nikomu zažít ten tlak, když na takové kandidátce přeskočíte jejího "favorita". Člověk aby se bál o sebe i rodinu... Kluci, například, ze čtvrtého a šestého místa "Hochů a holek z plakátu", držte se a pevné nervy Vám přeji až Vás vykřížkujeme "nahoru"!

Co s tím? Sednout si do koutku a čekat až nám „záchodobijci“ zbourají vše, na co přijdou? Jen protože momentálně jejich „značka“ je v kurzu? Ne, to není řešení! Řešením je použití selského rozumu a citu. Ano, je třeba používat rozum a mít sílu rozlišovat laciné sliby a levnou kritiku od práce a skutků. A především – každý kritik ať nejen slibuje, ale hlavně ať řekne, jak konkrétně své sliby splní. To umí jen málokdo.

Je totiž velmi jednoduché kritizovat co všechno „konkurence“ udělala špatně. Je velmi jednoduché slibovat ve velkém. „Když oni vám slíbili záchodek, tak my ho zbouráme a postavíme obří toaletu. Anebo ne, my vám postavíme přímo megaaaa...  něco.“ Nepřijde vám to směšné? Jsme pořád ještě na vesnici? Ano, jsme. A ti „nájezdníci“ nevidí, že my máme vlastní rozum a nenecháme se „opít rohlíkem“. Dnes se mi například dostal do rukou letáček jedné ze stran, od které se musím pořádně od plic distancovat, protože jsem jako nezávislý na její kandidátce kdysi byl. Prý, že postaví obchvat Moravan. Bylo by to krásné. Kdyby to nebyly jen nereálné vzdušné zámky. Sliby, které jsou totálně nesplnitelné. Alespoň příštích deset patnáct let, bohužel, dodávám... Hezky se to „maluje“ na letáky, přátelé, i když všichni víme, že obchvat Moravan nejde bez řešení tzv. „tangenty“. A ta? Je mimo jiné i žalobou naší obce zablokována na léta letoucí, protože dálnici tu nechceme. Ledaže by lídři kandidátky měli "ve strožoku" tak půl miliardy a dali ji ze svého. Absurdní představa, že? Víte, my nejsme opice žijící na stromech, jak si asi myslíte, nejsme indiáni, kterým stačí jen dát levná cingrlátka za "cenný moravanský poklad". :-)

Lidi, nenechme si naslibovat nesplnitelné. Používejme rozum a naučme se oddělovat „zrno od plev“. Nevolme ty, kdo si myslí, že si za peníze koupí všechno. Vybírejme z jimi „financovaných“ kandidátek ty, které si tam – z jejich pohledu – nastrčili jako návnadu pro „ty místní burany“. Volme lidi, kteří znají naši obec. A překvapivě na každé kandidátce těch „nových“ se najde i pár rozumných místních. Křížkujme! Nejsme Zvonokosy. Z pohledu dikce zvonokoské grotesky jsou těmi "burany" ti, kteří se léta snaží, v našem případě, za každou cenu „vyšplhat až do zastupitelstva“ a moc se jim to nedaří. Protože lidi v Moravanech mají rozum. A umí ještě namalovat křížek! Zaplaťpánbůh...

Když jde do tuhého, je třeba se semknout a zapomenout na drobné rozbroje, soustředit se na hlavní – na zachování toho co máme.

A hle, další Zvonokoský či Kocourkovský příznak! Ještě před nedávnem „Babský hody“ provozovalo pár „naivních mamin“, které se chtěly pobavit a zachovat tradici. Většina z nás to tak dělá i nadále. Před rokem, dvěma, se nám najednou objevili „noví organizátoři a účastnice/účastníci“, horlivě se chápající iniciativy. Někteří opravdu pro ty tradice, to beru. Někteří však zcela průhledně právě pro možnost zviditelnění se. Ále, čert to vem, pomůže-li takový „drobný tunel hodů pro politické účely“ dobré věci a hlavně zpropaguje-li to rozumné a inteligentní lidi.  A vím, že moravanští nejsou tak hloupí a dokáží od sebe oddělit například paní, co jen potřebuje práci a plat uvolněného zastupitele od třeba „pořádného kusu chlapa“, o kterém se ví že „dokáže máknout". Vzdělání nevzdělání, s tím to, pravda, na některých kandidátkách, trochu hapruje... :-) Každý však nemusí být starosta a i jako laik může lecos dokázat a prosadit.

