Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Březen, za kamna vlezem. Ale až po masopustu!

Je prvního února 2014 a v Moravanech u Brna je rušno už od rána. Z kotle stoupá pára, řezníci čile připravují horkou polévku, gulášek a jiné, v tomto chladném počasí tělu lahodící pochutiny. Návsí před Moravanskou Rychtou pobíhají masky - velké, malé, barevné a veselé. Úsměv, zabijačka, koblížky, svařáček a medovina. To jsou „zaklínadla“ dnešního dne! Ano, přátelé, do našeho milého, mrazem a sněhovým popraškem lehce pokrytého moravanského „zeleného údolí“, opět zavítala masopustní veselice.   

Mirka Brázdová

Hned prvního února jsme se sešli všichni, kdož si rádi zpříjemníme zimu veselou zábavou a také něčím dobrým na zub. Je přece třeba se před obdobím půstu ještě pobavit. I když letos tak brzy. Souhlasíte? Mám důkazy, že je vás hodně! Svědkové jsou: klaun, bába s nůší, koza, několik medvědů, ručně šitý mamut a jiný „zvěřinec“. Dále Pipi dlouhá punčocha, andělé, Harry Potter, čertové, princezny, veselí upíři, letos dokonce i mušketýři a jiná „havěť“, to vše doplněné nejmenší slováckou kapelou Horenka  Libora Sadílka z Bořetic.

Zbláznil jsem se? Ne, jen jsem byl účasten při konzumaci opravdu pestrého „koktejlu veselosti“, který jsme si vzájemně, pěkně po sousedsku, namíchali i letos v únoru. Je krásné vidět tolik lidí pohromadě bavit se a umět si udělat legraci sám ze sebe. Věřím, že je to dobrý příklad i pro naše děti, které nás i letos hojně podpořily a stále rozšiřují náš maškarní průvod. Již tradičně jsme prošli s doprovodem kapely některými uličkami v samém centru naší obce a setkali se jen s přátelskými  reakcemi. Děkujeme za ně a děkujeme též za výborné pohoštění dobrým lidem, u kterých jsme se měli možnost zastavit, občerstvit a pozvat je za odměnu na maškarní taneček mezi nás. Patrně se dá hovořit o tradici, když je to už počtvrté.

Hlavním „motorem“ dopolední zábavy je vždy firma MASPRO, která nám dala tento hodně „svěží“ termín. Bez nich by to však nešlo. Jsme rádi, že k nám jezdí a pomáhají nám. Jsou stejně nadšení pro lidové tradice, jako jsme my. A protože na věci je třeba dívat se pozitivně, my jsme tento „hluboce zimní termín“ brali jako výzvu. A přidali se k nám i ostatní – pekaři, prodejci medoviny, perníků, pochutin pro ty nejmenší a hlavně mnozí z vás.

Zvláštním fenoménem se za poslední dva roky stala úspěšná večerní zábava. Taková koncentrace pečlivě vyrobených a upravených masek se jen tak nevidí! A pointa soutěže o nejzajímavější masku byla skutečně velevtipná, neboť herecký výkon a provedení masky žebráka by možná stál i za nabídku nějakého slušného komediálně laděného divadla. I já jsem tajemného žebráka pozval na drink a opravdu jsem do poslední chvíle nevěděl, s kým mám tu čest. Žil jsem totiž v domnění, že není možné, byť pod maskou, nepoznat moravanského štamgasta. Jeho maškara byla však vskutku výtečná a iniciativa se takto vymódit, a své spoluobčany tím dokonale obalamutit, zcela nečekaná. Přiznávám, tento recesistický počin mě dokonale odzbrojil a udělal mi radost.  

Všem účastníkům, podporovatelům i organizátorům patří velký dík.  Příští rok na shledanou!

Autor: David Novohradský | čtvrtek 17.4.2014 9:26 | karma článku: 4,12 | přečteno: 128x
  • Další články autora

David Novohradský

Michaela Fialová, lovkyně či pytlák? My se možná bojíme, ale naše děti nazývají věci pravým jménem!

