Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cestou necestou s kapříkem

Řeknete-li komukoliv, aby vyjmenoval tři rybí druhy, vyskytující se na území ČR, jistě nenajdete jedince, který by nezmínil kapra. Nejznámější český zástupce vodní říše. Bylo tomu tak vždy? Jak moc je kapr český?

Drtivá většina lidí si nedokáže představit vánoce bez kapra. Ani já ne. Někteří nahradili kapra jinou rybou, někdo štikou, někdo třeba lososem a někdo třeba dá přednost vepřovému masu před rybou. Kapr však zůstává symbolem českých vánoc a je i symbolem českého rybníkářství. A to už se dostáváme k první zajímavosti, totiž, že klasický původní kapr je ryba říční.

Původní kapr obýval vody od Japonska a Číny na východě přes Střední a Malou Asii až do evropských přítoků Černého moře. Nejzápadnějším místem jeho původního výskytu byla řeka Dunaj s některými přítoky - u nás šlo o Moravu a Dyji. Takže ano, kapr se na současném území ČR vyskytoval, ale jen v opravdu malém množství na Moravě. V Českých vodách do té doby nebyl. Jak se tam dostal?

Kapr vyniká několika vlastnostmi, díky kterým si ho oblíbili především staří Římané. Mezi tyto vlastnosti se řadí: poměrně kvalitní maso, odolnost při dlouhém transportu, všežravost (kapr se dá krmit prakticky čímkoliv jedlým), rychlost růstu a celková velikost dospělé ryby. Římští vojáci převáželi kapry i přes České území. Když se někde zastavili na delší čas, jednoduše na břehu řeky vykopali jámy, které se napustili právě vodou z řeky a do nich pak dali převážené kapry, do doby, než pokračovali v cestě. Jenže, řeky mají tu vlastnost, že se mohou lehce rozvodnit, když zaprší. Pak docházelo k tomu, že se zatopily i vykopané jámy s kapry a ti v klidu vpluli do českých řek, kde se jim dodnes dobře daří.

?Dnes máme kapra prakticky všude. V řekách, rybnících, přehradních nádržích a dokonce i v místech, kde by jste kapra nečekali, jako jsou malé říčky a dokonce i v potocích. Kapr je v ČR nejlovenější ryba a je po něm největší poptávka. Kaprařské lobby je obrovské, a to na úkor klasických českých ryb, jako je například Lín obecný. Spousta rybářů se orientuje výhradně na lov kaprů, a prodejci rybářského vybavení přicházejí každý rok s novinkami, na které zaručeně chytíte trofejního kapra. Zapomeňte na nástrahy typu chlebové kůrky či rohlíkového těsta. Dnes musí mít kaprař ve výbavě několik druhů tzv. boilies. Fantazii se meze nekladou, takže máme boilies s ovocnou příchutí např.: pomeranč, šveska, hruška, ananas. Máme boilies s masovou příchutí - losos, halibut, játra a máme dokonce i boilies s příchutí pampeliška...

Boilies

Tak jak se stále zdokonaluje vybavení pro lov kaprů, zvyšuje se i velikost a hmotnost lovených kusů. Jestli že se před dvaceti lety považoval za trofejní úlovek kapr kolem deseti kilo, dnes je to skoro běžný úlovek. Dnes se rybáři chlubí kapry přesahující délku jednoho metru a váhu přes dvacet kilo.

Že Češi umějí kapry chytat dokazuje i světový rekord, který drží Tomáš Krist. Kapr, kterého chytil v Maďarsku měřil 125 cm a vážil neuvěřitelných 47,8 kg!!!

Tomáš Krist a světový rekord

Kapr na obrázku je uměle vyšlechtěná forma. Jedná se o lisce. Liší se stavbou těla a samozřejmě absencí šupin. V Japonsku (celkem i u nás)  jsou zase s oblibou chováni tzv.: Koi Kapři.