 V Moravanech se toho poslední dobou povedlo hodně. A nejsou to žádné „záchodky“. Máme nově opravené hřiště i s venkovní posilovnou, máme krásný rybníček a tím i místo pro vycházky. K těm slouží i pěkně spravené a mnohdy i zcela obnovené obecní cesty, které kdysi „někdo“ rozoral. Náves je vkusně opravená a obecní úřad svítí novotou, povedlo se rozšířit školku a stabilizovat v ní situaci, kdy nevyhovující ředitelka a jejích pár "vyvolených" učitelek si pletlo školství s politikou. Dokonce i zakoupit domek v sousedství bývalého obecního úřadu a pošty se povedlo, a to tak aby v budoucnu zde mohl vzniknout multifunkční objekt sloužící seniorům, dětem a vůbec všem občanům. Nebo sportovní hala? Kdo ví. Staví se a opravují chodníky, v Moravanech „to tepe“ kulturním životem. Pravidelně slavíme Krojované slavnosti, rozsvěcujeme vánoční stromeček, v zimně si „smlsneme“ na Masopustu. Naše děti mohou chodit do „Vrabčáka“ a mají k tomu výborné zázemí. O Farmářských trzích se skvělou pověstí v širém okolí už ani nemluvím (holky Vrabčačice, za ty poslední dvě zmíněné aktivity obzvláš díky a klobouk dolů). Není to super? Kdo to vše zorganizoval a "rozjel"? Určitě ne nějací "kibicové".

Pravda, občas se něco nepovede. To je však snad normální, ne? Za sebe mám pocit, že naše obec se posunula hodně dopředu. Tak snad lidi ocení ty, kdo místo „kibicování“ pracovali a něco dokázali, na rozdíl od těch, kdo řeší jen "to svoje" nebo „ty obecní záchodky“, jako ve zmíněné pomyslné francouzské vesničce.

Proč některé "experty" vidíme a slyšíme vždycky jedenkrát za čtyři roky? Mají možnost zase „naslibovat“ a tak se objeví, víte! Vytvářet „pseudotémata“ typu „větší transparentnost“, nebo „dáme vám nereálný obchvat Moravan“ jen proto, aby nám někdo něco nasliboval a my jej zvolili, to je přece tak průhledné! Dejme hlas těm, kdo nemaskují svůj "hlad po kariéře a obecní moci“ velkými tématy, těm, kteří naší vesnici umožní být nadále vesnicí. Lidi, pečlivě křížkujte a rozlišujte! Někteří totiž slibují nesplnitelné jen proto, aby „se tam dostali“. Někteří zase, ač obecní či státní zaměstnanci, kandidují zcela vesele a bez skrupulí, i když určitá morální stránka věci jim uniká a volič snad zamhouří oko nad tím, že není košér když nám kandiduje člověk placený dańovými poplatníky ať už ze státní či obecní kasy... Ať už to dělají kvůli jakési pomstě za to, že jim někdo někdy "šlápl na kuří oko" či, doufejme, z opravdové a ryzí motivace (tomu snad ale nevěří ani oni sami). Ale my to poznáme, kdo má jakou motivaci. Věřím tomu! Pozor vážení kandidáti, nejsme „burani“ ze Zvonokos, jak si mnozí asi myslíte...

Za sebe dodávám, že konečně se našli jiní, kteří se nechali zmanipulovat k tomu, aby v naší vesničce „viseli“ na billboardech a dělali stafáž. I já tam, bohužel, byl před čtyřmi roky a dodnes se za to neporozumění tomu, jak to "na obci chodí", hluboce stydím. Snad už je mi odpuštěno a i já tak trochu dokázal, že mi nešlo o „masáž ega“ ale spíš o to mít možnost se nějak zapojit a něco pro obec udělat. Snad se to aspoň trochu povedlo. Teď ať to zkusí jiní! A za mně si tak trochu přeji, ať tam zůstane co nejvíc z těch lidí, co jen „nemelou pantem“, jako jistý ukřičený a neustále už z principu kritický kandidát jisté jedné ze stran, který však nic jiného než řvát neumí. I když i bílé vrány se najdou - třeba v podobě "umírající ODS" a jejího lídra, kterému se, po dlouhé době, kdy tuto stranu vedli v Moravanech lidé kontroverzní, povedlo téměř nemožné - dát jí novou fazónu. Snad v tomto případě "vyskočí na bednu" on a ne zase nějaký "pan kverulant".

To, že nás čeká především od těch „tlučhubů“ pořádná „zvonokoská“ groteska, to je fakt. A celkem se těším. Je to opravdu až směšné, co si kdo navymýšlí a je schopen udělat pro „kariéru“ politika na tak malé vesničce. Proč asi ?

Kdo mezi těmi, co se vystavují na předvolebních letáčcích, vám připomíná třeba Bartoloměje Pěšinku, Eulálii Čubíčkovou, baronku Adelaidu, nebo Lorence Pořízka. Já když to vidím, tak se musím smát. Najdu mnoho přirovnání na poměry u nás v Moravanech, a to především právě „na stránkách“ těch „kecálistů“, co zatím nic nedokázali. Vlastně ano, umí skvěle kritizovat... Pro mne nedostatečná výbava pro práci zastupitele. 

Tak křížkování rozumných lidí napříč stranami ZDAR! Akce "Moravanský křížek proti Zvonokosům" začíná! Vypalme jim rybník, záchodkářům, nebo snad těm druhým ?! Vyberte si! :-) Někde jsem četl, že aby ten "náš správný" kandidát přeskočil mnohdy, pro voliče nezajímavé a neprůhledné, lídry, stačí prý aby dostal o 10 až 20% hlasů navíc! V Moravanech jsem skoro na každé kandidátce našel někoho rozumného, kdo mi za ten můj hlas stojí! Křížkuji a používám mozek! Nežiji ve Zvonokosech. Tedy doufám.

