Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nové obzory

Děti vám stoprocentně ukážou nové obzory – poznáte lidi a věci, o kterých jste do té doby ani nevěděli, že by mohli existovat. Pochopíte víc sami sebe a zjistíte, že dokážete skoro nemožné.

Začíná to přípravou výbavičky – proboha, co všechno jen jedno mimino potřebuje?! Jak to ty naše maminky (nedej Bože babičky!) bez všech těch vymožeností typu digitální teploměr, odsavačka hlenů na vysavač a kolotoče nad postýlku zvládaly?!

A co teprve když se děti narodí! Slyšeli jste snad už někdy předtím o děložní hudbě?! Já tedy ne a manžel rozhodně ne. A ačkoliv jsme se rozhodli k výchově dětí přistupovat s rozmyslem a nepořizovat spoustu zbytečností, děložní hudba naši domácnost ovládla na několik měsíců.

Začalo to jednou v noci, když jsem si šla asi ve čtyři hodiny ráno dát sprchu, celou noc jsem buď kojila nebo chovala děti a potřebovala si alespoň na chvíli odpočinout. Pamatuju si, jak jsem z koupelny slyšela najednou zvuky, asi jako když jede sanita nebo nějaká havarijní služba s houkačkou. Po chvíli jsem ale zjistila, že se ty zvuky se nijak nevzdalují ani nepřibližují a šla se kouknout, co se děje. V kuchyni jsem našla manžela na gauči s notebookem, vedle něj jedno z dvojčat v lehátku a celé fascinované jakousi podivnou směsí šplouchání vody, tlukotu srdce a dalšího lomozu a šramotu. Koukala jsem na to jako ve snu a snažila se pochopit, o co jde. „Děložní hudba!“, rozzářil se v rámci možností po řadě probdělých nocí manžel. „Našel jsem to na internetu, složil to jeden turecký skladatel pro svoje dítě, má to napodobovat prostředí v děloze, dítě se uklidní, to je tím chybějícím čtvrtým trimestrem.“ – Tak nějak začalo naše seznámení s děložní hudbou, byla jsem zpočátku dost skeptická, ale fungovalo to báječně a pro zachování duševního zdraví nás všech, to u nás hrálo několik následujících měsíců poměrně často.

Nebo to spaní. Od malička jsme děti učili spát v jejich postýlkách. Fungovalo to, dokud nebyly nemocné a my si je raději brali k sobě do postele. Fatální chyba, už se nechtějí hnout. Ale zase jsem zjistila, že zatímco jsme dřív okupovala sama skoro celé letiště, děti mě postupně naučily, že spát mohu i cca 30 cm postele, na boku i na 20cm! Když mi náhodou uvolní i jen pět čísel navíc, mám pocit širého prostoru, jako bych sama ležela na volné pláni.

Taky mě děti naučily, že přežít se dá skoro všechno. I písek. Když jsem s dětmi poprvé vyrazila na pískoviště, s téměř panickou hrůzou jsem sledovala, jak se jim ten písek pomalu ale jistě dostává všude – do botiček, do kapsiček u kalhot, za nehýtky, do vlásků, občas i do pusy a do uší. Při příchodu domů jsem těžce litovala, že nemáme před vstupem do bytu dekontaminační komoru, kde bychom se toho všeho písku zbavili, a snažila se pár vymyslet, jak to zařídit, aby se písek nedostal úplně všude. Marně, on totiž zaleze i do dětských plínek, takže sice venku dítěti vysypete botičky a oprášíte ho, ale jakmile ho doma přebalíte, máte tam hned další kupičku písku. Takže prakticky přes celé jaro – podzim (= pískovištní sezona) si doma připadáte jako u moře, protože neustále zametáte nebo vysáváte písek (jen ty pyramidy a moře nikde), až časem rezignujete a zjistíte, že se celkem dobře dát žít i s pískem, kamínky a spoustou drobků po zemi, které ať šňůrujete, jak chcete, se stejně dřív nebo později někde objeví.

