Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomické události 24. týdne

Inflace klesá všude, ale centrální banky postupují různě. Zatímco v USA a eurozóně centrální banky sazby zvyšují,  u nás zůstávají bez změny. Bude mít inflace u nás podobný průběh jako v USA?

V končícím týdnu byla zveřejněna data o inflaci u nás, v eurozóně a ve Spojených státech. V obou posledně uvedených částech světa proběhla zasedání centrálních bank, kde se řešily úrokové sazby. Zejména vývoj ve Spojených státech může indikovat, kam směřuje další vývoj u nás.

Naše domácí inflace se v květnu snížila na 11,1% meziročního růstu spotřebitelských cen (12,7% v dubnu). Jde o pomalejší pokles, než trh očekával (10,8%), což bylo v důsledku opětovného růstu cen potravin (0,9% meziměsíčně). Potraviny by ale měly v dohledné době začít zlevňovat, neboť meziročně poklesly ceny zemědělských výrobců o významných 10,2%. Tyto ceny jsou vstupy pro zpracovatelský průmysl a maloobchodní řetězce. Jelikož se zpracovatelům snižují i další náklady (zejména energie), dá se očekávat, že se tento pokles cen brzy promítne i v maloobchodních cenách. I jádrová inflace meziročně klesla, a to pod 10% (8,6%). 

Meziročně dosáhla Inflace v eurozóně v květnu 6,1% a jádrová inflace 5,3%. Zpomalení dynamiky jádrových cen z dubnových 5,6 % podle mne ale neznamená počátek jejího trendového poklesu. Většina květnového poklesu inflace ve službách byla způsobena zavedením německé cestovní karty, která měla pozitivní vliv na pokles jádrové inflace. Od června by mohlo dojít k opětovnému zrychlení inflace ve službách a to v důsledku nízké srovnávací základny a také efektu převážení spotřebního koše, který posílí v průběhu letních měsíců inflaci u položek souvisejících s cestováním. To je patrně důvod, proč evropská centrální banka (ECB) nejen zvýšila sazby nyní (o 0,25% na 3,5%), ale hodlá pokračovat v jejích zvedání i na dalších zasedáních. Podle ECB je zvýšení sazeb na příštím zasedání velmi pravděpodobné. To se opírá o aktuální pohled analytiků ECB, kteří čekají průměrnou (celkovou i jádrovou) inflaci letos na hodnotě 5,3%, v příštím roce 3,0% a i v roce 2025 se bude pohybovat nad dvouprocentním inflačním cílem (2,3%). 

Květnový vývoj inflace ve Spojených státech pozitivně překvapil hodnotou 4% (trh čekal 4,1%). Z inflace odeznívá předchozí nákladový šok, který je zesílen aktuálním propadem cen energií (-3,6 % meziměsíčně). Mimo energie dochází jen k pozvolnému zpomalování inflace. Důkazem je jádrová inflace, která poslední měsíce stagnuje bez větší změny, v květnu jen míně klesla na 5,3 % r/r (5,5 % v dubnu). Průměrný nárůst cen na měsíční bázi u jádrové inflace zůstává zvýšený na 0,4 % m/m a poslední měsíce se téměř vůbec nemění. A to byl patrně důvod, proč FED sice v červnu sazby nezvedl, ale do konce roku je chce zvýšit ještě dvakrát, a to celkově o 0,5%. 

Maloobchodní tržby ve Spojených státech nečekaně rostly o 0,3 % meziměsíčně, a jsou tedy docela odolné vůči vývoji inflace a úrokových sazeb. Opačně ale vyšla data průmyslové produkce, která namísto očekávaného růstu naopak lehce poklesla (-0,2 % meziměsíčně). A ke zklamání došlo také na trhu práce, kdy nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti lehce přesáhly 260 tisíc, když se čekala hodnota mírně pod 250 tisíc. Podtrženo sečteno - americká ekonomika v důsledku boje s inflací zpomaluje (což je cílem boje s inflací). Pokles spotřeby (maloobchodních tržeb) bude patrně následovat po poklesu výroby a růstu nezaměstnanosti. 

