Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recenze filmu Jan Žižka - 55%

Do boje o nadvládu nad Českými zeměmi se zamotá odvážný žoldnéř, který se nebojí si ušpinit ruce a riskovat život pro splnění svého úkolu. Díky tomu se z neznámého muže promění v lidového hrdinu, který se zapsal do dějin. 

To vše uvidíme v tomto českém historickém velkofilmu v americké koprodukci. Režie se ujal Petr Jákl. V hlavních rolích se představí Ben Foster, Sophie Lowe, Michael Caine nebo Karel Roden.

Jan Žižka (Ben Foster) a jeho skupina žoldáků byli najati na ochranu zástupce (Michael Caine) krále Václava IV. Ten má zrovna za cíl doručit důležitý dokument a „náhodou“ je přepaden. Žižka a spol samozřejmě splní svůj úkol a zachrání ho. Ale tato událost bude mít později výrazné následky. Spousta lidí si totiž nepřála doručení tohoto lejstra a opačný výsledek jim rozhodně radost neudělal. Někdo přece musel ty útočníky poslat.

Nicméně je čas vrátit se k Janu Žižkovi a podívat se na další zakázku. Únos snoubenky (Sophie Lowe) Jindřicha z Rožmberka. Tohoto velmi bohatého šlechtice, defacto dalšího vládce království, tím chtějí zadavatelé donutit k finanční podpoře cesty Václava IV do Itálie, kde by byl korunován na císaře Svaté říše římské. Samotný akt unesení proběhne v pořádku, ale samozřejmě to nezůstane bez odezvy. „Vojáci“ Jindřicha z Rožmberka na oplátku unesli Žižkova bratra a zabili jeho synovce.

Tuto situaci je nutné vyřešit, tudíž je uspořádaná výměna zajatců. Žižka získá zpět bratra a zástupci Jindřicha z Rožmberka jeho snoubenku.  Ale takhle jednoduché to nebude. Pomocí lsti a obrněné vozové hradby je snoubenka znovu získána do Žižkovi společnosti a mnoho nepřátel je pobito. Toto bude mít samozřejmě ještě větší následky. A jak se do toho zapojí „liška ryšavá?“ Uvidíme.

Začnu tím nejslabším prvkem filmu, což je samotný děj. Ze začátku to je poněkud zmatené. Rychle se objeví spousta postav, která má každá jiné postavení a úmysly. K tomu mají ještě postranní úmysly, a navíc mezi sebou ještě různě intrikují. Postupně se to začne aspoň trochu zlepšovat, ale stále to zůstane na poněkud banální úrovni. Něco ve stylu, jedna postava chce zabít druhou. Tahle postava chce obelstít tamtu postavu a tak dále. Prostě žádný zázrak.

Možná si řeknete, že se stačí podívat na Wikipedii nebo jinam a pravda se ukáže. Chyba lávky. O životě Jana Žižky z tohoto období totiž nemáme skoro žádné informace. Některé postavy se prokazatelně vyskytovaly na našem území, ale jestli měly nějaký vztah s budoucím vojevůdcem nám není známo. Tudíž tady pšenka nepokvete.

Velmi důležitou součástí filmu je samotná postava Jana Žižky a kvalitní vykreslení všech složek jeho osobnosti. Nejdříve ho poznáme jako nelítostné žoldáka, pro kterého je hlavní zisk. Nevadí mu sekání končetin a potoky krve. Nevzruší ho ani kupa mrtvol. Postupně ovšem začne být stylizován jako klasický lidový vůdce, kterého budou jeho stoupenci následovat až do horoucích pekel. Bojovník proti systému a osvoboditel mas od mocenského útlaku.

Ovšem uvidíme i jeho druhou stránku. Představí se nám také jako obyčejný člověk. Takový, co mu záleží na členech své rodiny a je schopný se pro ně obětovat a popřípadě aspoň pomstít jejich smrt. Později dokonce přijde i milostná zápletka ve které musí ukázat ještě více citu a emocí, což mu nakonec také není cizí. Bylo by zajímavé se podívat na takovou historickou postavu i touto optikou, teda kdyby to bylo nějak podloženo.  

