Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Medvěd na koksu - 45 %

Po náhodném požití kokainu ze zatoulané zásilky se medvěd černý promění ve vraždící bestii. Podaří se ho zastavit dřív, než pozabíjí všechny návštěvníky národního parku? A dostanou drogoví dealeři zpět svůj drahocenný produkt?

To uvidíme ve filmu spojujícím žánr thrilleru a komedie o jehož režii se postarala známá herečka Elizabeth Banks. V hlavních rolích se představí Keri Russell, Ray Liotta, Alden Ehrenreich, Brooklynn Prince a O'Shea Jackson Jr.

Během leteckého pašování drog shazoval dealer balíčky s kokainem nad národním parkem Chattahoochee. Poté z letadla sám vyskočil i se zbytkem kontrabandu. Bohužel se seskok nevydařil čímž zločinec přišel o život. Ovšem někde je stále pohozená spousta kokainu za miliony, kterou rozhodně není možné nechat ležet ladem. Za účelem jeho získání se na místo vydávají další dva členové gangu (Alden Ehrenreich, O’Shea Jackson Jr.). Nicméně informace o zásilce doputovala i k policejním orgánům, takže do národního parku Chattahoochee zamíří i vyšetřující detektiv.

Tito lidé samozřejmě nejsou jediní, kteří se v parku vyskytují. Například dvanáctiletá Dee Dee (Brooklynn Prince) se svým stejně starým kamarádem se vydali na cestu k místnímu vodopádu. To se ale nepodařilo utajit před matkou Dee Dee (Keri Russell), která se vydává na hledání záškoláků. S tím jí bude pomáhat nepříjemná strážkyně parku s přítelem. Zanedlouho našli dceřina kamaráda, nicméně Dee Dee není k nalezení. Prý ji odtáhl medvěd. To je velmi neobvyklé chování. Brzy se ale medvěd vrátí a brutálně zaútočí, čímž se ukáže, že nejde o běžného chlupáče.

I když sem návštěvníci přišli na základě různých motivací, cíl budou mít společný. Vyváznout se zdravou kůží.

Může to znít neuvěřitelně, ale tento byl inspirován skutečnými událostmi. V roce 1985 drogový dealer Andrew Carter Thornton II během pašování kokainu vyskočil se zásilkami z letadla, přičemž mu ale selhal padák a zemřel. O dva měsíce později objevil lovec mršinu medvěda vedle zbytku Thorntova kontrabandu. Později nařízená pitva prokázala předávkování kokainem. Nicméně ve skutečnosti neexistuje jediný důkaz naznačující nebezpečné chování tohoto zvířete, natož jím způsobená úmrtí.

Pro tento film je jednou z nejdůležitějších věcí jeho komediální stránka. Humor je spíše lacinější, sloužící k bezprostřednímu nezávaznému pobavení bez jakékoli hloubky. Snaha o zapojení mozkových buněk by byla spíše kontraproduktivní. Ovšem je na první pohled jasné, že bylo autorským záměrem bavit diváka přesně tímto způsobem. Celý film se absolutně nebere vážně a snaží se o laciný zážitek, tudíž musí komediální stránka držet basu.

Vzhledem ke zvolenému stylu filmu by se měla zábava úzce pojit s brutalitou. Připravte se na pár utržených končetin nebo vyvržená střeva. Několik úmrtí různými a různě originálními způsoby. Stejně tak to je i se zraněními. Prostě bez krve by to rozhodně nešlo. Ale to není nic, co bychom nemohli čekat od typického béčkového filmu se zabijáckým medvědem v hlavní roli a spoustou ozbrojených lidí ve vedlejších rolích.  

Stejně jako jsou zábava a brutalita provázány, tak je spojuje stejný problém. Samotný námět filmu je celkem hodně bláznivý, ale tyto dva nejdůležitější prvky se celkem držely při zemi. Mělo to být groteskní, ujeté a drsně zábavné. Chtělo to všechno přehnat a vyhnat až do absurdních výšin. Mnohem více času to mělo být jako skvělá scéna se sanitkou. Takhle jde celkově o poněkud slabší výkon.