A taky poznáte pískovištní socialismus – fakt to asi všude funguje tak, že si tam děti hrají se vším, co se jim líbí a povětšinou patří někomu jinému. Takže zatímco náš mladý muž obsadí první (samozřejmě) cizí motorku, jiná holčička si odnese kus dál naše bábovky, naše malá dostává od někoho kus jablíčka, zatímco já dávám cizímu dítěti rohlík, protože ten oni zrovna s sebou nemají. Takhle to funguje celé odpoledne a večer, jak se jde pomalu domů, rodiče postupně obcházejí jako detektiv s pátravým pohledem hřiště a dávají svou pískovištní výbavu zase dohromady. No, my občas sice něco nenajdeme, ale většinou to máme všechno :).

A tak mne občas napadá parafráze na známé rčení: Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala! – Nene: Nudíte se? Pořiďte si dvojčata! ;)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Daskin | pondělí 30.4.2012 13:30 | karma článku: 9,84 | přečteno: 630x
  • Další články autora

Olga Daskin

Óda na práci

Pátek večer Elí: „Mami, když mám opravdovou peněženku a v ní ty kartičky (permanentka na vláček na Žofínském ostrově, karta do petcentre) a hodně peněz (15,- Kč), tak to už bych mohla být opravdová maminka, že jo?“

13.12.2015 v 16:55 | Karma: 11,68 | Přečteno: 349x | Diskuse| Osobní

Olga Daskin

Den jako vymalovaný

Je krásné se ráno vzbudit do modré oblohy a svitu slunce, slyšet ve dvoře ptáky zpívat a na okně vidět všechno kvést.

7.5.2015 v 21:47 | Karma: 6,84 | Přečteno: 167x | Diskuse| Miniblogy

Olga Daskin

Slabost

Ačkoliv si moje děti myslí, že maminka je něco jako polobůh nebo přinejmenším chodící wikipedie, jsem pořád jenom člověk a mám dost slabin. Jednou z nich je bezesporu slabost pro červený hrnek s bílým vnitřkem a nápisem Nescafé.

1.7.2014 v 7:58 | Karma: 11,63 | Přečteno: 517x | Diskuse| Letní povídka

Olga Daskin

Turecký deník - šílení poprvé

Zatímco v poklidu večeříme v kuchyni a děti si malují v obývacím pokoji, přijde do kuchyně Elí, aby nás sdělila, že Erdík je celej počmáranej – „Takhle“, ukazuje po obličeji, „je celej červenej.“ Za chvíli se přichází Erdík sám pochlubit – červenou barvu má po celý puse a bradě – odkládním se ledabyle od stolu a ptám se ho: „Není to krev, že ne?“, načež z dosavadní úrovně lenochoda přejdu do tempa závodního chrta a v pikosekundě mu stírám tu krev z obličeje a snažím se najít zdroj krvácení.

11.6.2014 v 12:44 | Karma: 13,02 | Přečteno: 1169x | Diskuse| Cestování

Olga Daskin

Můj otec je veverka

Fakt. Vlastě jsem to nevěděla celých 35 let, až dneska mi to maminka pověděla a přitom to bylo jasný už dlouho. A začalo to tak nevinně.

20.12.2013 v 7:45 | Karma: 10,59 | Přečteno: 505x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 941x
Vystřídala jsem řadu profesí – od učitelky v mateřské, posléze střední škole, konzultantky na Lince bezpečí, koordinátorky a manažerky vzdělávání dospělých, občasného lektorování pro učitele a vedení adaptačních soustředění pro studenty prvních ročníků středních škol, vytvářela jsem a tutorovala e-learningové kurzy. Většinu z toho najednou, jinak bych se asi nudila. Abych se nenudila ani na mateřské dovolené, narodila se mi dvojčata. Dlouho jsem psala jen pro své známé – baví mě zachycovat ta kouzla okamžiku a jedinečnost zážitků, na které by se jinak zapomnělo, či si jen tak rovnat myšlenky – až mě přesvědčili, abych si založila blog.