Březen, za kamna vlezem. Ale až po masopustu!

Je prvního února 2014 a v Moravanech u Brna je rušno už od rána. Z kotle stoupá pára, řezníci čile připravují horkou polévku, gulášek a jiné, v tomto chladném počasí tělu lahodící pochutiny. Návsí před Moravanskou Rychtou pobíhají masky - velké, malé, barevné a veselé. Úsměv, zabijačka, koblížky, svařáček a medovina. To jsou „zaklínadla“ dnešního dne! Ano, přátelé, do našeho milého, mrazem a sněhovým popraškem lehce pokrytého moravanského „zeleného údolí“, opět zavítala masopustní veselice.   

Mirka Brázdová

Hned prvního února jsme se sešli všichni, kdož si rádi zpříjemníme zimu veselou zábavou a také něčím dobrým na zub. Je přece třeba se před obdobím půstu ještě pobavit. I když letos tak brzy. Souhlasíte? Mám důkazy, že je vás hodně! Svědkové jsou: klaun, bába s nůší, koza, několik medvědů, ručně šitý mamut a jiný „zvěřinec“. Dále Pipi dlouhá punčocha, andělé, Harry Potter, čertové, princezny, veselí upíři, letos dokonce i mušketýři a jiná „havěť“, to vše doplněné nejmenší slováckou kapelou Horenka  Libora Sadílka z Bořetic.

Zbláznil jsem se? Ne, jen jsem byl účasten při konzumaci opravdu pestrého „koktejlu veselosti“, který jsme si vzájemně, pěkně po sousedsku, namíchali i letos v únoru. Je krásné vidět tolik lidí pohromadě bavit se a umět si udělat legraci sám ze sebe. Věřím, že je to dobrý příklad i pro naše děti, které nás i letos hojně podpořily a stále rozšiřují náš maškarní průvod. Již tradičně jsme prošli s doprovodem kapely některými uličkami v samém centru naší obce a setkali se jen s přátelskými  reakcemi. Děkujeme za ně a děkujeme též za výborné pohoštění dobrým lidem, u kterých jsme se měli možnost zastavit, občerstvit a pozvat je za odměnu na maškarní taneček mezi nás. Patrně se dá hovořit o tradici, když je to už počtvrté.

Hlavním „motorem“ dopolední zábavy je vždy firma MASPRO, která nám dala tento hodně „svěží“ termín. Bez nich by to však nešlo. Jsme rádi, že k nám jezdí a pomáhají nám. Jsou stejně nadšení pro lidové tradice, jako jsme my. A protože na věci je třeba dívat se pozitivně, my jsme tento „hluboce zimní termín“ brali jako výzvu. A přidali se k nám i ostatní – pekaři, prodejci medoviny, perníků, pochutin pro ty nejmenší a hlavně mnozí z vás.

Zvláštním fenoménem se za poslední dva roky stala úspěšná večerní zábava. Taková koncentrace pečlivě vyrobených a upravených masek se jen tak nevidí! A pointa soutěže o nejzajímavější masku byla skutečně velevtipná, neboť herecký výkon a provedení masky žebráka by možná stál i za nabídku nějakého slušného komediálně laděného divadla. I já jsem tajemného žebráka pozval na drink a opravdu jsem do poslední chvíle nevěděl, s kým mám tu čest. Žil jsem totiž v domnění, že není možné, byť pod maskou, nepoznat moravanského štamgasta. Jeho maškara byla však vskutku výtečná a iniciativa se takto vymódit, a své spoluobčany tím dokonale obalamutit, zcela nečekaná. Přiznávám, tento recesistický počin mě dokonale odzbrojil a udělal mi radost.  

Všem účastníkům, podporovatelům i organizátorům patří velký dík.  Příští rok na shledanou!

Autor: David Novohradský | čtvrtek 17.4.2014 9:26 | karma článku: 4,12 | přečteno: 128x