Autor: David Novohradský | čtvrtek 9.10.2014 15:50 | karma článku: 8,57 | přečteno: 863x
  • Další články autora

David Novohradský

Michaela Fialová, lovkyně či pytlák? My se možná bojíme, ale naše děti nazývají věci pravým jménem!

Auto, tenisová raketa vedle mě, vzadu můj syn, mobil v ruce, vyjevený výraz, asi si něco čte... Jedeme si zahrát tenis, pohoda, když v jeden okamžik uslyším:„Toto je vzkaz pro tu hloupou paní Michaelu a jí podobný lidi"

10.5.2015 v 11:05 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1851x | Občanské aktivity

David Novohradský

Douška ke "Zvonokosům"- Moravany jimi zdaleka nejsou, ukázaly volby

Jeden by nevěřil, co se může všechno stát, když člověk svobodně napíše svůj názor a možná - a to především - tak trochu pomůže "otevřít oči" lidem, kteří žijí ve stejném místě. V mém případě se toho událo hodně. Pominu směšné vyhrožování fyzickou inzultací a trestním oznámením od "potrefených hus" - to už patří k moravanskému "koloritu" a obzvlášť jednodušší jedinci, jimž dochází argumenty, se k takovým slovním a někdy i "neslovním" proklamacím uchylují. Ovšem co pominout nelze je ta poměrně dobrá zpráva - že totiž, patrně, přece jen nejsme „Zvonokosy“, kteréžto přirovnání jsem použil v mém předchozím článku.

13.10.2014 v 13:45 | Karma: 9,66 | Přečteno: 860x | Ostatní

David Novohradský

Zázraky se dějí! Moravanské hody 2014 jsou toho důkazem.

Mohou být tradiční události důvodem pro netradiční zamyšlení nad mystičnem, záhadami a existencí B-ží, případně nad existencí zázraků? Za normálních okolností, by takové zamyšlení spíše patřilo do nějaké náboženské revue, my jsme však s nadpřirozenem měli osobní zkušenost minulý týden v sobotu. A byla to zkušenost vskutku mystická!

16.9.2014 v 14:45 | Karma: 12,52 | Přečteno: 747x | Diskuse| Kultura

David Novohradský

Telefonát do Tel Avivu aneb brání Izraelci jen sebe?

Nebrání vlastně i náš svět a naši kulturu? Moje odpověď zní jako jasné ANO, brání i NÁS! Právě teď jsem položil telefon a ukončil rozhovor s člověkem, někým poměrně blízkým, na kom mi záleží, a kdo je v bezprostředním ohrožení. Voláme si pravidelně, párkrát do roka. Poslední telefonát však nebyl tak poklidný jako v uplynulé době. „Táni, kdyby bylo nejhůř, přijeďte s manželem a dětmi. Ubytuji Vás u sebe a v klidu přečkáte ten nejhorší čas a pak se vrátíte“.

10.7.2014 v 16:30 | Karma: 32,14 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politika

David Novohradský

Nejlepší káva? Ta s příběhem!

Už jako malému mi úžasně vonělo, když děda přesypával do příslušné "pixličky" čerstvě pomletou kávu, kterou si donesl ze sloupské „Jednoty". Byl to jeho pravidelný nedělní rituál. Dodnes si pamatuji, jak si u toho zpíval a usmíval se. Vždy po obědě, před rozhlasovou pohádkou, to v jejich kuchyni vonělo jako v pražírně kávy. Pak si dal „turka“, snědl k němu svoje tři „florentky“ a při poslechu pohádky, lidově řečeno, „hodil umakartové čelo“. Probudil se těsně poté, až "pohádková" rozhlasová produkce skončila. Prostě klasické nedělní odpoledne mého dětství. Pro někoho směšná groteska, pro mne krásné vzpomínky.

13.5.2014 v 21:31 | Karma: 13,41 | Přečteno: 796x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Assange je volný. U amerického soudy přiznal vinu a míří do Austrálie

26. června 2024  2:15,  aktualizováno  6:08

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange ve středu před americkým soudem na souostroví Severní Mariany...

Vláda schvaluje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53

Zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím schvaluje ve středu vláda. Zatímco u České...

Poslanci budou jednat o vyšetřovací komisi ke střelbě na fakultě

26. června 2024  5:10

Návrh opozičního hnutí ANO na zřízení parlamentní vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické...

Padouch, nebo hrdina? Sága Assange po dvanácti letech končí

26. června 2024

Premium Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se dohodl s americkou justicí a přizná se k porušení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1023x
Žiji v malebné vesnici Moravany, nedaleko města Brna. Moc rád se podílím na veřejném životě. Rád se vyjadřuji k tomu co se děje u nás, ale i "za humny".