Auto, tenisová raketa vedle mě, vzadu můj syn, mobil v ruce, vyjevený výraz, asi si něco čte... Jedeme si zahrát tenis, pohoda, když v jeden okamžik uslyším:„Toto je vzkaz pro tu hloupou paní Michaelu a jí podobný lidi"

10.5.2015 v 11:05 | Karma: 28,10 | Přečteno: 1849x | Občanské aktivity

David Novohradský

Douška ke "Zvonokosům"- Moravany jimi zdaleka nejsou, ukázaly volby

Jeden by nevěřil, co se může všechno stát, když člověk svobodně napíše svůj názor a možná - a to především - tak trochu pomůže "otevřít oči" lidem, kteří žijí ve stejném místě. V mém případě se toho událo hodně. Pominu směšné vyhrožování fyzickou inzultací a trestním oznámením od "potrefených hus" - to už patří k moravanskému "koloritu" a obzvlášť jednodušší jedinci, jimž dochází argumenty, se k takovým slovním a někdy i "neslovním" proklamacím uchylují. Ovšem co pominout nelze je ta poměrně dobrá zpráva - že totiž, patrně, přece jen nejsme „Zvonokosy“, kteréžto přirovnání jsem použil v mém předchozím článku.

13.10.2014 v 13:45 | Karma: 9,66 | Přečteno: 860x | Ostatní

David Novohradský

Akce „Zvonokosy“ aneb Moravany opět volí!

Předem všeho chci říct, že nejsem kandidát a ani nepropaguji byť jedinou ze stran. I pravidla pro blogery zde na blog.idnes.cz jsou jasná a politickou agitaci zakazují. Některé skutečnosti a fakta u nás v Moravanech jsou však tak úsměvná, že si jich nelze nevšimnout a neokomentovat je. Bez propagace stran samozřejmě. Máme kanditátů a kandidátek jako nějaké město. Proč? Že by odpověď zněla: "protože Zvonokosy"?! Snad ne. Tedy doufám. I když fakta nasvědčují spíše opaku. Musím říct, že vylučuji jakýkoliv svůj podíl na kampani kterékoliv ze stran, spíše by byl skoro hřích nepokusit se využít odstupu a nenapsat i částečně „sebereflexní“ fejeton či úvahu, nebo jak tomu říct. Jsem nezávislý. Mohu si tedy dovolit nadhled, do kterého jsem se dostal. Pojďte se zamyslet se mnou a možná i pousmát!

9.10.2014 v 15:50 | Karma: 8,57 | Přečteno: 863x | Ostatní

David Novohradský

Zázraky se dějí! Moravanské hody 2014 jsou toho důkazem.

Mohou být tradiční události důvodem pro netradiční zamyšlení nad mystičnem, záhadami a existencí B-ží, případně nad existencí zázraků? Za normálních okolností, by takové zamyšlení spíše patřilo do nějaké náboženské revue, my jsme však s nadpřirozenem měli osobní zkušenost minulý týden v sobotu. A byla to zkušenost vskutku mystická!

16.9.2014 v 14:45 | Karma: 12,52 | Přečteno: 747x | Diskuse| Kultura

David Novohradský

Telefonát do Tel Avivu aneb brání Izraelci jen sebe?

Nebrání vlastně i náš svět a naši kulturu? Moje odpověď zní jako jasné ANO, brání i NÁS! Právě teď jsem položil telefon a ukončil rozhovor s člověkem, někým poměrně blízkým, na kom mi záleží, a kdo je v bezprostředním ohrožení. Voláme si pravidelně, párkrát do roka. Poslední telefonát však nebyl tak poklidný jako v uplynulé době. „Táni, kdyby bylo nejhůř, přijeďte s manželem a dětmi. Ubytuji Vás u sebe a v klidu přečkáte ten nejhorší čas a pak se vrátíte“.

10.7.2014 v 16:30 | Karma: 32,14 | Přečteno: 1329x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kdo vlastní české firmy. Zahraniční kapitál roste, počet Rusů v čele klesá

5. května 2024  18:22

Ruský kapitál v českých firmách od invaze na Ukrajinu a s ní spojenými sankcemi klesá, některé...

Měření lebek či nucená převýchova. Sámové podávají svědectví o křivdách

5. května 2024  18:20

Krádeže území, odebírání dětí na převýchovu nebo pseudovědecké experimenty. To je pouze část...

Záchranka na maratonu ošetřila 52 běžců po kolapsu, do nemocnice museli čtyři

5. května 2024  13:30,  aktualizováno  17:53

Záchranáři na Pražském mezinárodním maratonu ošetřili 52 běžců, vesměs po kolapsu. Informovali o...

V německém Magdeburgu strhl vichr skákací hrad i s dětmi do Labe

5. května 2024  17:45

V německém Magdeburgu v neděli poryv větru strhl do Labe skákací hrad, na kterém se bavilo několik...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Žiji v malebné vesnici Moravany, nedaleko města Brna. Moc rád se podílím na veřejném životě. Rád se vyjadřuji k tomu co se děje u nás, ale i "za humny".