Nakonec přejedeme k součástem nejvíce závislým na penězích. Přírodní scény jsou dostatečně velkolepé, zatímco pohled na civilizaci poskytuje kvalitní navození dobové atmosféry, která nebyla zrovna pozitivní. Profesionální soundtrack to zdatně doplňuje. Větší bojové sekvence vtáhnou diváka do děje. Na těchto aspektech jsou ty peníze vidět. Kdybych chtěl hodně šťourat, tak bych ještě přidal, že fyzika předmětů padajících z větších výšek je občas poněkud vzdálená od skutečnosti.

Lehce nadprůměrný historický velkofilm, který je spíše povrchní a nesnaží se jít do hloubky. Součásti více závislé na rozpočtu se rozhodně nemusí stydět před konkurencí, ale pouze tohle pro vytvoření kvalitního díla nestačí. Příběh je celkově spíše jednoduchý a neobjeví se žádné překvapení. Prostě jde o další dílo svého žánru, které nabízí zase to stejné jenom s jinou hlavní postavou.

Automobily

Vzhledem k době, kdy se film odehrává tady bohužel nenajdeme žádné automobily.

Zdroje

https://www.csfd.cz/film/372834-jan-zizka/prehled/

https://www.imdb.com/title/tt8883486/?ref_=nv_sr_srsg_0

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Trojan | pátek 9.12.2022 19:00 | karma článku: 13,54 | přečteno: 386x
  • Další články autora

Daniel Trojan

Film Godzilla Minus One: Nezdolný národ monstru navzdory opět povstává z popela (77,5 %)

Japonsko navzdory nedozírným škodám a traumatům druhé světové války dokázalo nabrat kurz vstříc světlým zítřkům. Do toho bohužel přichází gigantické monstrum Godzilla, které poud nebude zastaveno promění zemi opět v trosky.

17.5.2024 v 19:00 | Karma: 4,20 | Přečteno: 70x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Opičí muž: Vykořisťování chudých se nakonec vždy krutě nevyplatí (72,5 %)

Drsný indický mladík se vydává na cestu odplaty za smrt svojí matky, kterou připravila o život zlovůle bohatých a mocných. Vzhlédl se v bájném opičím hrdinovi Hanumanovi a bojuje tak za všechny chudáky vykořisťované těmi nahoře.

10.5.2024 v 19:00 | Karma: 5,81 | Přečteno: 134x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Případ Goldman: Lupič, co se ve vězení proměnil v symbol boje proti útlaku (67,5 %)

Aktivistický židovský lupič čelí před soudem obvinění z chladnokrevné dvojnásobné vraždy. Svou vinu vehementně popírá a staví se do role názorového oponenta, na kterého si zasedl nespravedlivý a diskriminační donucovací aparát.

3.5.2024 v 19:00 | Karma: 2,92 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Hlasy mrtvých: Se silami pekelnými si není radno zahrávat (57,5 %)

Žena pronásledována neúspěchy zdědí starý hostinec, jehož sklep bohužel ukrývá děsivé tajemství. Nebezpečnou čarodějnici schopnou zprostředkovat kontakt se zemřelými, což se v okamžiku může proměnit v boj o holý život.

26.4.2024 v 19:00 | Karma: 2,87 | Přečteno: 72x | Diskuse| Kultura

Daniel Trojan

Film Zimní prázdniny: Ve skupině ztracených duší se těžkostem života čelí snáz (85 %)

Trojice smutných lidí opuštěných přáteli i rodinou spolu skončí o samotě ve vylidněné internátní škole. Díky překonání vzájemné nevraživosti nakonec najdou společnou řeč a začnou cestu za zpříjemněním si svých nelehkých životů.

19.4.2024 v 19:00 | Karma: 7,59 | Přečteno: 127x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Fandit se bude na náměstích i v kempech. O Staromáku se teprve rozhodne

22. května 2024  12:31

Na náměstích, v kinosále, v kempu nebo i na nádvoří zámku. Tam všude mohou zájemci společně s...

Útočník na Fica schvaloval masové vraždy. „Škrabáka“ chtěl zažalovat

22. května 2024  10:30,  aktualizováno  12:19

Muž, který spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, chtěl předsedu vlády zažalovat....

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

  • Počet článků 86
  • Celková karma 6,67
  • Průměrná čtenost 151x
Dobrý den, zde najdete recenze na nové a klasické filmy. Díky tomu zjistíte, co stojí za pozornost a co by byla pouze ztráta času. Jako bonus zde najdete i obsazení z pohledu použitých automobilů.