Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

Nebezpečného zahrávání si se záhrobím bez ohledu na hrozící následky budeme svědky v mysteriózním hororu, který je celovečerním režisérským debutem Alberta Corredora navazujícím na jeho krátkometrážní snímek z 2017. Role dědičky temného tajemství připadla Freye Allan, kterou doplňují Ruby Barker a Jeremy Irvine.

Iris (Freya Alla) zrovna přišla o práci, což ji brzy připraví i o bydlení. Z nepříjemné vyhlídky na zneužívání dobroty nejlepší kamarádky Katie (Ruby Barker) ji vytrhne telefonát z Kanady s oznámením smrti jejího otce, kterého léta neviděla. Po identifikaci jeho znetvořených ostatků se na scéně zjevuje správce pozůstalosti, který Iris nakonec doprovodí do starého hostince, jehož se stala novou majitelkou. Nepodlehne přitom lákavé nabídce rychlého prodeje a rozhodne se zde strávit trochu času.

I když se jedná o neutěšené temné místo, tak je to pořád lepší než spát pod mostem. Uprostřed noci ji ze snů vytrhne zazvonění, přičemž během pátrání po zdroji uvnitř narazí na neznámého muže (Jeremy Irvine), který tam nemá co pohledávat. Po počátečním šoku se brzy ukazuje, že rozhodně nejde o nebezpečného šílence, nýbrž zoufalého vdovce, jehož jediným přáním je navštívit sklep a promluvit si s manželkou. I když by mu Iris ráda pomohla ulehčit jeho trápení a dobře na tom vydělala, tak se musí domluvit na zítra, protože nemají klíč.

Následující noci se tak stane a oba se za doprovodu kamarádky Katie vydávají do sklepa, kde se ukáže, že to rozhodně nebyly plané řeči. Očekává je tam podivná bytost s pytlem na hlavě, která by měla muži umožnit komunikaci se svou láskou, která ho předčasně opustila. Bohužel dostane nehezkou promluvu se svou matkou, která se navíc záhy zvrtává v nelítostný boj s nebezpečným démonem. Všichni se z toho rychle otřepou a brzy jsou připraveni na další pokus. Zřejmě u nich došlo k zatemnění mysli, tudíž se i s vědomím hrozícího nebezpečí vrhají zpět bez ohledu na následky.

Samotný hostinec, kde se odehrává většina snímku, je variací na klasická venkovská panská sídla, která se po letech zanedbávání proměnila doslova v domy hrůzy, což je jedno velké hororové klišé. Spoustu ošuntělého vybavení a temných zákoutí pravděpodobně ukrývajících zlo doplňují mrazivé pohledy dávno mrtvých lidí zírajících z všudypřítomných obrazů, což vcelku dobře funguje dohromady. Naději na trochu originality vzbuzuje původ budovy v období průmyslové revoluce, ale bohužel se nenaplní.

To naznačuje, že hororová stránka filmu není příliš světoborná. Mnoho tmavých záběrů vyvolávajících pocit hrozícího nebezpečí se kombinuje s různými nevysvětlitelnými událostmi, ale to najdeme u každého podobného filmu. Povedenou lekačku ale aby divák pohledal. Z hlediska děsivosti nejvíce vyniká čarodějnice nahlížející za oponu smrti a její špinavé triky. Boduje různými nelidskými projevy, schopnostmi popírajícími zákony fyziky a trochou tělních tekutin. To samozřejmě doplňují uši drásající nepříjemné zvuky a ďábelský hlas, ale stále to není nic, co bychom neviděli mnohokrát.

Samotné postavy výrazněji pociťují psychický rozměr celé situace, protože čarodějnice si s nimi velmi nehezky zahrává. Umí tnout přímo do živého a využít těch nejhorších traumat. Zasévá pochybnosti o milovaných osobách, protože často není jasné, kdo k vám zrovna promlouvá, což zavání nejedním traumatem. Bohužel se tyto pocity nepodařilo uspokojivě přenést k divákům, což by mělo být to hlavní.

Navzdory všem děsivým okolnostem je očividné, proč mají lidé o tuto temnou službu zájem. Jedná se totiž o jedinečnou příležitost, jak se rozloučit s blízkými, kteří nás opustili. Prohodit poslední slova, získat odpovědi či využít poslední okamžiky k upřímné omluvě. Konečně to uzavřít a jít dál. Ale rozhodně není jisté, že to dopadne podle vašich představ. A to ani nepočítám kritickou chvíli, kdy začne démon přebírat iniciativu a usilovat vám o život. Možná by přece jenom bylo lepší vsadit na více konvenční terapeutické metody.

Lidské bytosti jsou ale nenasytné a chtějí pořád více, s čímž nebezpečí roste do výšin. Často se objevují lidé poháněni vztekem a pocity zhrzení, jejichž cílem je srovnat si účty, ale to je teprve začátek. Najdou se i tací, jejichž primárním cílem je zneužití temných sil k získání moci a zastrašení všech odpůrců. Bohužel jde o zahrávání si s ohněm, které končívá tragicky.