Ovšem film by rozhodně nemohl být kompletní, kdyby tyto zásadní prvky nebyly vhodně doplněny dalšími součástmi. Jinak by to bylo spíše pásmo náhodných scének, rozhodně ne kompletní audiovizuální dílo.

Dějově to samozřejmě není žádný zázrak, což se ale dalo vzhledem k námětu a tvůrčímu záměru čekat. Pouze stačilo, aby každá postava rozumně vyplnila svůj čas mezi zábavnými a brutálními scénami, které tím i rámcově propojila. To je základní nutnost k tomu, aby to na první pohled nepůsobilo jako náhodná změť nesouvisejících scének. To jsou jediné dva úkoly děje. Nic víc, nic míň.

Většina postav je značně archetypálních, což ale ulehčuje jejich zasazení do děje a zbavuje nás zbytečného představování. Stačí pár chvil a už víme přesně na čem jsme. Žádné další komplikace, poznávání nitra postav a důkladné zkoumání jejich motivací. Pro tento film jsou to zbytečné banality, které by pouze zdržovaly. Možná nejhlubší osobnost má nakonec samotná medvědice, kterou nejdříve uvidíme jako bezduché vraždící monstrum, aby se postupně ukázalo, že svět není takto černobílý. Nakonec v obyčejném zvířeti najdeme i jiskřičku lidskosti.

Celkově se jedná o slabší béčkový film, který je založen na klasickém propojení žánru komedie s prvky brutality. Proto bylo velmi důležité se zaměřit právě na tyto dvě věci a ostatní upozadit. To se ne úplně povedlo, jelikož se autoři možná až příliš drželi při zemi. Měl to být groteskní brutální zážitek u kterého by hrozilo potrhání smíchy, ne několik skvělých sekvencí a trochu obyčejná procházka lesem. Takhle to zůstalo tak trochu napůl cesty ke „kvalitnímu“ béčku.

Hlavně je důležité, aby diváci nečekali nějaký hluboký zážitek, jelikož i ti nejlepší zástupci brutálních komedií nebo podle hodnocení přístupnosti R-kových komedií nabízejí pouze lacinou zábavu u které by se měl člověk pouze královsky bavit. Proto může být i moje recenze pojata trochu odlišně a přikládat důležitost jiným aspektům.

Automobily

Členové gangu přijeli na místo v pick-upu GMC C/K, zatímco detektiva na místo dovezl klasický Chevrolet Caprice. Přítel strážkyně parku používá AMC Pacer. Dále tady najdeme sanitku Ford E-350, několik policejních Fordů LTD Crown Victoria a Cadillac Fleetwood.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1184629-medved-na-koksu/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14209916/?ref_=nv_sr_srsg_0

https://www.imcdb.org/movie.php?id=14209916

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 14.4.2023 19:00 | karma článku: 6,09 | přečteno: 123x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Godzilla Minus One: Nezdolný národ monstru navzdory opět povstává z popela (77,5 %)

Japonsko navzdory nedozírným škodám a traumatům druhé světové války dokázalo nabrat kurz vstříc světlým zítřkům. Do toho bohužel přichází gigantické monstrum Godzilla, které poud nebude zastaveno promění zemi opět v trosky.

17.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 5,81 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 127x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Návrat Kalouska, školné i nadstandardy. Místopředseda chystá oživení TOP 09

22. května 2024

Vysíláme Během horké fáze kampaně do eurovoleb nechce tříštit pozornost, ale ve druhé polovině roku chystá...

Smrtící dopad sankcí. Prezidenta Íránu nezabil kismet, ale rozpadlý vrtulník

22. května 2024

Premium Íránský prezident porušil prastarou zásadu, že starým letadlům a novým boeingům se má člověk radši...

Policie stíhá advokáta a bývalého důstojníka StB za zpronevěru 157 milionů

22. května 2024  9:54

Kriminalisté vyšetřují zpronevěru peněz z advokátní úschovy se škodou 157 milionů korun, o případu...

Manuál pro voliče k volbám do Evropského parlamentu

22. května 2024  9:54

V pátek 7. a sobotu 8. června budeme vybírat své zástupce do Evropského parlamentu. Volební...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 6,67
  • Průměrná čtenost 151x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.