Tomuto výhledu i odpovídá skutečnost, že firmy a velké investiční společnosti prodávají akcie nejvyšším tempem za poslední roky a snaží se tak využít oživení na trhu. Podle společnosti Dealogic, která sleduje aktivitu v tomto odvětví, firmy a podniky soukromého kapitálu jen od konce dubna investorům takto nabídly akcie za více než 24 miliard dolarů. Informoval o tom americký ekonomický list The Wall Street Journal. Uvedená částka zahrnuje následný prodej akcií. 

Jen v květnu firmy prodaly akcie za více než 17 miliard dolarů, což je výrazně nad měsíčním průměrem 6,9 miliardy dolarů z loňského roku. Prodej podílů se uskutečnil v průměru s menšími slevami k tržní ceně než obvykle, což znamená, že trh je v dobré kondici a o další akcie je mezi investory zájem. Jinými slovy, velcí hráči prodávají, a retailoví obchodníci nadšeně kupují. Otázka je, kdo má o trhu více informací Podle mne jsou to ti, kdo prodávají.

 

Autor: David Kunc | neděle 18.6.2023 23:07 | karma článku: 6,14 | přečteno: 128x
  • Další články autora

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma: 7,13 | Přečteno: 86x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 10. týdne

Jsou již viditelné signály o zpomalení ameircké ekonomiky? Kam směřuje německá ekonomika, a jaký to má vliv na nás?

10.3.2024 v 22:48 | Karma: 9,48 | Přečteno: 110x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ud8losti v ekonomice v 8. týdnu

Vyšel zápis z posledního jednání FEDu, a z něj plyne, že americká centrální banka zatím neplánuje snižovat sazby Německo má větší ekonomiku než Japonsko

25.2.2024 v 22:49 | Karma: 7,26 | Přečteno: 95x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické události 7. týdne

Silný pokles naší inflace a pomalý pokels té Americké. Souvisí tyto dva pohyby s tím, že americká ekonomika stále "jede", kdežto ta naše se "vleče"? Odpověď najdete v textu níže

18.2.2024 v 22:20 | Karma: 9,71 | Přečteno: 102x | Diskuse| Ekonomika

David Kunc

Ekonomické zprávy za 5. a 6. týden

americká ekonomika je stále velmi silná bez ohledu na vysoké úrokové sazby. Jak dopadne lednová inflace v USA? Jaké jsou geopolitické tlaky a co znamenají pro ekonomiku. Nezaměstnanost v ČR na 4 %

12.2.2024 v 7:35 | Karma: 6,58 | Přečteno: 99x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Newyorská policie udeřila na zabarikádované demonstranty, vyhnala je z tábora

1. května 2024  7:08,  aktualizováno  8:32

Newyorská policie vyklidila v noci na středu budovu Kolumbijské univerzity, kde se před tím...

Úprava pravidel čištění odpadních vod v EU bude mít zřejmě vliv na cenu léků

1. května 2024  8:09

Na čištění městských odpadních vod by se od roku 2045 měly podílet největší znečišťovatelé, tedy...

Role digitálních služeb České televize bude posilovat, říká její nový ředitel

1. května 2024

Jan Souček stojí od října v čele veřejnoprávní televize. V kandidátském projektu uvedl mimo jiné...

Česko si letos během oslav prvního máje připomene i dvacet let v EU

1. května 2024

Sledujeme online Začínají každoroční oslavy prvního máje. V Praze pořádají tradiční setkání strany hnutí a spolky,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 85
  • Celková karma 8,03
  • Průměrná čtenost 116x
Vzdělání jsem získal na elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Po padesátce jsem si začal plnit svůj sen a ponořil se do světa peněz. Zastávám názor, že pochopení základních principů ekonomiky (proč musíme mít inflaci, komu inflace zlevňuje dluhy, co se děje při zvyšování úrokových sazeb...) musí být součástí základního vzdělání.

Seznam rubrik