Jeden z dalších motivů filmu je ilustrován na zničeném vztahu Iris s jejím otce. Na první pohled se to zdá jako klasický případ vyhnutí se odpovědnosti, ale pravda je jinde. Někdy zkrátka nastane situace, kdy je možné ochránit své milované jedině jejich opuštěním. Často je to nepochopeno a zanechává to hluboké šrámy, ale jiná možnost kolikrát není. Proto bychom neměli dělat předčasné závěry a radši se zamyslet nad důvody ostatních, protože mohou být relevantní. Zase tolik to nestojí.

Závěr filmu není úplně bez nápadu. Pod nátlakem přízraku a poháněno sobectvím a chtíčem se zlo objevuje tam, kde by ho nikdo nečekal a pěkně zamíchá kartami. Autoři si sice nakonec nechali otevřené dveře vstříc pokračování, ale vzhledem k průměrným kvalitám tohoto snímku jej není možné očekávat.

Vcelku průměrný horor ukazující, že se světem mrtvých si není radno zahrávat. Ač je lákavá představa tímto drsným způsobem ulevit své ztrápené duši, tak to zkrátka stojí příliš. Navíc i to některým lidem nestačí a spatřují v tom skvělou příležitost, jak profitovat na úkor ostatních, což je hodně nerozumná volba. Samozřejmostí je dostatek hororového obsahu, který sice funguje obstojně, ale originality v něm není ani za mák.

Celkově se jedná o žánrový průměr, který se více než děsivostí a strachem snaží bojovat dějovým přesahem, který bohužel nedosahuje takových kvalit a nedostal tolik pozornosti, kolik by bylo žádoucí. Více brutality a pár laciných lekaček by také nebylo na škodu. Dohromady jde o tuctovou hororovou jednohubku, která nenadchne ani neurazí, ale v paměti vám určitě neutkví. Najdete spoustu lepších filmů s podobnou náturou, které by stály za zhlédnutí.

Automobily

Irisina kamarádka Katie v Kanadě jezdí ve Volkswagenu Golf. Jinak tady nenajdeme žádný automobil, který by stál za zmínku.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/1454948-hlasy-mrtvych/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt14030816/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_7_nm_1_q_bagh

Současně publikováno na Seznam Médium

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 26.4.2024 19:00 | karma článku: 2,87 | přečteno: 66x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,89 | Přečteno: 67x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 125x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Mladá dáma: Představa dokonalého rytíře na bílém koni je pouhá iluze (65 %)

Princezna už vyhlíží svou zářnou budoucnost v přepychu po boku zámožného následníka trůnu, což je ale pouze lákavá vějička, jak ji obětovat na oltář zlého draka. Od toho okamžiku má vlastní záchranu pouze ve svých rukou.

12.4.2024 v 19:00 | Karma: 5,61 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Chudáčci: Bourání konvencí bylo pro ženu jedinou možností k získání svobody (80 %)

Mladá žena si musí, po opětovném přivedení k životu rukou geniálního vědce, opět projít celým dětstvím a dospíváním. Její domov jí brzy začne být malý, tudíž vyráží do světa za dobrodružstvím, novými zkušenostmi a poznáním.

5.4.2024 v 19:00 | Karma: 6,73 | Přečteno: 115x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zóna zájmu: Lhostejnost lidí k páchání zla může být značně mrazivá (72,5 %)

Velká soudržná rodina si užívá života a všech jeho radostí v domě s nádhernou zahradou, což ovšem není jen tak. Otec rodiny je velitelem koncentračního tábora, jehož znepokojivá zvuková kulisa provází každý jejich krok.

29.3.2024 v 19:00 | Karma: 7,52 | Přečteno: 117x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mistrovství v hokeji denně ohlídá 1200 policistů, zakážou lety dronům

7. května 2024  13:04,  aktualizováno  13:34

Praha a Ostrava se skoro na tři týdny promění na hlavní města světového hokeje. Od pátku 10. května...

Železniční koridor na Moravu stojí, vlak v Pardubicích usmrtil člověka

7. května 2024  13:23

V Pardubicích po poledni vlak srazil a usmrtil člověka. Provoz na železničním koridoru na Moravu je...

Putin se na inauguraci ujal dalšího mandátu, předloží jméno příštího premiéra

7. května 2024  10:11,  aktualizováno  13:19

Ruský prezident Vladimir Putin při úterní okázalé inauguraci v Kremlu zahájil svůj pátý mandát v...

Na Pražském okruhu se převrátil náklaďák, přes svodidla omezuje oba směry

7. května 2024  11:14,  aktualizováno  13:18

Na druhém kilometru Pražského okruhu u Jesenice havarovalo nákladní auto, které se převrátilo na...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 7,37
  • Průměrná čtenost 139x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.