Koi kapři

Zatímco u nás je kapr ceněnou hospodářskou rybou, jsou státy, kde se stal doslova noční můrou a přemnožil se způsobem, který překonal nejčernější očekávání. U nás, ale i třeba v Izraeli, Indonésii a některých afrických zemích je kapr chován ve velkém měřítku v intenzivních velkochovech, v USA a Austrálii je nežádoucím druhem, který rozvrátil celá společenstva místních ryb a je huben všemi dostupnými prostředky včetně vysokých pokut za vrácení uloveného jedince zpět do vody. Podobný problém máme my dnes s karasem stříbřitým. Tak o tom třeba příště.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Daniel Tomáš | pátek 5.8.2016 19:13 | karma článku: 20,16 | přečteno: 347x
  • Další články autora

Daniel Tomáš

Jak jsem koukal na Ordinaci

Každý člověk, pokud tedy není nějaký pošahaný workoholik, se těší na víkend. Jediné dva dny v týdnu, kdy nemusíte předstírat pracovní nasazení a donášet na kolegy.

6.5.2024 v 12:24 | Karma: 17,14 | Přečteno: 598x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Proč píšu knihu

Ona taková kniha, to není nějaká lecjaká věc. Mnohdy si jí lidé vůbec neváží, natož aby se jí svěřovali a rovnou jí hází do ohně. Jo, byli i takoví lidé. Ale pak sami shořeli. Na to bacha.

11.9.2023 v 15:09 | Karma: 10,22 | Přečteno: 207x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Mravenčí doktor odchází od soudu s podmínkou

Připomeňme si sled událostí případu, který otřásl naší republikou a o kterém slyšel snad úplně každý člověk v zemi. Na ostře sledovaný případ, který byl dnes završen vynesením rozsudku, jako první upozornil básník Jozef Kožíšek.

7.9.2023 v 14:33 | Karma: 16,79 | Přečteno: 818x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Braničtí rytíři

Dle starých pověstí českých, ukrývá se v katakombách pod branickým pivovarem mocné vlastenecké vojsko, které je připraveno v hodině temna vyjet na pomoc nepříteli národa českého.

19.5.2022 v 10:59 | Karma: 9,40 | Přečteno: 349x | Diskuse| Poezie a próza

Daniel Tomáš

Než rasistou, to radši vrahem bys bejt chtěl

Narazil jsem v minulém týdnu na dva zvláštní články. V jednom je hlavní postavou člověk, který před deseti lety v soukromé konverzaci použil rasistickou metaforu a nyní je bez práce. V druhém článku je pak člověk, který před...

18.10.2021 v 13:55 | Karma: 33,97 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Vláda schválila návrh na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06,  aktualizováno  17:25

Přímý přenos Vláda schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se...

Kartu mi dal sám, odmítl muž obžalobu z loupeže. Útok na oběť hájil i rasismem

22. května 2024  17:13

Dvakrát loni na podzim vyrazil recidivista Patrik Tóth v Olomouci za nočním životem, přivedlo ho to...

Macronův evropský bolehlav. Kampaň mu ničí násilnosti, Le Penová z toho tyje

22. května 2024

Premium Blížící se volby do Evropského parlamentu budou varovným signálem pro Emmanuela Macrona, jeho...

Kim posiluje svůj kult. Jeho portrét se poprvé objevil vedle jeho předchůdců

22. května 2024  16:53

Portrét severokorejského diktátora Kim Čong-una se objevil na budově v Pchjongjangu vedle portrétů...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 17,14
  • Průměrná čtenost 1508x
Jsem velekrál skladu v maličké firmě. Mám jen jediného podřízeného, a ani ten mne neposlouchá.. Dvakrát jsem neúspěšně studoval VŠ, tak jsem se dal na dráhu dělníka. Jsem pánem ještěrky a vozím palety z bodu A do bodu B, a když je frmol, tak i do bodu C, ale v žádném případě do bodu D.. Mám rád sport, pivo, rybařinu, pivo, dobré jídlo, přítelkyni, pivo, četbu, Bory, bory, skaliny, řeky, lučiny, českou hymnu, vychlazenou Plzeň a tak různě....

Tady mi můžete anonymně nadávat:

danieltomas08@post.cz

 

Seznam rubrik